Jabłka są tak popularne i liczne na świecie, że niemal na każdą porę roku przypadają inne odmiany. Obecnie w Polsce mamy jesień. O tej porze roku towarzyszy nam m.in. odmiana jabłek loba. Chcesz dowiedzieć się więcej o owocach i uprawie? Przeczytaj artykuł!
Lobo to odmiana należąca do kategorii jabłoni domowych. Występuje w trakcie jesieni i pochodzi z terenów Kanady. Została stworzona i odkryta w 1900 roku w stacji doświadczeń. Obecnie rozpowszechniona jest na niemal całą kulę ziemską. Przez swoje duże rozmiary, słodki smak i soczysty miąższ, cieszy się ogromnym uznaniem.
Lobo – charakterystyka jesiennej odmiany owoców
Owoce jabłoni lobo – jabłka, mają pokaźne rozmiary, ich waga przekracza 100 g. Ich kształt jest zwykle kulisty, czasami lekko spłaszczony lub stożkowaty. Miąższ tych owoców ma kolor biało-żółty, jest soczysty, kruchy, słodki i lekko kwaskowy. Ich skórka pokryta jest zwykle zielono-żółtym kolorem. Pokrywa ją niemal w całości purpurowy, błyszczący rumieniec.
Jabłka tej odmiany osiągają dojrzałość w połowie września. Gdy zobaczysz, że są dojrzałe, powinieneś pospieszyć się z ich zbiorem. Gdy będą wisieć na drzewach zbyt długo, jabłoń może je zrzucać. Po zebraniu przechowywać możesz je w standardowych warunkach lub w chłodniach. W normalnych warunkach mogą leżakować do grudnia, natomiast w pomieszczeniach chłodzących, maksymalnie do marca.
Jabłoń lobo – charakterystyka drzewka odmiany lobo
Jabłoń lobo zalicza się do grupy roślin wieloletnich. Jej wysokość zwykle nie przekracza 1,5 m. Owocowanie drzewka następuje stosunkowo późno, dopiero w 4-5 roku po posadzeniu. Jest ono średnio obfite – na początku co roku, później tendencja jest spadkowa. Wówczas owocowanie coroczne zmienia się w owocowanie przemienne. Oznacza to, że jednego roku owocowanie jest obfite, a kolejnego znacznie mniejsze.
Drzewo preferuje żyzne gleby, Jest wówczas mocne. Pędy i gałęzie są twarde, sztywne. Korona jest rzadka, rozłożysta, o kulistym kształcie. Liście są duże, szerokie, ciemno lub jasnozielone. Roślina kwitnie w kwietniu i maju. Jest świetnym zapylaczem dla innych odmian jabłoni, m.in. golden delicious czy red delicious. Pojawiające się wówczas kwiaty mają kolor biało-różowy i umierają później, w trakcie wiosennych mrozów, na skutek przemarznięcia.
Uprawa jabłoni lobo – wymagania i pielęgnacja
Jabłoń lobo to roślina ciepłolubna, ważny jest więc dobry dostęp do światła słonecznego. Wpływa to pozytywnie przede wszystkim na rozwój owoców. Niemniej jednak drzewko to charakteryzuje się dobrą odpornością na mróz i przymrozek ze względu na jego silną, solidną budowę. Gleba pod uprawę jabłoni powinna być żyzna, przepuszczalna. Optymalny odczyn pH wynosi między 6,2 a 6,7. Może to być np. gleba piaszczysto-gliniasta.
Lobo nie ma dużego zapotrzebowania na wodę – wystarczy, jeśli będziesz podlewał ją latem, w upalne dni, szczególnie w pierwszych latach życia drzewa. Unikniesz tym sposobem jego przesuszenia oraz obumarcia.
Nawożenie drzewa, jakim jest jabłoń lobo, powinno odbywać się co roku, już wczesną jesienią. Wybieraj nawozy wzbogacone o azot. Składnika tego nigdy za wiele – pomoże on przetrwać roślinie zimę i zregenerować się po niej, a także zwiększyć odporność na choroby.
Jabłka lobo – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Jabłka lobo, podobnie jak pozostałe odmiany tych owoców, są bogatym źródłem błonnika. Jego największe pokłady znajdują się w skórce, dlatego też nie warto obierać ich, jeśli nie ma takiej konieczności. Jedząc tę odmianę, dostarczasz swojemu organizmowi także witaminy A i C.
Jeśli chodzi o zastosowanie owoców, są to głównie przetwory – dżemy, powidła, bądź kompoty. Z jabłek można zrobić także pyszny sok, jabłecznik, można dodać je do innych deserów, ususzyć i potraktować jako przekąskę czy zjeść od razu po zerwaniu z drzewka. Owoce jabłoni mają również właściwości zdrowotne – niektórzy specjaliści na świecie twierdzą, że zjedzenie jednego jabłka każdego dnia, pozwala uchronić się od zachorowania na nowotwór.
Powiązane artykuły:
- Antonówka – uprawa tej popularnej odmiany jabłoni
- Kosztela – o popularnej odmianie jabłoni i jej owocach
- Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?
- Świdośliwa – uprawa krzewu. Czym jest Amelanchier i jak dbać o tę roślinę?
- Pasternak – niedoceniane źródło witamin
Archiwum: maj 2024