Sok z owoców pigwy – jakie ma wartości i czy warto go pić?
Soki to, zaraz po wodzie, podstawa. Pijemy je z różnych owoców i różnymi sposobami – jedni kupują gotowe soki owocowe w butelce, inni tworzą je samodzielnie. Choć najczęściej mają dużo cukrów, większość ma także wiele różnych witamin. Jednym z takich owoców jest pigwa. Nie znajdziesz go w sklepie, lecz z łatwością zrobisz w domowych warunkach. Czy warto?
Okazuje się, że w sezonie zimowym sok z pigwy jest jednym z najpopularniejszych napojów, szczególnie przydatnych w trakcie przeziębień. Gotowany sok z pigwy traktowany jest często jak syrop – ma właściwości lecznicze. Odpowiednio przygotowany napój nie tylko przyśpiesza regenerację w trakcie infekcji, lecz także wzmacnia odporność, nie spuszczając tym samym do ponownego ataku wirusów.
Reasumując, sok z owoców pigwy warto pić szczególnie w zimie, w ramach zabezpieczenia przed wirusami i wzmocnienia odporności, bądź już w trakcie infekcji, aby szybciej się jej pozbyć. Abyś mógł przyrządzić idealny, smaczny i zdrowy sok pigwowy, najpierw musisz wiedzieć, kiedy zrywamy pigwę. Tylko mając tę wiedzę, będziesz mógł wykorzystać dojrzałe, soczyste owoce pigwy. Aby poznać odpowiedź na to pytanie, kontynuuj czytanie tego artykułu.
Nalewka z pigwy – jak przygotować pyszną pigwówkę?
Pigwówka, czyli nalewka z pigwy lub pigwowca, to kolejny pyszny przetwór z tego azjatyckiego owocu. Wódka pigwowa dostępna jest cały rok, więc spożywać możesz ją nawet co tydzień. Dostępna jest ona bowiem w sklepach sieciowych w niemal każdej ilości. Jest jednaki inna alternatywa, którą ci polecamy – wykonanie pigwówki samodzielnie, w warunkach domowych.
Musisz wiedzieć, że do zalet tego świetnego napoju alkoholowego nie wlicza się wyłącznie smak, lecz także właściwości zdrowotne i lecznicze. Jej regularne spożywanie poprawia metabolizm, wzmacnia odporność, a także eliminuje problem z niestrawnością i inne problemy układu pokarmowego. Jak sam widzisz, warto przyrządzić ją samemu.
Pigwówka – przepis krok po kroku
Aby przyrządzić pigwową nalewkę, potrzebujesz jedynie 4 składników:
- 2 kg dojrzałych owoców pigwy (alternatywnie wykorzystać możesz pigwowca),
- 1 kg cukru białego,
- 2 szklanki spirytusu,
- 2 szklanki wódki o mocy 40%.
Pamiętaj, że jednym z najważniejszych elementów podczas przygotowania pigwówki jest czas. Jeśli więc nie należysz do osób cierpliwych, przepis ten najprawdopodobniej nie jest przeznaczony dla ciebie. Czas potrzebny jest po to, aby utworzył się osad z owoców, zatem pół roku czekania i dojrzewania wódki to absolutne minimum.
- Przygotuj pigwę – dokładnie umyj i zetrzyj na tarce ten twardy owoc wraz ze skórką. Pamiętaj, aby zrobić to na najgrubszych oczkach tarki.
- Tak przygotowany produkt przełóż do większego naczynia szczelnego, najlepiej słoika. Całość zasyp cukrem i zakryj pergaminem. Pozostaw mieszaninę na tydzień i poczekaj, aż pigwa puści sok.
- Po upływie tygodnia otwórz słój, wyjmij pergamin i do środka bardzo wolno wlej cały spirytus. Szczelnie zamknij naczynie i pozostaw je na miesiąc.
- Po miesiącu oczekiwań przygotowaną nalewkę dokładnie odcedź – wykorzystaj do tego grubą gazę. Pamiętaj również, aby odcisnąć owocową masę.
- Odcedzony napój wymieszaj z wódką i pozostaw na kilka miesięcy.
To wszystko, co musisz zrobić, aby móc cieszyć się cudownym smakiem pigwowego, słodkiego alkoholu. Pamiętaj jednak, że nim zajmiesz się przygotowaniem przetworu, najpierw musisz zdobyć owoc. Skąd? Jeśli nie ze sklepu, najlepiej z własnego ogrodu. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, kiedy zrywamy pigwę?
Ciasto z dodatkiem pigwy – pyszny przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki (do ciasta kruchego najlepiej nada się tortowa),
- 100 g masła lub margaryny w pokojowej temperaturze,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka miodu,
- 1 średniej wielkości jajko,
- 75 g zmielonego ksylitolu (opcjonalnie możesz zamienić na zwykły cukier).
Składniki na górną część ciasta i środek:
- 70 g mąki,
- aromat migdałowy lub waniliowy (naturalny),
- 170 g ksylitolu lub cukru,
- 50 g płatków migdałowych,
- 70 g masła lub margaryny,
- 1,5 kg pigwy.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki potrzebne do wyrobienia ciasta kruchego przełóż do miski. Masło lub margarynę najlepiej podziel na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz i możliwie szybko wyrób ciasto.
- Przygotowane ciasto jeszcze kilkukrotnie zagnieć i rozwałkuj na wielkość blachy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto należy przedłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto również wykonać nakłucia masy widelcem.
- Gotowe ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 min. W tym czasie zajmij się przygotowaniem masy pigwowej.
- Owoce dokładnie umyj, obierz i pokrój w możliwie cienkie plastry. Tak przygotowaną masę praż w naczyniu przez co najmniej 20 min wraz z ksylitolem. Spożycie na surowo pigwy nie jest wskazane.
- Przygotowaną, dobrze uprażoną masę owocową wyłóż na podgrzany, kruchy spód. Całość od góry posyp kruszonką i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz w 180°C przez 20-25 min.
- Na górę w ramach ozdoby wyłóż płatki migdałowe. Gdy ciasto przestygnie wstaw je do lodówki – chłodny deser smakuje jeszcze lepiej.
Kiedy zrywamy owoce pigwy? W jaki sposób je zbierać?
Wiesz już mniej więcej, czym jest pigwa, gdzie występuje o przede wszystkim – co dobrego można z niej stworzyć. Nadal jednak zastanawiasz się z pewnością, jak brzmi odpowiedź na podstawowe pytanie – kiedy zrywamy pigwę? Specjalnie dla ciebie odnaleźliśmy odpowiedź!
Okazuje się, że zbierać owoce pigwy należy późną jesienią. Dojrzałe stają się już w październiku, jednak z ich zbiorami lepiej jeszcze się wstrzymać. Pojawiające się pierwsze przymrozki sprawią, że roślina utraci nieprzyjemny, cierpki smak. Pamiętaj, że pigwę zbiera się ręcznie, zrywając ją z rośliny.
Powiązane artykuły:
- Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę
- Pigwa – co warto o niej wiedzieć? Czy warto ją spożywać?
- Choroby pigwy pospolitej. Uprawa drzew owocowych w przydomowym ogrodzie i walka z chorobami i szkodnikami
- Czarny bez – kiedy zbierać? Poznaj go lepiej!
- Brzoskwinia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze