Grzybica u bydła jest niebezpieczna nie tylko dla samych krów, ale też dla ich hodowców. Trychofitozą mogą zarazić się także ludzie – dlatego jej leczenie i profilaktyka w gospodarstwach rolnych są szczególnie ważne.
Specjalistyczna nazwa tego schorzenia brzmi – trychofitoza. Grzybica u bydła to jedno z najczęstszych schorzeń skóry tych zwierząt. Jest to choroba niezwykle uciążliwa i zakaźna. Co więcej, może przenieść się nie tylko na inne osobniki w stadzie, ale też na człowieka. Zaskakująco duży odsetek rolników (aż 10%!) choć raz w swoim życiu zaraziło się grzybicą od krów. Dowiedz się, jak leczyć i przeciwdziałać tej chorobie.
Grzybica u bydła – przyczyny powstawania
Grzybica u bydła powstaje przez obecność grzyba z rodzaju Trichophyton verrucosum. Czasem powodują ją jednak także inne rodzaje mikroorganizmów. Najbardziej narażone na rozwój szkodliwych grzybów są obory, w których panuje wilgoć, chłód i ciemność. Najczęściej do zakażeń dochodzi w budynkach z wentylacją grawitacyjną, które rzadko są odpowiednio wietrzone.
Parująca skóra krów naturalnie zwiększa wilgotność powietrza, co przy nieodpowiedniej wentylacji sprzyja występowaniu grzybicy. Szkodliwymi czynnikami są także: wydychane powietrze oraz unoszące się z obornika i kanałów odory. Szczególnie niekorzystnym okresem w roku są miesiące jesienno-zimowe, gdy odporność zwierząt jest obniżona. Wówczas spada też umiejętność wchłaniania substancji mineralno-witaminowych.
Niebezpieczne jest także zbyt duże zagęszczenie zwierząt przechowywanych w oborze. Grzybica u bydła powstaje znacznie szybciej w miejscach, w których nie przestrzega się standardów higieny. Szerzeniu się choroby sprzyja też słabe oświetlenie – patogen lepiej rozwija się w miejscach ciemnych i wilgotnych. Warto pamiętać, że grzyb szybciej zagnieżdża się w miejscach trudno dostępnych, dlatego czasem całkowite pozbycie się go jest dość trudne.
Warunki sprzyjające chorobom skórnym zwierząt
Zdrowie skóry i całego organizmu bydła zależy nie tylko od ich otoczenia, ale też diety – osłabiona krowa jest znacznie bardziej podatna na różnego rodzaju zakażenia. W okresie obniżonej odporności krów warto wzbogacić ich dietę o witaminy A, B, D i minerały. Grzybica jest chorobą, która z łatwością rozprzestrzenia się poniższymi drogami:
- wraz z paszą;
- w wodzie pitnej;
- przez obornik;
- na butach i racicach;
- poza oborą – chociażby na kołach ciągnika.
Chorobą można więc łatwo zarazić się nie tylko wewnątrz jednej obory, ale też między gospodarstwami.
Objawy grzybicy skóry u bydła
Rozwój grzybicy u bydła rozpoznasz przez pojawianie się u krów poniższych dolegliwości:
- okrągłe, wypukłe, biało-szare plamy na skórze;
- zmiany skórne są całkowicie pozbawione włosów lub posiadają nastroszone włoski;
- nalot skórny u chorych zwierząt przypomina popiół;
- miejscowe objawy kliniczne najczęściej pojawiają się w okolicy oczu, uszu, szyi, rzadziej na zadzie i nasadzie ogona;
- przy zaostrzeniu choroby nalot zaczyna się nawarstwiać i może mu towarzyszyć wyciek ropy;
- możesz zauważyć, że zaatakowane grzybem osobniki będą ocierały się o elementy wyposażenia obory, próbując złagodzić pojawiające się uczucie swędzenia (w ten sposób jednocześnie roznoszą spory);
- po rozdrapaniu i podrażnieniu skóry, oprócz grzybicy mogą też pojawić się bakterie chorobotwórcze oraz długo gojące się rany i strupy.
Nieleczona grzybica u bydła utrzymuje się przez długi czas – samoistnie przechodzi dopiero po około 9-10 miesiącach. Ma też tendencję do nawracania, ponieważ łatwo rozwija się w opisanych powyżej warunkach.
Leczenie grzybicy bydła
Do skutecznych metod leczenia grzybicy u bydła należą:
- przestrzeganie zasad higieny i pielęgnacji krów oraz całej obory;
- stosowanie środków grzybobójczych zaleconych przez lekarza weterynarii. Dostępne są różne maści, spraye i płyny;
- szczepienie bydła – szczepionki charakteryzują się najwyższą skutecznością, ponieważ działają na wiele różnych rodzajów grzybów. Najrozsądniejszą opcją jest profilaktyczne zaszczepienie od razu całego stada.
Grzybica odzwierzęca
Hodowcy bydła powinni zachować dużą czujność i stosować metody profilaktyczne przeciwdziałające wytwarzaniu się grzyba. Choroba ta potrafi szybko atakować wszystkie zwierzęta w stadzie. Powoduje poważne uszkodzenia skóry i ogólne problemy zdrowotne. Co więcej, sami rolnicy są także w grupie ryzyka zakażenia odzwierzęcym grzybem. Wystarczy przebywać w otoczeniu chorych krów, w szczególności dotykając je i głaszcząc. Ludzka odmiana objawia się niewielkimi swędzącymi plamkami na twarzy, szyi i przedramionach. Jest trudna do wyleczenia i bardzo uciążliwa.
Grzybica u bydła jest poważną, nieprzyjemną i uciążliwą chorobą. Atakuje nie tylko krowy, ale też ludzi. Szybko się rozprzestrzenia i jest trudna do wyleczenia. Dlatego najlepiej stosować metody profilaktyczne, które zapobiegną powstawaniu choroby. Najskuteczniejsze jest zaszczepienie wszystkich osobników w stadzie. Należy też ściśle przestrzegać zasad higieny i regularnie wietrzyć oborę. Upewnij się, że stosowany przez ciebie środek do dezynfekcji zabija nie tylko szkodliwe bakterie i wirusy, lecz także grzyby.
Powiązane artykuły:
- Choroby przenoszone przez króliki na ludzi – jakiego zakażenia trzeba się obawiać? Jakie choroby przenoszą gryzonie na ludzi?
- Choroba szalonych krów – czym jest ta choroba bydła? Czy choroba Creutzfeldta-Jakoba jest niebezpieczna dla człowieka?
- Choroby skórne bydła: jak rozpoznać i leczyć?
- Pryszczyca bydła — groźna choroba wirusowa
- Choroby owiec – jakie są rodzaje chorób zwierząt hodowlanych? Jak rozpoznać objawy i leczyć problemy zdrowotne owiec?