Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Owoce

    Dereń – właściwości, wskazówki dotyczące uprawy

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski1 kwietnia, 2024Brak komentarzy3 Mins Read
    dereń

    Dereń to jeden z najczęściej uprawianych krzewów. Większość popularnych gatunków jest całkowicie mrozoodporna, niewymagająca i doskonale radzi sobie w polskim klimacie. Sprawdź, jak ją uprawiać i dowiedz się, w jaki sposób wykorzystać jej walory.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Dereń – podstawowe informacje
    2 Dereń – wartości odżywcze
    3 Dereń to nie tylko nalewki!
    4 Dereń – najczęściej uprawiane gatunki
    5 Dereń jadalny
    6 Jak sadzić dereń?
    7 Jak pielęgnować dereń w ogrodzie?

    Jego owoce były doskonale znane naszym przodkom ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Dziś dereń najczęściej jest po prostu ozdobą ogrodu, może pełnić funkcję eleganckiego żywopłotu. Jak zadbać o ten krzew, by zawsze wyglądał pięknie?

    Dereń – podstawowe informacje

    Warunki uprawy mogą się nieznacznie różnić w zależności od gatunku derenia.

    RODZAJ GLEBY przeciętna
    ODCZYN GLEBY obojętny do lekko zasadowego (7,0–7,5 pH)
    WILGOTNOŚĆ od niskiej do umiarkowanej
    STANOWISKO słoneczne i półcieniste
    KWITNIENIE w marcu i kwietniu

    Dereń – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g owoców derenia jadalnego:

    KCAL 52 
    BIAŁKO 0,9 g
    WĘGLOWODANY 10,5 g
    WITAMINA C 100–200 mg
    BŁONNIK 4,6 g
    ANTOCYJANY 900 mg

    To prawdziwy polski „superfood”. Doskonale sprawdza się w czasie osłabienia organizmu, w tym również podczas przeziębienia. Zawiera duże ilości żelaza, dlatego warto go jeść przy anemii i przy bardzo obfitych miesiączkach. Zalecany jest osobom cierpiącym na choroby układu krążeniowego, ponieważ wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Działa moczopędnie i przeciwstarzeniowo. Ze względu na zawarte w owocach garbniki szybko pomaga przy biegunkach, regulując pracę układu pokarmowego.

    Dereń to nie tylko nalewki!

    Owoce derenia mają dosyć cierpki smak, niekoniecznie więc posmakują każdemu na surowo. Można jednak je suszyć oraz robić z nich przetwory. Najbardziej znana jest nalewka, tzw. dereniówka, uważana przez niektórych za królową polskich nalewek, a do tego niezwykle pomocna przy problemach jelitowych i grypie. Podobne działanie mają też robione z owoców tego krzewu soki. Dereń nada się również doskonale do domowej roboty marmolad, konfitur i dżemów.

    Zobacz też:
    Daktyl – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Dereń – najczęściej uprawiane gatunki

    Do dereni zalicza się wiele gatunków roślin. Większość z nich ma również różne odmiany, o typowym dla nich kolorze pędów lub liści. Najczęściej uprawiane są:

    • dereń biały – ma niezwykle dekoracyjne, czerwone pędy, istnieje wiele jego odmian, np. „Aurea”, „Elegantissima”, „Sibirica”;
    • dereń rozłogowy – może mieć bardzo szeroki pokrój, ponieważ jego pokładające się pędy bardzo łatwo zapuszczają korzenie;
    • dereń kousa – charakteryzują go ozdobne białe podsadki;
    • dereń kanadyjski – bardzo niski, o ozdobnych liściach oraz kwiatach i jadalnych owocach;
    • dereń jadalny.

    Dereń jadalny

    Dereń jadalny ma smaczne owoce. Doczekał się wielu uprawnych odmian, a owoce każdej z nich są doskonałe do czegoś innego:

    • Juliusz – do dżemów i konfitur;
    • Wydubieckij – do nalewek;
    • Bolestraszycki – do soków, kompotów i nalewek;
    • Elegantnyj – do przetworów.

    Jak sadzić dereń?

    Warunki uprawy mogą różnić się w zależności od jego gatunku i odmiany, jednak nie jest to roślina kłopotliwa. Sadzi się ją wczesną wiosną lub na jesieni. Dereń kupiony w pojemniku, może być sadzony przez cały okres wegetacji. Jeśli marzysz o żywopłocie, sadzonki tego krzewu powinny znajdować się w odległości minimum 0,5 m od siebie. Młode rośliny powinny być oszczędnie podlewane. Roślina najlepiej czuje się na stanowisku słonecznym lub półcienistym, w glebie żyznej lub przeciętnej. 

    Jak pielęgnować dereń w ogrodzie?

    Dereń jadalny jest odporny i nie wymaga wielu zabiegów. Potrafi bez trudu przetrwać bez oprysków, niestraszne mu także wszelkie mrozy. Aby dobrze rósł i owocował, mniej więcej co 2–3 lata powinieneś wyciąć kilka najstarszych pędów u nasady. Dereń wymaga również cięcia młodych pędów, szczególnie gdy ma tworzyć piękny żywopłot. Wyrośniętego krzewu nie trzeba za to podlewać, nie toleruje też dużych ilości nawozu. Najlepiej nawozić go wczesną wiosną i niewielkimi porcjami.

    Zobacz też:
    Dzika róża – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Ta roślina jest jednym z najciekawszych krzewów, jakie występują w polskich ogrodach. Warto zainteresować się jego uprawą, nie tylko z powodu jego zdrowych owoców (choć to jego bardzo duży atut). Dereń może stanowić niezwykłą ozdobę twojego ogrodu, w zamian za naprawdę niewielki wkład pracy.

    Powiązane artykuły:

    • Uprawa derenia jadalnego (Cornus mas) w ogrodzie – sadzenie i dbanie o krzew
    • Świdośliwa – uprawa krzewu. Czym jest Amelanchier i jak dbać o tę roślinę?
    • Rośliny zimozielone na żywopłot: jakie wybrać aby rosły szybko
    • Czarny bez – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Kiedy zbierać owoce dzikiej róży? Co można z nich zrobić? Sprawdź!

    Archiwum: kwiecień 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Limonka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?

    Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Banan – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Arbuz – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.