Czarny bez jest rośliną, która w Polsce występuje dość powszechnie. Można go przyjmować w postaci syropu, ekstraktu lub kapsułek. Jakie wartości odżywcze ma czarny bez? Czy jego spożywanie może być niebezpieczne dla kobiet w ciąży? Wyjaśniamy!
Z czarnego bzu wytwarza się wina, dżemy i syropy. Jest on także dodawany do słodkich wypieków. Czarny bez jest bogaty w witaminy A, B i C, a także minerały takie jak żelazo, potas i fosfor. Jest także dobrym źródłem przeciwutleniaczy i ma właściwości przeciwzapalne.
Czarny bez – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, próchnicza |
ODCZYN GLEBY: | obojętny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne lub półcieniste |
KWITNIENIE: | V, VI |
Czarny bez to krzew, który pochodzi z Europy, Afryki Północnej i Azji Zachodniej. Krzew bzu dorasta do 7 metrów wysokości, ma ciemnozielone liście, białe lub kremowe kwiaty i czarne jagody. Najbardziej znane odmiany czarnego bzu, to: madonna, guincho purple, black beauty, pulverulenta i variegata.
Czarny bez preferuje stanowiska wilgotne i słoneczne. Ma niewielkie wymagania glebowe, jednak lepiej plonuje na stanowiskach żyznych. Przed sadzeniem go dobrze jest nawieźć glebę obornikiem albo zastosować nawozy zielone na przyoranie.
Owoce czarnego bzu można znaleźć w różnych syropach, suplementach i innych produktach. Wiele sklepów ze zdrową żywnością ma w swojej ofercie produkty zawierające ten owoc. Wybierając taki produkt, należy uważnie przeczytać etykietę, aby upewnić się, że zawiera on czysty ekstrakt z czarnego bzu. Produkty z czarnego bzu są również dostępne w wielu sklepach z naturalną żywnością.
Czarny bez – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania czarnego bzu?
Owoce czarnego bzu są od wieków stosowane jako naturalny środek na różne dolegliwości. Współczesne badania wykazały, że owoce czarnego bzu są skuteczne w leczeniu przeziębienia i grypy. Są one bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspomagają układ odpornościowy i poprawiają ogólny stan zdrowia.
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 73 |
BIAŁKO: | 0,66 |
WĘGLOWODANY: | 18,4 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,006 |
POTAS: | 0,280 |
Owoce bzu czarnego można przyjmować w postaci kapsułek, tabletek, nalewek lub syropów. Syrop z czarnego bzu jest najbardziej popularną wśród dzieci formą przyjmowania owoców czarnego bzu. Taki syrop można dodawać np. do herbaty. Jest on również dostępny w postaci bezcukrowej dla osób, które starają się unikać słodzonych napojów. Syrop z czarnego bzu można przyjmować raz lub dwa razy dziennie, w zależności od nasilenia objawów. Niektóre osoby mogą zauważyć różnicę już w ciągu 24 godzin.
Dodatkowo czarny bez stosuje się czasami jako naturalny środek przeczyszczający lub moczopędny.
Jakie są popularne sposoby spożywania czarnego bzu?
Owoce czarnego bzu można przyjmować w wielu różnych postaciach. Syrop z czarnego bzu przygotowuje się, gotując owoce czarnego bzu i cukier, aż staną się miękkie. Taki syrop można dodawać do zimnych napojów.
Innym popularnym sposobem przyjmowania tego owocu jest herbata z czarnego bzu. Przygotowuje się ją, gotując owoce czarnego bzu w wodzie przez 10 minut. Herbatę można dosłodzić miodem lub cukrem.
Popularna jest także nalewka z czarnego bzu. To skoncentrowana postać owoców czarnego bzu, którą przyrządza się, mocząc je w alkoholu. Nalewki zwykle przyjmuje się w postaci kropli lub rozcieńcza w wodzie.
Czy owoce czarnego bzu są bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią?
Mimo że owoce czarnego bzu są powszechnie uważane za bezpieczne, istnieją pewne dowody wskazujące na to, że mogą nie być bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Mogą one pobudzać skurcze macicy i powodować poronienia, dlatego najlepiej unikać ich stosowania w czasie ciąży.
Uważa się również, że owoce czarnego bzu zmniejszają produkcję mleka u kobiet karmiących, dlatego najlepiej unikać ich spożywania w okresie karmienia piersią. Potrzeba jednak więcej badań, aby potwierdzić te potencjalne zagrożenia. W ostateczności, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, najlepiej jest porozmawiać z lekarzem przed zażyciem suplementów z czarnego bzu lub spożyciem go w jakiejkolwiek innej formie.
Czarny bez jest od wieków stosowany jako ludowy środek na różne dolegliwości, w tym przeziębienie i grypę. Stosuje się go również w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy A, B i C. Owoce czarnego bzu można przyjmować w postaci syropu lub w formie suplementów. Można je również dodawać do placków i przygotowywać z nich dżemy.
Powiązane artykuły:
- Czarny bez – kiedy zbierać? Poznaj go lepiej!
- Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Malina – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Jeżyna – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze