Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Owoce

    Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski13 lipca, 2024Brak komentarzy3 Mins Read
    renkloda

    Renkloda to odmiana śliwki, która jest bardzo często wybierana do przydomowych ogrodów. Jest to bardzo pyszny i słodki owoc o żółtym kolorze. Świetnie nadaje się do kompotów i deserów. Jakie ma wartości odżywcze? Odpowiadamy w artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Renkloda – podstawowe informacje
    2 Renkloda – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa
    4 Zastosowanie w kuchni

    Renkloda jest owocem zawierającym wiele cennych witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, E, B6, K oraz polifenole, żelazo, fosfor, błonnik, potas, wapń i magnez. Owoc ten wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i apetyt. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat renklody!

    Renkloda – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  próchnicza, przepuszczalna, żyzna
    ODCZYN GLEBY:   obojętny lub lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna lub umiarkowanie wilgotna 
    STANOWISKO:  słoneczne, osłonięte
    KWITNIENIE:    V

     

    Renkloda ma słodki, delikatny smak i jest często wykorzystywana w deserach. Niedojrzały owoc renklody ma taką samą cierpkość jak rabarbar czy agrest. W sezonie owoce te są powszechnie dostępne na targach i w supermarketach. Gdy jesteś w sklepie, szukaj owoców, które są jędrne i pozbawione skaz. Śliwki należy przechowywać w temperaturze pokojowej.

    Renkloda – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 49 
    BIAŁKO: 1
    WĘGLOWODANY: 10
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0
    POTAS: 0

     

    Renkloda jest dobrym źródłem witamin A i C, a także błonnika. Zawiera również związek o nazwie kwercetyna, który ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Stanowi też cenne źródło magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Z uwagi na swoje działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe może być bardzo ważnym składnikiem diety.

    Warto dodać, że spożywanie śliwek korzystnie wpływa na nasz apetyt i pracę całego układu pokarmowego (np. zapobiega zaparciom).

    Z drugiej strony trzeba pamiętać, by nie spożywać tego owocu w nadmiarze, ponieważ zawiera dużo pektyny. Jest to rodzaj błonnika, którego nadmiar w organizmie może powodować biegunki.

    Zobacz też:
    Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Pochodzenie i uprawa

    Renkloda preferuje żyzną i przepuszczalną glebę, jednak jest także w stanie tolerować przeciętną glebę ogrodową. Ziemia pod uprawę renklody powinna być wilgotna lub umiarkowanie wilgotna, najlepiej o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Lubi ona stanowiska dobrze nasłonecznione. 

    Drzewa owocują 4–5 lat po posadzeniu. Zbiór owoców zazwyczaj odbywa się w sierpniu. Drzewo renklody osiąga nawet 5 metrów wysokości, a jego gałęzie nabierają czasami fioletowego zabarwienia. 

    Zbiory śliwki są przeprowadzane kilkukrotnie, ponieważ owoce dojrzewają nieregularnie. Warto przy tym pamiętać, że jeśli przeoczy się odpowiednią porę zbiorów, przejrzałe owoce śliwki będą przyciągać osy, które utrudniają zrywanie śliwek.

    Renkloda pochodzi z Iranu i obecnie jest uprawiana na obszarach o umiarkowanym klimacie. Jest uprawiana w szczególności w Europie Zachodniej, a główny obszar jej występowania rozciąga się od Francji do południowej Anglii. 

    Popularnymi odmianami tego owocu są renkloda ulena i renkloda althana.

    Zastosowanie w kuchni

    Renkloda jest znana ze swojego słodkiego smaku. Uważa się ją za jedną z najlepszych śliwek deserowych. Może być spożywana na świeżo lub używana w różnych przepisach. Jest często używana w sałatkach lub jako zdrowa przekąska. Można ją również wykorzystać do zrobienia dżemów i galaretek lub zapiekać w ciastach i ciasteczkach. Może być także wykorzystana do zrobienia kompotu.

    Dodatkowo jest jednym z najlepszych owoców na moszcz, z którego wykonuje się bardzo aromatyczne wino śliwkowe.

    Renkloda jest często postrzegana jako jedna z najlepszych śliwek deserowych na świecie. Zawiera dużo błonnika i jest bogata w witaminę C, sód, wapń, potas, witaminę K, witaminę A i fitoskładniki. Gdy następnym razem będziesz na targu lub w sklepie, kup kilka sztuk tego smacznego owocu i ciesz się jego wyjątkowym smakiem oraz wartościami odżywczymi!

    Powiązane artykuły:

    • Śliwka – co warto o niej wiedzieć? Jakie wartości odżywcze ma ten owoc?
    • Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc
    • Jagoda – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
    • Wiśnia – dlaczego warto ją spożywać? Za co jest ceniona?
    Zobacz też:
    Jagoda – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Archiwum: lipiec 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Limonka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Banan – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Arbuz – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Melon – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.