Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Warzywa

    Brukiew – co warto wiedzieć o tym warzywie?

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski15 kwietnia, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    brukiew

    Brukiew to warzywo, które raczej trudno znaleźć w polskich sklepach i na targach. Nic dziwnego, większą popularność zdobyła sobie ona w zachodniej i północnej Europie, gdzie jest ceniona do dziś. Co warto wiedzieć o brukwi?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Brukiew – podstawowe informacje
    2 Jakie wartości odżywcze ma brukiew?
    3 Brukiew – najpopularniejsze odmiany
    4 Skąd pochodzi brukiew?
    5 Kiedy najlepiej sadzić brukiew?
    6 Jak można przygotować brukiew?

    Brukiew do kulinarnych łask wróciła stosunkowo niedawno, wcześniej przez naprawdę wiele lat borykała się z etykietką… warzywa dla biedaków! W istocie, w przeszłości często stanowiła dużą część jadłospisu mniej zamożnych rodzin, była też bardzo łatwa w uprawie i przechowywaniu. Na szczęście dziś możemy cenić tę roślinę ze względu na jej smak i właściwości!

    Brukiew – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  ciężka, gliniasta, gromadząca duże ilości wody
    ODCZYN GLEBY:   od lekko kwaśnego do obojętnego
    WILGOTNOŚĆ:    gleba wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:    IX, X

     

    Brukiew, zwana też brukwią, to rodzaj warzywa korzeniowego pochodzącego ze Skandynawii. Ma grubą, żółtą lub pomarańczową skórkę i miąższ w kolorze białym albo żółtym. Brukiew jest nieco podobna do rzepy, ale jest zazwyczaj większa i ma słodszy smak. 

    Jakie wartości odżywcze ma brukiew?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 37
    BIAŁKO: 1,08
    WĘGLOWODANY: 8,62
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,012
    POTAS: 0,305

     

    Ze względów odżywczych brukiew jest dobrym źródłem witamin C i B6, a także błonnika. Zawiera także związek o nazwie glukozynolan, który ma właściwości zapobiegające nowotworom. 

    Wybierając brukiew, należy zwrócić uwagę na to, czy jest ciężka jak na swój rozmiar i ma gładką, jędrną skórkę. Unikaj miękkich lub z plamami. Brukiew może być przechowywana w lodówce do dwóch tygodni.

    Brukiew – najpopularniejsze odmiany

    Brukiew to rodzaj rzepy, która jest popularna w wielu częściach świata. Zalicza się ją do warzyw korzeniowych, a jej korzenie mogą mieć średnicę do 18 centymetrów. Brukiew ma zazwyczaj biały lub żółty kolor i lekko słodkawy smak. 

    Zobacz też:
    Rukola – najważniejsze informacje o warzywie

    Do najpopularniejszych odmian należą: brukiew żółta, rzepa purpurowa i brukiew. Każda z tych odmian ma swój niepowtarzalny smak, a wszystkie trzy są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych. Choć niektórzy preferują jedną odmianę od drugiej, wszystkie trzy rodzaje brukiew są równie pożywne i smaczne. Bez względu na to, czy wybierzesz brukiew żółtą, purpurową rzepę czy brukiew, z pewnością będziesz cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem.

    Skąd pochodzi brukiew?

    Brukiew to warzywo korzeniowe popularne w wielu częściach świata. Jej nazwa pochodzi od szwedzkiej rzepy, która trafiła do Europy w XVI wieku. Brukiew należy do roślin kapustnych, co oznacza, że jest spokrewniona z jarmużem, kapustą i brokułami. Ma żółtą lub fioletowo zabarwioną skórkę i biały albo żółty miąższ. 

    Miąższ jest gęsty i lekko słodki, a jego smak określany jest jako skrzyżowanie rzepy z kapustą. 

    Kiedy najlepiej sadzić brukiew?

    Brukiew można sadzić wczesną wiosną lub późnym latem/wczesną jesienią, w zależności od klimatu. W chłodniejszym klimacie najlepiej sadzić je wczesną wiosną, ponieważ potrzebują długiego okresu wegetacji, aby dojrzeć. Natomiast w cieplejszym klimacie lepiej sadzić je późnym latem lub wczesną jesienią, ponieważ mogą być uszkadzane przez mróz. 

    Brukiew należy sadzić w dobrze zdrenowanej glebie, wzbogaconej kompostem lub obornikiem. 

    Aby dobrze się rozwijać, brukiew potrzebuje pełnego słońca i regularnego podlewania. Po zadomowieniu się rośliny są stosunkowo odporne na suszę. Ze zbiorem najlepiej poczekać do pierwszych przymrozków, ponieważ poprawia to walory smakowe warzywa.

    Jak można przygotować brukiew?

    Brukiew to rodzaj zimowego kabaczka, który jest blisko spokrewniony z dynią i dynią zwyczajną. Miąższ ma kolor pomarańczowy lub żółty, a skórka jest gruba i twarda. Brukiew zbiera się zwykle jesienią, ale można ją przechowywać przez wiele miesięcy, co sprawia, że świetnie nadaje się do gotowania zimą. 

    Zobacz też:
    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Gdy przychodzi czas na przygotowanie brukwi, pierwszym krokiem jest obranie jej ze skórki. Można to zrobić za pomocą ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Brukiew można piec, przecierać lub dodawać do zup i gulaszy. Ma słodkawy i orzechowy smak, który dobrze komponuje się z innymi zimowymi warzywami takimi jak marchew i ziemniaki. 

    Nie bój się więc eksperymentować z tym wszechstronnym warzywem – brukiew w kuchni może być wykorzystana na naprawdę wiele sposobów!

    Brukiew to warzywo, które warto wypróbować na polskim stole. Choć to warzywo nigdy nie cieszyło się u nas wielką popularnością, to warto dać mu szansę i przekonać się, jak świetnie smakuje!

    Powiązane artykuły:

    • Rzepa – najważniejsze informacje o warzywie
    • Chrzan – co warto wiedzieć o tym warzywie?
    • Cebula – co warto wiedzieć o tym warzywie?
    • Pasternak – niedoceniane źródło witamin
    • Czosnek – zdrowe i bardzo cenione warzywo

    Archiwum: kwiecień 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Fasola – za co jest ceniona?

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.