Dostęp do świeżych warzyw i owoców z własnego ogrodu jest możliwy dzięki szklarniom całorocznym. Jakie wymagania ma szklarnia całoroczna i co można w niej hodować?
Szklarnia całoroczna to coraz popularniejsza uprawa w Holandii, a także na wyspach Brytyjskich. Pozwala ona na zwiększenie plonów, ale także wpływa na zmniejszenie śladu węglowego, a zatem jest zgodna z obowiązującym trendem ochrony środowiska. Na czym polega, co można w niej uprawiać?
Szklarnia całoroczna – wymagania
W odróżnieniu od klasycznej szklarni, zwanej foliakiem, szklarnia całoroczna wymaga specjalnej i mocnej konstrukcji. Przede wszystkim musi ona wytrzymać napór śniegu, który choć jest coraz rzadszy, może pojawić się w okresie jesienno–zimowym.
Konstrukcja szklarni całorocznej musi także udźwignąć ciężar oświetlenia oraz ogrzewania, które będzie zapewniać odpowiednie warunki do wzrostu.
Szklarnia całoroczna – ocieplenie
Szklarnia całoroczna jest znacznie droższa od klasycznego foliaka – oprócz samej konstrukcji, istotną rolę gra tutaj ocieplenie, które zapobiega przemarzaniu gleby. Dzięki temu w takiej szklarni można uprawiać pomidory nawet w styczniu.
Oprócz ocieplenia niezbędne jest także samo ogrzewanie – najczęściej jest ono na biomasę, co zdecydowanie obniża koszty samego utrzymania szklarni.
Lampy imitujące słońce, czyli szklarnia całoroczna
W Polsce okres wegetacyjny uzależniony jest przede wszystkim od słońca. Zimą jest go zdecydowanie zbyt mało, przez co trudno o kiełkowanie i wzrost sadzonek. Niezbędne jest zatem doświetlanie szklarni lampami, o barwie zbliżonej do naturalnej.
Lampy ledowe najlepiej radzą sobie w szklarniach całorocznych. Najtańszym rozwiązaniem jest wykorzystanie do tego energii elektrycznej pozyskanej z naturalnego źródła, w tym fotowoltaiki, choć w porównaniu do klasycznych lamp sodowych, ledowe pobierają znacznie mniej energii.
Szklarnia całoroczna – co można w niej uprawiać?
Szklarnia całoroczna daje szerokie możliwości. Można zarówno przetrzymywać w nich rośliny, które nie zimują w gruncie, stworzyć przydomową oranżerię, jak i rozpocząć klasyczną uprawę. Najczęściej są to pomidory oraz truskawki, ale również i zioła, dla których warunki szklarniowe są idealne.
Szklarnia całoroczna to dobre miejsce na uprawę ogórków, ale też i kwiatów, które na wiosnę zasilą przydomowe rabaty. Z pewnością jest też to dobre miejsce dla osób uwielbiających ogrodowe eksperymenty, bowiem pozwalają na sianie nasion, a także wyszukiwanie nowych, egzotycznych odmian.
Szklarnia całoroczna jest kosztowna, bowiem oprócz solidnej konstrukcji, należy wliczyć w jej koszt także eksploatację, czyli naświetlania oraz ogrzewanie. Odwdzięcza się za to całorocznymi plonami, które są równie pachnące, jak te zebrane w środku lata. Korzystając z panujących w szklarni warunków, jej część można przeznaczyć na wyjątkowe miejsce wypoczynkowe pełne egzotycznych roślin – z pewnością posiadacze szklarnii całorocznych wiedzą, że choć koszt takiej architektury ogrodowej nie należy do najniższych, zdecydowanie jest wart swojej ceny!
Powiązane artykuły:
- Ogrzewanie szklarni – sposób na efektywne ogrzanie roślin przez cały rok
- Szklarnia na zioła – prosty sposób na aromatyczną kuchnię!
- Lampy do szklarni – pomoc w całorocznej uprawie
- Nawadnianie szklarni – podstawa udanych plonów
- Szklarnia własnej roboty, czyli ogrodowe zrób to sam z aromatem przydomowego warzywniaka!