Warzywa w szklarni to podstawa udanego obiadu, kolacji i śniadania. Własne plony pozwalają cieszyć się letnim aromatem i doskonałym smakiem! Jakie warzywa w szklarni sprawdzą się najlepiej i jak je sadzić?
Warzywa w szklarni są niezwykle aromatyczne i pozwalają cieszyć się własnymi plonami, zanim jeszcze pojawiają się pierwsze propozycje gruntowe. Nie wszystkie czują się dobrze w oszklonym pomieszczeniu, dlatego zobacz, które warzywa w szklarni będą cieszyć się z tych wyjątkowych warunków!
Jakie sadzić warzywa w szklarni?
Do najpopularniejszych warzyw szklarniowych zalicza się pomidory, paprykę i ogórki, ale tak naprawdę szklarniowa uprawa jest znacznie bardziej rozmaita. Przed wyborem warzyw do szklarni warto podzielić ją na kilka stref, dzięki czemu można dobrać takie gatunki, które lubią swoje towarzystwo, co oznacza że odstraszają szkodniki, szybciej dojrzewają, ale także – zyskują niepowtarzalny aromat.
Warzywa w szklarni należy uzupełnić także o zioła oraz kwiaty, które stanowią naturalną ochronę przed niechcianymi szkodnikami.
Warzywa w szklarni – które wybrać?
Szklarnia jest znakomitym miejscem do uprawy niemal wszystkich warzyw. Do najpopularniejszych należą:
- pomidory;
- ogórki;
- cukinia;
- papryka;
- fasolka;
- cebula;
- szparagi;
- sałata;
- kukurydza.
W warunkach szklarniowych doskonale radzi sobie także dymka czy czosnek, nie ma też przeciwwskazań do uprawy marchwi czy pietruszki – wiele zależy od miejsca, jakim dysponujesz, a także od potrzeb.
Warzywa w szklarni – jak je łączyć?
Warzywa i zioła mogą na siebie oddziaływać pozytywnie lub negatywnie. Związane jest to z wydzieleniem olejków eterycznych, które mogą prowadzić do zamierania danej rośliny lub do pobudzenia jej wzrostu. Doskonałym przykładem jest koper oraz ogórki, które posadzone naprzemiennie dają znacznie lepszy plon.
Podobna zasada działa w przypadku pomidorów i papryki. Do warzyw warto dołączyć także aromatyczne zioła, które przyciągają zapylacze, a jednocześnie odstraszają szkodniki, które atakują młode sadzonki.
Również kwiaty posadzone wokół szklarni mogą wpłynąć pozytywnie na warzywa w środku szklarni – to przede wszystkim aksamitki, zwane turkami lub śmierdzielkami, które wabią między innymi turkucia podjadka, a także nasturcje, które są podstawową ochroną przed pomrowami i ślimakami.
Warzywa w szklarni i optymalne warunki uprawy
Dobór warzyw na konkretne grządki powinien być zależny także od ich indywidualnych potrzeb. Zarówno pomidory, jak i papryka preferują podlewanie kropelkowe bezpośrednio na podłoże, bowiem natryskowe może prowadzić do zamierania liści i ostatecznie całej rośliny.
Drugą kwestią jest nawożenie, które także zależne jest od potrzeb konkretnego gatunku – to kolejny powód, aby przed sadzeniem na jednej rabacie poznać wymagania wszystkich roślin.
Nie ma ograniczeń w stosunku do warzyw, które będą uprawiane w szklarni, acz warto pamiętać, że najtrudniejszy jest dobór gatunków, które lubią podobne warunki. Im większa szklarnia tym podział na rabaty będzie bardziej optymalny – na mniejszej przestrzeni warto natomiast postawić na warzywa, które nie radzą sobie dobrze w uprawie gruntowej lub okres ich wegetacji jest stosunkowo długi. Zalicza się do nich pomidory, paprykę oraz ogórki, choć w przydomowej szklarni nie powinno zabraknąć także cukinii, która doskonałym smakiem odwdzięczy się już na początku lata.
Powiązane artykuły:
- Uprawa pomidorów w szklarni przydomowej i tunelach foliowych – sadzenie, wymagania i zbiory
- Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w szklarni? 3 najlepsze metody!
- Lampy do szklarni – pomoc w całorocznej uprawie
- Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!
- Pomidor – co warto o nim wiedzieć?