Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Warzywa

    Pomidor – co warto o nim wiedzieć?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 czerwca, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    pomidor

    Pomidor jest ważnym składnikiem każdej diety odchudzającej. Zawiera dużo wody i mało kalorii. Jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. W naszym artykule znajdziesz najważniejsze informacje na temat tego warzywa!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Pomidor – podstawowe informacje
    2 Pomidor – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Pomidor – wszechstronny składnik w twojej kuchni
    4 Pomidor – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi pomidor?
    6 Kiedy sadzić pomidory?

    Pomidor jest bazą wielu dań i produktów, bez których ciężko się obejść. Używa się go między innymi do zupy pomidorowej, sosu do pizzy, czy chociażby keczupu. W sklepach można kupić pomidory żółte, czerwone i zielone. Im bardziej dojrzałe pomidory, tym intensywniejszy mają zapach. Dlaczego warto stosować pomidora w codziennej diecie? 

    Pomidor – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, kompostowa, przepuszczalna, 

    bogata w azot

    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    VII, VIII

    Pomidor – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 18
    BIAŁKO: 0,88
    WĘGLOWODANY: 3,92
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,005
    POTAS: 0,237

    Pomidor to wszechstronne i bardzo popularne warzywo, uwielbiane na całym świecie. Świetnie nadaje się do sałatek i sosów. Zawiera wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. 

    Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność i zachować zdrowy wygląd skóry. Są również dobrym źródłem likopenu, który powiązano z obniżonym ryzykiem chorób serca i nowotworów. Ponadto pomidory są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, co sprawia, że są doskonałym rozwiązaniem dla osób dbających o wagę. Spożywanie pomidorów na surowo, po ugotowaniu lub jako składnik innego dania to pożywny i pyszny sposób na poprawę zdrowia.

    Pomidor – wszechstronny składnik w twojej kuchni

    Pomidory są jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie i można je przyrządzać na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy chcesz przyrządzić prosty sos pomidorowy, czy bardziej złożone danie, musisz pamiętać o kilku rzeczach podczas pracy z tym wszechstronnym składnikiem. 

    Zobacz też:
    Burak – źródło cennych witamin

    Wybierając pomidory, szukaj takich, które są jasnoczerwone i jędrne w dotyku. Jeśli są zbyt dojrzałe, będą miękkie i trudne w obróbce. Po wybraniu pomidorów nadszedł czas na przygotowanie ich do gotowania. Pierwszym krokiem jest usunięcie szypułki i wszelkich liści. W zależności od przepisu musisz zdecydować, czy pozostawiasz wnętrze pomidora, czy je usuwasz. Jeśli trzeba się go pozbyć, należy przekroić pomidora na pół i za pomocą łyżki wydłubać z niego nasiona i miąższ. Gdy pomidory są już pozbawione nasion i gotowe do spożycia, możesz zacząć je przyrządzać według przepisu.

    Niezależnie od tego, czy je pieczesz, smażysz, czy po prostu dodajesz do sałatki, pomidory są pysznym i łatwym sposobem na wzbogacenie smaku każdego dania. Można je również kupić w postaci koncentratu i przecierów. Warto też pamiętać, aby nie przechowywać świeżych pomidorów w lodówce, gdyż niskie temperatury sprawiają, że tracą one jędrność i smak.

    Pomidor – najpopularniejsze odmiany

    Miłośnicy pomidorów mają do wyboru wiele różnych odmian tego warzywa. Do najpopularniejszych należą pomidory beefsteak, cherry i roma. Pomidory beefsteak są duże i mięsiste, dzięki czemu idealnie nadają się do krojenia w plastry i podawania na kanapkach lub w hamburgerach. Pomidory cherry są małe i słodkie, idealne na przekąskę lub jako dodatek do sałatek. Pomidory roma są gładkie i gruszkowate, a ich mięsista konsystencja sprawia, że są idealne do sosów i zup. Niezależnie od tego, jakie są twoje preferencje, z pewnością znajdziesz odmianę pomidorów, która przypadnie ci do gustu. 

    Skąd pochodzi pomidor?

    Pomidor to bogate w składniki odżywcze warzywo, które jest popularne na całym świecie. Uważa się, że pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a pierwsze uprawy prowadzili Aztekowie i Inkowie. Słowo „pomidor” pochodzi od słowa „tomatl” z języka nahuatl, które oznacza „wybrzuszony owoc”. 

    Do Europy pomidory trafiły w XVI wieku i szybko stały się podstawą kuchni włoskiej. Obecnie pomidory uprawia się na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy i wykorzystuje się je do wielu różnych potraw – od pizzy i makaronów po sałatki i zupy. 

    Zobacz też:
    Skorzonera – uprawa w ogrodzie. Jakie wymagania ma wężymord czarny korzeń?

    Kiedy sadzić pomidory?

    Rośliny pomidora potrzebują ciepłej pogody, aby dobrze się rozwijać, dlatego ważne jest, aby przed wysadzeniem ich na zewnątrz poczekać, aż minie ryzyko przymrozków. W większości regionów kraju oznacza to, że należy poczekać do późnej wiosny lub wczesnego lata. Jeśli jednak mieszkasz w klimacie o długim okresie wegetacji, możesz mieć przewagę, sadząc pomidory wczesną wiosną. 

    Sezon na pomidory można także wydłużyć, sadząc odmiany dojrzewające w różnym czasie. Na przykład odmiany wcześnie dojrzewające można sadzić wiosną, a późno dojrzewające – latem. 

    Pomidor jest nieodłącznym składnikiem wielu popularnych dań. Stanowi cenny i smaczny dodatek do sałatek, spaghetti, czy fasolki po bretońsku. Jego słodki i delikatny miąższ często stosuje się do sosów i przecierów. Pomidory doskonale smakują również same. Niezależnie od tego, jakie rodzaje pomidorów wybieramy, warto by były to warzywa pochodzące z lokalnej uprawy!

    Powiązane artykuły:

    • Nawożenie pomidorów – jak odpowiednio nawozić pomidory? Jaki nawóz sprawdzi się najlepiej? Czy uprawa pomidorów jest wymagająca?
    • Rukola – najważniejsze informacje o warzywie
    • Plamy na liściach pomidorów w szklarni – co oznaczają?
    • Uprawa pomidorów w szklarni przydomowej i tunelach foliowych – sadzenie, wymagania i zbiory
    • Bakłażan – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

    Archiwum: czerwiec 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Fasola – za co jest ceniona?

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.