Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Owoce

    Niezwykłe owoce ukryte w ozdobnych lampionach. Miechunka: jak ją sadzić i czy można uprawiać ją w doniczce na balkonie?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski15 kwietnia, 2024Brak komentarzy3 Mins Read
    miechunka

    W latach 90. jej charakterystyczne pędy z pomarańczowymi lampionami stanowiły dekorację polskich mieszkań, będąc nieodłącznym składnikiem kompozycji suchych bukietów. Jest znana w Polsce od XIX wieku. Koniecznie dowiedz się, dlaczego warto uprawiać miechunkę!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Miechunka – podstawowe informacje
    2 Miechunka – wartości odżywcze
    3 Miechunka w kuchni
    4 Miechunka – najpopularniejsze gatunki
    5 Jak uprawiać miechunkę?
    6 Jak wybrać stanowisko dla miechunki?

    Owoce miechunki, ukryte w osłonkach zwanych lampionami, są jadalne. Różnią się smakiem w zależności od gatunku. Za najsmaczniejsze uchodzą owoce miechunki peruwiańskiej, zwanej jadalną lub rodzynkiem brazylijskim. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o miechunce?

    Miechunka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY przepuszczalne, żyzne
    ODCZYN GLEBY od lekko kwaśnej do lekko zasadowej
    WILGOTNOŚĆ duża
    STANOWISKO słoneczne
    OKRES KWITNIENIA od maja do września

     

    Miechunka – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g owoców:

    KCAL 63 kcal
    BIAŁKO 1,9 g
    WĘGLOWODANY 11,20 g
    WITAMINA C 11,10 mg
    NIACYNA (WITAMINA B3) 2,800 mg
    FOSFOR 40 mg

    Miechunka zawiera cenne witaminy, w tym sporą ilość witaminy C oraz witamin z grupy B. Ze względu na niewielką liczbę kalorii może być jedzona przez osoby będące na diecie. Obniża zły cholesterol we krwi, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i działa przeciwzapalnie. Warto spożywać ją w trakcie przeziębienia. Jadalne są jedynie dojrzałe owoce miechunki, które mają pomarańczową barwę. Niedojrzałe – zielone lub żółte – mogą ci poważnie zaszkodzić. Brązowe są przejrzałe i nie należy ich kupować. Osłonka nie jest jadalna, choć często stanowi dekorację dań w restauracjach.

    Miechunka w kuchni

    W zależności od gatunku, owoce miechunki smakują inaczej. Na surowo jedynie miechunka peruwiańska znajdzie większe grono miłośników. Ma słodko-kwaśny smak, z pewną nutą goryczki i ananasa; niektórzy porównują jej smak do smaku limonki. Jej surowe owoce stanowią doskonały dodatek do:

    • sałatek;
    • ciast;
    • deserów;
    • drinków;
    • sosów.
    Zobacz też:
    Zbiory winogron – kiedy najlepiej je rozpocząć?

    Można z nich robić także pyszne dżemy, marmolady, kompoty i inne przetwory. Owoce miechunki stosowane są również jako przyprawa, która podkreśla smak dań mięsnych oraz rybnych. Bardzo często używa się jej do dekorowania deserów.

    Miechunka – najpopularniejsze gatunki

    Miechunka to roślina psiankowata, podobnie jak pomidory czy ziemniaki. Występuje naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej kontynentu amerykańskiego. W Polsce najczęściej uprawiane są miechunka peruwiańska (zwana też jadalną lub rodzynkiem, brazylijskim), miechunka pomidorowa oraz miechunka rozdęta. Ta ostatnia występuje w Polsce również naturalnie, radzi sobie najlepiej w naszym klimacie i jest najmniej wymagająca w uprawie. Pozostałe gatunki, choć są bylinami, czyli roślinami wieloletnimi, nad Wisłą uprawia się jako rośliny jednoroczne.

    Jak uprawiać miechunkę?

    Uprawiana jest z rozsady. Nasiona wysiewa się w marcu do pojemników.  Zbyt późno wysiana słabiej owocuje. Młode rośliny są wrażliwe na wiosenne przymrozki, dlatego najlepsza pora na sadzenie to przełom maja i czerwca. Dopóki roślina nie urośnie, trzeba pielić ziemię wokół, aby nie zagłuszyły jej chwasty. Miechunka jest wrażliwa na przesuszenie, więc musi być regularnie podlewana. Raz w tygodniu powinna być nawożona. Najlepiej sprawdzają się naturalne nawozy, takie jak guano, obornik lub gnojówka roślinna, np. z pokrzywy.

    Jak wybrać stanowisko dla miechunki?

    Miechunka nie jest kapryśna, w dodatku jest odporna na choroby i szkodniki. Owocuje do pierwszych mrozów, ginie w temperaturze ok. -3ºC. Może być sadzona w gruncie lub hodowana w szklarni, tunelu warzywnym lub w donicach na tarasie i balkonie. Preferuje żyzne gleby, ale poradzi sobie również na przeciętnych czy nawet ubogich. Stanowisko powinno być słoneczne i ciepłe; bardzo dobrym miejscem będzie teren przy południowej ścianie domu. W półcieniu słabiej owocuje. Ze względu na silny rozrost korzeni powinno się ją sadzić w donicach lub w pojemnikach wkopanych w podłoże. 

    Zobacz też:
    Czereśnia. Co musisz wiedzieć o jej sadzeniu i uprawie, by rosła zdrowo i rodziła pyszne owoce w sezonie?

    Miechunka to nie tylko ciekawie wyglądająca roślina, która z powodzeniem może stanowić ozdobę ogródka lub warzywnej grządki. Ma właściwości prozdrowotne, a jej owoce – surowe lub suszone – znakomicie dopełniają smaku wielu dań.

    Powiązane artykuły:

    • Świdośliwa – uprawa krzewu. Czym jest Amelanchier i jak dbać o tę roślinę?
    • Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
    • Kumkwat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Uprawa ziół w domu i w ogrodzie – jak uprawiać rośliny zielarskie, przyprawowe i lecznicze w doniczkach?

    Archiwum: kwiecień 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Limonka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?

    Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Banan – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Arbuz – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.