Fasola jest warzywem, które powinno się znaleźć w diecie każdego z nas. Czym się charakteryzuje to warzywo? Jakich wartości odżywczych dostarcza ludzkiemu organizmowi? Wyjaśniamy w naszym artykule!
Fasola jest ceniona ze względu na dużą zawartość białka i witamin z grupy B, w szczególności przez osoby ograniczające spożycie mięsa lub będące na diecie wegańskiej. Dodatkowo jest odporna na niekorzystne warunki pogodowe i łatwa w uprawie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym wartościowym warzywie!
Fasola – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | żyzna, próchnicza, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, osłonięte przed wiatrem |
KWITNIENIE: | po około dwóch miesiącach od posadzenia |
Fasola – jakie ma wartości odżywcze?
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 315 |
BIAŁKO: | 21,4 |
WĘGLOWODANY: | 61,6 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,013 |
POTAS: | 0,307 |
Fasola jest dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Jest doskonałym wyborem dla wegan i wegetarian chcących zwiększyć spożycie białka. Fasola jest również dobrym źródłem żelaza, cynku, potasu i folianów. Oprócz swoich wartości odżywczych fasola jest również niezwykle uniwersalna i może być używana w wielu różnych potrawach.
Niezależnie od tego, czy przyrządzasz prostą zupę fasolową, czy bardziej wyszukane danie takie jak enchiladas z czarnej fasoli, jest ona pysznym i pożywnym sposobem na dodanie większej ilości roślin do diety.
Fasola – jak ją ugotować?
Fasolę można przyrządzać na wiele sposobów, ale najważniejsze jest, aby była ona całkowicie ugotowana. Niedogotowana może być ciężkostrawna i zawierać szkodliwe toksyny. Łatwym sposobem na ugotowanie fasoli jest gotowanie jej w wodzie przez 10–15 minut. Inną metodą jest namoczenie fasoli na noc, a następnie odcedzenie i opłukanie jej przed gotowaniem. Pomaga to zmiękczyć fasolę i skrócić czas gotowania. Można ją również gotować na wolnym ogniu w garnku.
Fasola – najpopularniejsze odmiany
Istnieje wiele różnych rodzajów fasoli, ale do najpopularniejszych należą fasola czarna, nerkowata i navy. Czarna fasola jest często używana w kuchni latynoamerykańskiej i ma bogaty, ziemisty smak. Fasola kidney, zwana też nerkowatą, zawdzięcza swoją nazwę kształtowi i jest często używana w chili i innych ciężkich daniach. Fasola navy jest mniejsza i łagodniejsza w smaku niż inne odmiany, co czyni ją popularnym wyborem do zup i gulaszy.
Wybierając fasolę, należy wziąć pod uwagę sposób, w jaki będzie ona wykorzystywana w przepisach. Różne rodzaje fasoli mają różną konsystencję i smak, który może wzmocnić lub osłabić danie. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy wybrać fasolę, która będzie uzupełniać pozostałe składniki dania.
Skąd pochodzi fasola?
Fasola to warzywo pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest tam uprawiania od ponad 7 tysięcy lat. Uznaje się ją za jedną z najstarszych roślin uprawnych na terenie Meksyku i Peru. Jest powszechnie uprawiana w takich krajach jak Brazylia, Stany Zjednoczone, Indie, Chiny i Etiopia.
Kiedy sadzić fasolę?
Zastanawiasz się, kiedy sadzić fasolę? Odpowiedź zależy od rodzaju uprawianej fasoli. Na przykład fasolę krzaczastą sadzi się, gdy tylko wiosną można uprawiać glebę, natomiast fasolę tyczkową należy sadzić po ustąpieniu wszelkich niebezpieczeństw związanych z przymrozkami. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej jest poczekać z sadzeniem do czasu, gdy pogoda się ociepli, a gleba będzie miała szansę przeschnąć po wiosennych deszczach. Gdy fasola znajdzie się już w ziemi, będzie potrzebowała około 2,5 cm wody tygodniowo.
Zbyt wczesne podlewanie może spowodować, że fasola zgnije, zanim zdąży wykiełkować. Jeśli natomiast zbyt długo zwleka się z podlewaniem, fasola zwiędnie i przestanie rosnąć.
Fasola jest bardzo wartościowa i zawiera wiele składników odżywczych. Obok soi, grochu i soczewicy, to jedno z najczęściej uprawianych warzyw strączkowych. Odpowiednio przygotowana jest cennym składnikiem w wielu daniach. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Pomaga również obniżyć poziom cholesterolu!
Powiązane artykuły:
- Fasolka szparagowa – za co jest tak bardzo lubiana?
- Ciecierzyca – za co jest ceniona?
- Bób – dlaczego warto go spożywać?
- Hodowla fasoli polewanej w ogrodzie przydomowym
- Soczewica – za co jest ceniona?