Żurawina to rodzaj wiecznie zielonego krzewu, który rośnie na terenach bagiennych. Jest uprawiana od wieków i była ważnym źródłem pożywienia dla rdzennych Amerykanów. Jakie ma witaminy? Dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety? Wyjaśniamy!
Żurawina zawiera węglowodany i błonnik. Stanowi też cenne źródło witamin A, B1, B2, C, E i K oraz manganu, taniny, magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Owoc ten wpływa korzystnie na układ moczowy – działa moczopędnie i pomaga przy zapaleniach pęcherza moczowego oraz cewki moczowej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat żurawiny!
Żurawina – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | torfowa |
ODCZYN GLEBY: | kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, półcieniste |
KWITNIENIE: | od czerwca do września |
Żurawina – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 46 |
BIAŁKO: | 0,39 |
WĘGLOWODANY: | 12,2 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,002 |
POTAS: | 0,085 |
Żurawina jest uważana za bardzo zdrowy składnik w codziennej diecie ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Badania powiązały składniki odżywcze zawarte w żurawinach z niższym ryzykiem infekcji dróg moczowych, zapobieganiem niektórym rodzajom raka, poprawą funkcji odpornościowych i obniżeniem ciśnienia krwi.
Żurawina jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera także taninę, błonnik, witaminy B1, B2 i A, a także magnez, fosfor, potas i żelazo.
Żurawina jest też bogatym źródłem polifenoli, które zostały powiązane z właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi, antymutagennymi, przeciwnowotworowymi, przeciwzapalnymi i przeciwutleniającymi.
Dodatkowo żurawina jest niskokaloryczna. W jednej filiżance żurawiny znajdują się tylko 4 gramy cukru.
Ponadto uważa się, ze względu na zawartość kwercetyny, żurawina chroni przed rozwojem zaćmy. Oprócz tego działa moczopędnie oraz pomaga przy zapaleniach pęcherza moczowego i cewki moczowej. Składniki zawarte w tym owocu odkażają jamę ustną i gardło oraz wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo żurawina wspomaga leczenie przeziębienia i grypy.
Żurawina w ciąży może przynieść wiele korzyści dla przyszłej mamy. Picie soku żurawinowego może pomóc przy infekcjach dróg moczowych, przeziębieniach i innych dolegliwościach.
Źródło https://lupiko.pl/zurawina-w-ciazy
Pochodzenie i uprawa
Żurawina jest rodzajem wiecznie zielonego krzewu, który rośnie w wilgotnych, bagnistych miejscach. Pochodzi z Ameryki Północnej i była używana przez rdzennych Amerykanów od wieków. Została po raz pierwszy sprowadzona do Europy na początku 1600 roku i szybko stała się popularnym składnikiem placków, puddingów i dżemów. Jest jednym z niewielu owoców, które nadal są zbierane ręcznie.
Obecnie żurawinę uprawia się w wielu rejonach świata. Duże plantacje żurawiny są w Kanadzie, a w Europie największymi eksporterami tego owocu są Litwa i Białoruś.
Żurawinę najlepiej sadzić wczesną wiosną. Kupione sadzonki rozmieszcza się co 20–30 cm. Warto wcześniej wyłożyć podłoże kwaśną korą, trocinami albo gruboziarnistym piaskiem.
Można też ułożyć ciemną folię ogrodniczą z małymi otworkami, która pomaga zapobiegać szybkiemu przesuszaniu się gleby.
Najpopularniejsze odmiany żurawiny to: bluecrop, brigitta blue, toro, duke i bluetta.
Zastosowanie w kuchni
Konfitury z żurawiny idealnie komponują się z mięsami, wędlinami oraz serami. Żurawina pasuje też do zrazów z karkówki, kotletów schabowych, pieczonej kaczki, pasztetu z indyka, klopsików, peklowanej szynki i roladek schabowych. Suszone owoce żurawiny można z kolei dodawać do deserów, owsianki i kaszy mannej.
Owoc ten jest także chętnie wykorzystywany do robienia pożywnych koktajli, smoothie i lodów.
Żurawina jest źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych i posiada właściwości korzystne dla zdrowia. Ten mały, czerwony owoc ma kwaśny smak i jest doskonałym źródłem żelaza, potasu i wapnia. Ponadto sok żurawinowy może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zwiększenie przepływu krwi. Jest także doskonałym źródłem obniżającej ciśnienie krwi witaminy C.
Powiązane artykuły:
- Jak powinna wyglądać uprawa żurawiny wielkoowocowej? Warunki, nawożenie i sadzenie żurawiny
- Aronia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin
- Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
- Wiśnia – dlaczego warto ją spożywać? Za co jest ceniona?