Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Szklarnia

    Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski25 czerwca, 2024Brak komentarzy3 Mins Read
    szklarnia na zioła

    Tajemnica smaku wielu potraw związana jest z odpowiednimi przyprawami, dlatego też szklarnia na zioła to nic innego, jak naturalny przyprawnik, który zawsze jest pod ręką. Jakie zioła hodować w szklarni?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Szklarnia na zioła – kupna, czy robiona samodzielnie?
    2 Szklarnia na zioła – zrób to sam!
    3 Szklarnia na zioła – z nasion czy sadzonek?
    4 Jakie zioła do szklarni?

    Szklarnia na zioła to znakomity dodatek do kuchni – ma wiele zalet zarówno wizualnych, jak i smakowych. W zależności od potrzeb może zajmować tylko parapet, jak i być elementem wyposażenia balkonu, a także ogrodu. Jak zbudować szklarnię na zioła oraz jakie rośliny w niej zasadzić?

    Szklarnia na zioła – kupna, czy robiona samodzielnie?

    Gotowe sadzonki ziół można znaleźć zarówno w profesjonalnych sklepach ogrodniczych, warzywniakach, jak i dyskontach sieciowych. Różnią się sposobem uprawy, aromatem, jak i trwałością. Dla wielu osób, które cenią sobie kulinarne eksperymenty są podstawą dobrej i zdrowej kuchni, nie ma zatem nic dziwnego w tym, że o szklarni na zioła marzy każdy, kto lubi gotować.

    Szklarnia na zioła może być przygotowana samodzielnie, choć wymaga nie tylko przygotowania odpowiedniego podłoża, ale również i materiałów, które będą niezbędne na etapie kiełkowania. Gotowe szklarnie na zioła są natomiast nie tylko estetyczne, ale przede wszystkim wieloletnie i dedykowane do domów, na balkony, jak i do ogrodów. Obie wersje spełniają te same funkcje, a zatem o wyższości domowej szklarni na zioła nad gotową decydują głównie kwestie estetyczne.

    Szklarnia na zioła – zrób to sam!

    Budowa szklarni na zioła jest niezwykle prosta – potrzebne są do tego deseczki lub doniczki, a także strecz i kilka patyków. Deski zbija się w prostą skrzynię, którą należy uzupełnić ziemią, w newralgicznych punktach wbija się patyki, tak aby wystawały nad powierzchnią około 7 cm. Po wysianiu nasion doniczkę lub skrzynkę należy owinąć streczem, nakłuć i postawić w słonecznym miejscu aż do wykiełkowania.

    Zobacz też:
    Arbuz w szklarni – informacje o roślinie i uprawie

    Szklarnia na zioła – z nasion czy sadzonek?

    Szklarnia na zioła pozwala na eksperymenty. Wczesną wiosną można wsadzić do niej małe sadzonki, które dzięki odpowiedniej temperaturze i wilgotności wejdą w szybki okres wegetacyjny, a dopiero po 15 maja znajdą się w gruncie lub zewnętrznych donicach. 

    W szklarni na zioła doskonale sprawdzą się także nasiona, które można wysiać w połowie lutego by już wczesną wiosną móc korzystać z aromatycznej mieszanki.

    Jakie zioła do szklarni?

    Dobór ziół do szklarni zależny jest przede wszystkim od indywidualnych preferencji, ale do najpopularniejszych należą:

    • bazylia;
    • oregano;
    • majeranek;
    • tymianek;
    • rozmaryn;
    • szałwia;
    • kolendra.

    Szklarnia na zioła to znakomity sposób na wprowadzenie użytecznej zieleni do kuchni, ale także do ożywienia balkonu. Jest niezwykle prosta w budowie, a gotowe szklarnie na zioła charakteryzują się dużą estetyką. Warto posiadać ją w swoim domu i cieszyć się aromatycznymi potrawami.

    Powiązane artykuły:

    • Szklarnia całoroczna – doskonałe plony przez cały rok!
    • Szklarnia własnej roboty, czyli ogrodowe zrób to sam z aromatem przydomowego warzywniaka!
    • Uprawa papryki w szklarni – jak przygotować podłoże i jak zająć się tym wyjątkowym warzywem?
    • Ziemia do szklarni – jakie podłoże będzie najlepsze?
    • Warzywa w szklarni – domowy i aromatyczny warzywniak na wyciągnięcie ręki!

    Archiwum: czerwiec 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!

    Ziemia do szklarni – jakie podłoże będzie najlepsze?

    Lampy do szklarni – pomoc w całorocznej uprawie

    Plamy na liściach pomidorów w szklarni – co oznaczają?

    Wyposażenie szklarni – ważny aspekt przy uprawie roślin. Co warto w niej mieć?

    Bakłażan uprawa w szklarni – wskazówki i porady

    Arbuz w szklarni – informacje o roślinie i uprawie

    Warzywa w szklarni – domowy i aromatyczny warzywniak na wyciągnięcie ręki!

    Ogórki w szklarni – jakie odmiany są najlepsze i jak je prowadzić by cieszyć się obfitym plonem?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.