Winogrono to bardzo smaczny i popularny owoc. W wyniku fermentacji moszczu winogronowego uzyskuje się wino, czyli jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. Jakie witaminy ma winogrono? Dlaczego warto je spożywać? Odpowiadamy!
Winogrono jest owocem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Jest cennym źródłem związków polifenolowych. Owoc ten zmniejsza wysoki poziom cholesterolu, wspomaga odporność organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat winogrona!
Winogrono – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, piaszczysto-gliniasta,
głęboko prawiona |
ODCZYN GLEBY: | zbliżony do obojętnego |
WILGOTNOŚĆ: | gleba lekko wilgotna |
STANOWISKO: | ciepłe, dobrze nasłonecznione,
osłonięte od silnych i zimnych wiatrów |
KWITNIENIE: | od połowy kwietnia do połowy maja |
Winogrono – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 69 |
BIAŁKO: | 0,72 |
WĘGLOWODANY: | 18,1 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,002 |
POTAS: | 0,191 |
Spożywanie winogron pomaga wzmocnić układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, chroni przed chorobami serca, chroni przed cukrzycą, zmniejsza wysoki poziom cholesterolu, wzmacnia kości i wspiera działanie układu odpornościowego. Składniki odżywcze w winogronach mogą też pomóc w ochronie przed rakiem i problemami z oczami.
Resweratrol jest jednym z kluczowych składników odżywczych w winogronach. Przeciwdziała on wolnym rodnikom, które są niebezpieczne dla zdrowia. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Hamuje także agregację czerwonych krwinek, a tym samym powstawanie zakrzepów.
Jedzenie tych owoców może też chronić przed zespołem metabolicznym, który prowadzi do miażdżycy i cukrzycy typu 2. Takie działanie winogrona zawdzięczają fitoskładnikom.
Natomiast liście winogron zmniejszają stres oksydacyjny i hamują stłuszczenie wątroby. Wykazują też działanie antynowotworowe.
Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na sporą zawartość cukru, winogrona powinny być spożywane z umiarem przez osoby z cukrzycą, ponieważ spożywanie zbyt dużych ilości tego owocu może powodować niebezpieczny wzrost poziomu cukru we krwi.
Pochodzenie i uprawa
Winogrono jest rodzajem owocu należącym do rodzaju Vitis, który obejmuje około 60 różnych gatunków. Uważa się, że winogrono pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest jednym z najstarszych uprawianych owoców na świecie. Obecnie winogrona uprawia się w prawie każdym kraju i są one podstawowym składnikiem wielu różnych kuchni.
Winogrono najlepiej jest sadzić na słonecznych stanowiskach, ponieważ roślina szybciej się rozwija i błyskawicznie zawiązuje owoce. Roślina dobrze czuje się w miejscach, gdzie podłoże szybko się nagrzewa. Najlepsza dla winogron jest ziemia żyzna, głęboko prawiona, piaszczysto-gliniasta, lekko wilgotna, o odczynie prawie obojętnym. Winorośl owocuje 3–4 lata po posadzeniu.
Najsmaczniejsze odmiany winogron to: lilla, regina, nero i arkadia. Popularne są też odmiany winogron bezpestkowych, np. himrod, einset seedles, interlaken i canadice.
Zastosowanie w kuchni i nie tylko
Z winogron można przyrządzić wiele potraw i napojów. Można je spożywać świeże, suszone lub przerabiać na wino, sok, dżem lub ocet. Są również popularnym składnikiem wielu deserów takich jak ciasta, torty i lody.
Ważne jest, aby wybrać odmianę winogron, która najlepiej nadaje się do przyrządzanego dania lub napoju. Na przykład, winogrona bezpestkowe są najlepsze do jedzenia na świeżo, podczas gdy winogrona concord są lepsze do soków.
Poza tym, owoce winorośli są też oczywiście wykorzystywane do produkcji alkoholu. Warto wiedzieć, że nie chodzi jedynie o wino. Z winogron produkuje się także chociażby brandy i koniak. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tych trunków oraz dowiedzieć się, czym się one różnią, zajrzyj tutaj: https://dobredrinki.pl/koniak-a-brandy.
Również liście winogron znalazły szerokie zastosowanie. Okazuje się, że mają one nie tylko właściwości smakowe, ale także lecznicze. Działają przeciwzapalnie (można z nich zrobić płukankę przy zapaleniu gardła i dziąseł), moczopędnie, przyspieszają gojenie się ran i regenerację naskórka.
Natomiast olej z pestek winogron jest chętnie stosowany w kosmetyce – nadaje się do nawilżania nawet bardzo wrażliwej skóry. Dodatkowo dzięki działaniu antyoksydacyjnemu działa przeciwstarzeniowo na skórę. Olej z pestek winogron w medycynie wspiera też profilaktykę chorób układu krążenia oraz przyspiesza gojenie się ran i blizn.
Winogrono jest dobrym źródłem potasu. Jest to minerał, który pomaga zrównoważyć płyny w organizmie i obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Pomaga on także obniżyć ryzyko chorób serca i udaru. Większość ludzi nie dostarcza swoim organizmom wystarczającej ilości tego składnika odżywczego, dlatego jedzenie winogron może pomóc wypełnić tę lukę. Dodatkowo winogrono zawiera witaminy C i K oraz wapń. Niezależnie od tego, czy smakujesz je jako przekąskę, czy używasz ich do stworzenia pysznego dania, winogrona są wszechstronnym i pożywnym owocem!
Powiązane artykuły:
- Zbiory winogron – kiedy najlepiej je rozpocząć?
- Oprysk z drożdży na winogrona – właściwości i zastosowanie. Naturalne środki ochrony roślin ogrodowych
- Żurawina – dlaczego jest cennym składnikiem diety?
- Uprawa winogrona w ogrodzie. Jak przygotować sadzonki, ciąć i sadzić winorośl
- Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin