Nektarynka jest dostępna w sezonie letnim i z łatwością można ją kupić na targowiskach i w supermarketach. Jest chętnie dodawana do zdrowych koktajli i różnych deserów. Jakie ma wartości odżywcze? Czy warto ją włączyć do diety?
Czy nektarynka jest zdrowa? I to jak! Owoc ten zapobiega zaparciom, reguluje pracę układu pokarmowego, wzmacnia wzrok, oczyszcza jelita, wpływa pozytywnie na samopoczucie i wspomaga układ odpornościowy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o prozdrowotnych właściwościach tego wspaniałego owocu!
Nektarynka – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | przepuszczalna, próchnicza |
ODCZYN GLEBY: | od lekko kwaśnego do zasadowego |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, osłonięte od wiatru |
KWITNIENIE: | IV, V |
Nektarynki są bardzo podobne do brzoskwiń, zarówno pod względem genetycznym, jak i odżywczym. Najbardziej widoczne różnice to skórka i smak. Brzoskwinia jest pokryta meszkiem, natomiast nektarynka ma cienką, gładką skórkę. Nektarynka ma również nieco twardszy miąższ i bardziej kwaskowy smak. Chociaż pod względem smaku nieco się różnią, nektarynki i brzoskwinie często używa się zamiennie w różnych przepisach kulinarnych.
Najpopularniejsze odmiany nektarynki to: fantasia, redgold i harblaze. Natomiast do samodzielnej uprawy w pojemnikach doskonale nadaje się nektarynka kolumnowa harko.
Nektarynka – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 44 |
BIAŁKO: | 1,06 |
WĘGLOWODANY: | 10,55 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0 |
POTAS: | 0,201 |
Nektarynka jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy C i potasu. Te składniki odżywcze oferują korzyści zdrowotne w zakresie poprawy metabolizmu, trawienia i zdrowia serca. Owoc ten jest pokarmem niskotłuszczowym – jeden owoc zawiera mniej niż pół grama tłuszczu, a do tego nie zawiera cholesterolu. Warto dodać, że niewielka ilość tłuszczu w nektarynkach składa się ze zdrowych dla serca tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych.
Nektarynka zawiera również znaczną ilość antyoksydantów i tryptofanu. Ma też więcej roślinnych polifenoli niż brzoskwinia.
Czy spożywanie nektarynki może przynosić negatywne skutki?
Chociaż nektarynka jest cennym źródłem wielu witamin i wartości odżywczych, u niektórych osób może powodować alergie. W niektórych przypadkach po zjedzeniu tego owocu mogą pojawić się objawy alergii, która znana jest jako zespół alergii jamy ustnej. Najczęstszymi objawami są: swędzące gardło, katar, przekrwienie, opuchnięte usta, swędzenie i pieczenie w ustach.
Wymienione objawy zazwyczaj szybko ustępują – tuż po połknięciu owocu. Jednak w razie utrzymania się ich przez dłuższy czas powinieneś jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.
Jak uprawia się nektarynki?
Nektarynki, podobnie jak brzoskwinie, preferują gleby przepuszczalne i ciepłe. Dobrze rosną w podłożach umiarkowanie wilgotnych, próchnicznych, wzbogaconych kompostem. Pielęgnowanie drzewka owocowego polega na jego przycinaniu (pobudza to roślinę do obfitego owocowania). Drzewka zaleca się sadzić wiosną (jesienny termin jest bardziej ryzykowny).
Nektarynka owocuje od lipca do października, jednak zbiór owoców przeprowadza się najczęściej w lipcu i w sierpniu, ponieważ właśnie wtedy nektarynki są najsmaczniejsze.
Zastosowanie w kuchni
Nektarynka jest bardzo często dodawana do sałatek owocowych i ciast. Jest także chętnie dodawana do sorbetów, lodów, galaretek, puddingów i musów owocowych. Jest też chętnie wykorzystywana do robienia soków, kompotów, dżemów i pożywnych koktajli. Bardzo dobrze smakuje też w towarzystwie płatków śniadaniowych.
Nektarynki sprawdzają się również jako dodatek do dań wytrawnych, potraw z mięsem, serów czy orzechów.
Nektarynka to świetny sposób na wzmocnienie odporności, kontrolę wagi, utrzymywanie zdrowej skóry, obniżanie ciśnienia krwi i zapobieganie rakowi. Dodatkowo spożywanie tego owocu pomaga zapobiegać anemii i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Owoc ten jest prawdziwą bombą witaminową, która daje bardzo dużo korzyści zdrowotnych, dlatego koniecznie musi się znaleźć w twojej diecie!
Powiązane artykuły:
- Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
- Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
- Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
- Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?
- Mango – dlaczego jest tak bardzo cenione?