Renkloda to odmiana śliwki, która jest bardzo często wybierana do przydomowych ogrodów. Jest to bardzo pyszny i słodki owoc o żółtym kolorze. Świetnie nadaje się do kompotów i deserów. Jakie ma wartości odżywcze? Odpowiadamy w artykule!
Renkloda jest owocem zawierającym wiele cennych witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, E, B6, K oraz polifenole, żelazo, fosfor, błonnik, potas, wapń i magnez. Owoc ten wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i apetyt. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat renklody!
Renkloda – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | próchnicza, przepuszczalna, żyzna |
ODCZYN GLEBY: | obojętny lub lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna lub umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, osłonięte |
KWITNIENIE: | V |
Renkloda ma słodki, delikatny smak i jest często wykorzystywana w deserach. Niedojrzały owoc renklody ma taką samą cierpkość jak rabarbar czy agrest. W sezonie owoce te są powszechnie dostępne na targach i w supermarketach. Gdy jesteś w sklepie, szukaj owoców, które są jędrne i pozbawione skaz. Śliwki należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Renkloda – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 49 |
BIAŁKO: | 1 |
WĘGLOWODANY: | 10 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0 |
POTAS: | 0 |
Renkloda jest dobrym źródłem witamin A i C, a także błonnika. Zawiera również związek o nazwie kwercetyna, który ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Stanowi też cenne źródło magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Z uwagi na swoje działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe może być bardzo ważnym składnikiem diety.
Warto dodać, że spożywanie śliwek korzystnie wpływa na nasz apetyt i pracę całego układu pokarmowego (np. zapobiega zaparciom).
Z drugiej strony trzeba pamiętać, by nie spożywać tego owocu w nadmiarze, ponieważ zawiera dużo pektyny. Jest to rodzaj błonnika, którego nadmiar w organizmie może powodować biegunki.
Pochodzenie i uprawa
Renkloda preferuje żyzną i przepuszczalną glebę, jednak jest także w stanie tolerować przeciętną glebę ogrodową. Ziemia pod uprawę renklody powinna być wilgotna lub umiarkowanie wilgotna, najlepiej o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Lubi ona stanowiska dobrze nasłonecznione.
Drzewa owocują 4–5 lat po posadzeniu. Zbiór owoców zazwyczaj odbywa się w sierpniu. Drzewo renklody osiąga nawet 5 metrów wysokości, a jego gałęzie nabierają czasami fioletowego zabarwienia.
Zbiory śliwki są przeprowadzane kilkukrotnie, ponieważ owoce dojrzewają nieregularnie. Warto przy tym pamiętać, że jeśli przeoczy się odpowiednią porę zbiorów, przejrzałe owoce śliwki będą przyciągać osy, które utrudniają zrywanie śliwek.
Renkloda pochodzi z Iranu i obecnie jest uprawiana na obszarach o umiarkowanym klimacie. Jest uprawiana w szczególności w Europie Zachodniej, a główny obszar jej występowania rozciąga się od Francji do południowej Anglii.
Popularnymi odmianami tego owocu są renkloda ulena i renkloda althana.
Zastosowanie w kuchni
Renkloda jest znana ze swojego słodkiego smaku. Uważa się ją za jedną z najlepszych śliwek deserowych. Może być spożywana na świeżo lub używana w różnych przepisach. Jest często używana w sałatkach lub jako zdrowa przekąska. Można ją również wykorzystać do zrobienia dżemów i galaretek lub zapiekać w ciastach i ciasteczkach. Może być także wykorzystana do zrobienia kompotu.
Dodatkowo jest jednym z najlepszych owoców na moszcz, z którego wykonuje się bardzo aromatyczne wino śliwkowe.
Renkloda jest często postrzegana jako jedna z najlepszych śliwek deserowych na świecie. Zawiera dużo błonnika i jest bogata w witaminę C, sód, wapń, potas, witaminę K, witaminę A i fitoskładniki. Gdy następnym razem będziesz na targu lub w sklepie, kup kilka sztuk tego smacznego owocu i ciesz się jego wyjątkowym smakiem oraz wartościami odżywczymi!
Powiązane artykuły:
- Śliwka – co warto o niej wiedzieć? Jakie wartości odżywcze ma ten owoc?
- Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc
- Jagoda – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
- Wiśnia – dlaczego warto ją spożywać? Za co jest ceniona?