Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Szklarnia

    Arbuz w szklarni – informacje o roślinie i uprawie

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski8 czerwca, 2024Brak komentarzy2 Mins Read
    arbuz w szklarni

    Istnieje ponad 1200 odmian rośliny. Co ciekawe istnieją nie tylko typy z charakterystycznym czerwonym miąższem, ale i żółtym. Owoc zawiera dużo zdrowych składników i jest wyjątkowo smaczny. Sprawdź, jak powinien być uprawiany arbuz w szklarni!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Arbuz w szklarni – jak go hodować?
    2 Dawkowanie nawozu i miejsce potrzebne do uprawy
    3 Nawadnianie i opiekowanie się rośliną
    4 Zdrowotne właściwości arbuza

    Arbuz w szklarni najlepiej hoduje się na tacce. Oprócz tego roślina rozwija się najlepiej przy wysokich temperaturach i umiarkowanym podlewaniu. Można też zdecydować się na dodanie niedużej ilości nawozu. Przedstawiamy najważniejsze informacje na temat hodowli arbuza!

    Arbuz w szklarni – jak go hodować?

    Jednym z najlepszych sposobów na to, żeby arbuz w szklarni rozwijał się dynamicznie i prawidłowo, jest rozsianie go na tacce. Na początku powinna być wypełniona mieszanką doniczkową. 

    Następnie trzeba glebę podlać i umieścić w ciepłym miejscu, w którym panuje temperatura na poziomie 30-35°C. Hodujący powinien to zrobić co najmniej na 24 godziny przed zasadzeniem nasion. W momencie, kiedy pojawią się siewki, należy ograniczyć poziom ciepła do 21,1°C do 30°C w dzień i od 18°C do 21,1°C w nocy.  Z kolei maksymalna możliwa temperatura to 30°C. 

    Dawkowanie nawozu i miejsce potrzebne do uprawy

    Hodując arbuza w szklarni można też stosować nawóz. Powinno się go dodać do gleby w momencie, kiedy pojawi się pierwszy prawdziwy liść. Druga dawka musi być zastosowana dopiero przy wyrośnięciu drugiego. Potem trzeba zahartować sadzonki arbuza za sprawą stopniowego obniżania temperatury i zmniejszania ilości nawozu i wody.

    Ogrodnik musi też wygospodarować odpowiednią ilość miejsca w środku szklarni. Do hodowli arbuza potrzebne jest miejsce od 1 do 2 metrów wewnątrz pomieszczenia. Potem można przesadzić sadzonki. Ważną kwestią jest też kontrolowanie wzrostu rośliny. Do tego przyda się stabilna kratownica.

    Zobacz też:
    Truskawki w szklarni – czy uprawa owoców w tunelu gwarantuje większy i smaczniejszy plon?

    Nawadnianie i opiekowanie się rośliną

    Żeby arbuz w szklarni rósł prawidłowo, potrzebuje ziemi o pH w zakresie od 6,0 do 6,8. Można też dodać do niej wapno, żeby polepszyć jej właściwości. Chcąc wyhodować słodką roślinę, można ją obficie podlewać. Nie można przy tym dopuścić do nadmiernej wilgotności gleby. Ziemia powinna wyschnąć pomiędzy każdym podlewaniem na głębokość przynajmniej 1,5-2 cm.

    Zdrowotne właściwości arbuza

    Owoce rośliny są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Stanowią źródło likopenu, który ma właściwości antynowotworowe. Ponadto arbuz jest niskokaloryczny i cechują się wysoką zawartością witaminy A i C. Arbuz w szklarni jest dobrym pomysłem na hodowlę także z innych powodów – zawiera cytrulinę, która poprawia poziom tlenku azotu w organizmie i wspiera układ krwionośny. Jest również wiodącym źródłem karotenoidów i beta-karotenu.

    Powiązane artykuły:

    • Arbuz – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Kiedy siać sałatę w szklarni – porady i ważne informacje o hodowli nowalijki!
    • Hodowla arbuzów – jak uprawiać smaczne owoce
    • Uprawa arbuza w ogródku – sadzenie, podlewanie i nawożenie, czyli porady, jak hodować kawon
    • Bakłażan uprawa w szklarni – wskazówki i porady

    Archiwum: czerwiec 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!

    Ziemia do szklarni – jakie podłoże będzie najlepsze?

    Lampy do szklarni – pomoc w całorocznej uprawie

    Plamy na liściach pomidorów w szklarni – co oznaczają?

    Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!

    Wyposażenie szklarni – ważny aspekt przy uprawie roślin. Co warto w niej mieć?

    Bakłażan uprawa w szklarni – wskazówki i porady

    Warzywa w szklarni – domowy i aromatyczny warzywniak na wyciągnięcie ręki!

    Ogórki w szklarni – jakie odmiany są najlepsze i jak je prowadzić by cieszyć się obfitym plonem?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.