Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Warzywa

    Pomidor – co warto o nim wiedzieć?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski21 czerwca, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    pomidor

    Pomidor jest ważnym składnikiem każdej diety odchudzającej. Zawiera dużo wody i mało kalorii. Jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. W naszym artykule znajdziesz najważniejsze informacje na temat tego warzywa!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Pomidor – podstawowe informacje
    2 Pomidor – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Pomidor – wszechstronny składnik w twojej kuchni
    4 Pomidor – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi pomidor?
    6 Kiedy sadzić pomidory?

    Pomidor jest bazą wielu dań i produktów, bez których ciężko się obejść. Używa się go między innymi do zupy pomidorowej, sosu do pizzy, czy chociażby keczupu. W sklepach można kupić pomidory żółte, czerwone i zielone. Im bardziej dojrzałe pomidory, tym intensywniejszy mają zapach. Dlaczego warto stosować pomidora w codziennej diecie? 

    Pomidor – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, kompostowa, przepuszczalna, 

    bogata w azot

    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    VII, VIII

    Pomidor – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 18
    BIAŁKO: 0,88
    WĘGLOWODANY: 3,92
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,005
    POTAS: 0,237

    Pomidor to wszechstronne i bardzo popularne warzywo, uwielbiane na całym świecie. Świetnie nadaje się do sałatek i sosów. Zawiera wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. 

    Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność i zachować zdrowy wygląd skóry. Są również dobrym źródłem likopenu, który powiązano z obniżonym ryzykiem chorób serca i nowotworów. Ponadto pomidory są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, co sprawia, że są doskonałym rozwiązaniem dla osób dbających o wagę. Spożywanie pomidorów na surowo, po ugotowaniu lub jako składnik innego dania to pożywny i pyszny sposób na poprawę zdrowia.

    Pomidor – wszechstronny składnik w twojej kuchni

    Pomidory są jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie i można je przyrządzać na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy chcesz przyrządzić prosty sos pomidorowy, czy bardziej złożone danie, musisz pamiętać o kilku rzeczach podczas pracy z tym wszechstronnym składnikiem. 

    Zobacz też:
    Rzodkiew oleista – co to za roślina? Kiedy warto ją posadzić? Jak wygląda uprawa nasion jako poplon?

    Wybierając pomidory, szukaj takich, które są jasnoczerwone i jędrne w dotyku. Jeśli są zbyt dojrzałe, będą miękkie i trudne w obróbce. Po wybraniu pomidorów nadszedł czas na przygotowanie ich do gotowania. Pierwszym krokiem jest usunięcie szypułki i wszelkich liści. W zależności od przepisu musisz zdecydować, czy pozostawiasz wnętrze pomidora, czy je usuwasz. Jeśli trzeba się go pozbyć, należy przekroić pomidora na pół i za pomocą łyżki wydłubać z niego nasiona i miąższ. Gdy pomidory są już pozbawione nasion i gotowe do spożycia, możesz zacząć je przyrządzać według przepisu.

    Niezależnie od tego, czy je pieczesz, smażysz, czy po prostu dodajesz do sałatki, pomidory są pysznym i łatwym sposobem na wzbogacenie smaku każdego dania. Można je również kupić w postaci koncentratu i przecierów. Warto też pamiętać, aby nie przechowywać świeżych pomidorów w lodówce, gdyż niskie temperatury sprawiają, że tracą one jędrność i smak.

    Pomidor – najpopularniejsze odmiany

    Miłośnicy pomidorów mają do wyboru wiele różnych odmian tego warzywa. Do najpopularniejszych należą pomidory beefsteak, cherry i roma. Pomidory beefsteak są duże i mięsiste, dzięki czemu idealnie nadają się do krojenia w plastry i podawania na kanapkach lub w hamburgerach. Pomidory cherry są małe i słodkie, idealne na przekąskę lub jako dodatek do sałatek. Pomidory roma są gładkie i gruszkowate, a ich mięsista konsystencja sprawia, że są idealne do sosów i zup. Niezależnie od tego, jakie są twoje preferencje, z pewnością znajdziesz odmianę pomidorów, która przypadnie ci do gustu. 

    Skąd pochodzi pomidor?

    Pomidor to bogate w składniki odżywcze warzywo, które jest popularne na całym świecie. Uważa się, że pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a pierwsze uprawy prowadzili Aztekowie i Inkowie. Słowo „pomidor” pochodzi od słowa „tomatl” z języka nahuatl, które oznacza „wybrzuszony owoc”. 

    Do Europy pomidory trafiły w XVI wieku i szybko stały się podstawą kuchni włoskiej. Obecnie pomidory uprawia się na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy i wykorzystuje się je do wielu różnych potraw – od pizzy i makaronów po sałatki i zupy. 

    Zobacz też:
    Rabarbar – wyjątkowy smak i moc witamin w jednym

    Kiedy sadzić pomidory?

    Rośliny pomidora potrzebują ciepłej pogody, aby dobrze się rozwijać, dlatego ważne jest, aby przed wysadzeniem ich na zewnątrz poczekać, aż minie ryzyko przymrozków. W większości regionów kraju oznacza to, że należy poczekać do późnej wiosny lub wczesnego lata. Jeśli jednak mieszkasz w klimacie o długim okresie wegetacji, możesz mieć przewagę, sadząc pomidory wczesną wiosną. 

    Sezon na pomidory można także wydłużyć, sadząc odmiany dojrzewające w różnym czasie. Na przykład odmiany wcześnie dojrzewające można sadzić wiosną, a późno dojrzewające – latem. 

    Pomidor jest nieodłącznym składnikiem wielu popularnych dań. Stanowi cenny i smaczny dodatek do sałatek, spaghetti, czy fasolki po bretońsku. Jego słodki i delikatny miąższ często stosuje się do sosów i przecierów. Pomidory doskonale smakują również same. Niezależnie od tego, jakie rodzaje pomidorów wybieramy, warto by były to warzywa pochodzące z lokalnej uprawy!

    Powiązane artykuły:

    • Nawożenie pomidorów – jak odpowiednio nawozić pomidory? Jaki nawóz sprawdzi się najlepiej? Czy uprawa pomidorów jest wymagająca?
    • Rukola – najważniejsze informacje o warzywie
    • Plamy na liściach pomidorów w szklarni – co oznaczają?
    • Uprawa pomidorów w szklarni przydomowej i tunelach foliowych – sadzenie, wymagania i zbiory
    • Bakłażan – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

    Archiwum: czerwiec 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Fasola – za co jest ceniona?

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.