Rokitnik jest rośliną, która od wielu lat jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Jej małe, pomarańczowe owoce kryją wiele witamin i składników odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Co dokładnie zawiera rokitnik? Wyjaśniamy poniżej!
Rokitnik to bardzo wartościowa roślina. Ekstrakt z jej liści zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym i uszkodzeniom błon śluzowych. Ponadto rokitnik wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Jest też cennym źródłem witamin A, C, D, E i K oraz witamin z grupy B. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na jego temat!
Rokitnik – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | piaszczysta, lekka, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | zasadowy |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie sucha |
STANOWISKO: | słoneczne, półcieniste |
KWITNIENIE: | III, IV |
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to krzew rosnący w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Krzew rokitnika ma wiele różnych nazw, w tym cierń piaskowy, jagoda morska i cierń srebrny.
Krzew rokitnika osiąga wysokość 6–8 metrów i ma długie, cienkie liście, które są ułożone parami wzdłuż łodygi. Krzew wytwarza małe, żółto-pomarańczowe owoce, które są bogate w witaminy i minerały.
Owoce rokitnika są ważnym źródłem pożywienia dla wielu zwierząt.
Rokitnik – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 74 |
BIAŁKO: | 1 |
WĘGLOWODANY: | 9,1 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0 |
POTAS: | 0,100 |
Rokitnik to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych. Jego spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Stanowi on naturalną ochronę przeciwsłoneczną, przyspiesza gojenie się ran, uelastycznia skórę, zmniejsza widoczność przebarwień na skórze i blizn, pozytywnie wpływa na przemianę materii i pobudza trawienie.
Dodatkowo dostarcza organizmowi energii, obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, usprawnia pracę mózgu, działa antydepresyjnie, wspiera pracę układu krążenia, chroni przed miażdżycą, obniża cholesterol, działa antybakteryjnie i antywirusowo, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom.
Rokitnik jest też cennym źródłem flawonoidów (izoramnetyna, kwercetyna, kemferol, katechina). Mają one największy wpływ na aktywność przeciwutleniającą owoców tej rośliny.
Dobrym pomysłem jest też picie soku z rokitnika, ponieważ zawiera ważne dla organizmu aminokwasy egzogenne, m.in. metioninę, izoleucynę, walinę, leucynę, lizynę, fenyloalaninę i treoninę. Sok z rokitnika wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego powinny po niego sięgnąć osoby zmagające się z zatruciem pokarmowym, wrzodami układu trawiennego, nieżytem żołądka i przewlekłymi biegunkami.
Sok ten bardzo dobrze wpływa na układ trawienny, pobudza perystaltykę jelit i reguluje pracę dwunastnicy. Natomiast napary z liści rokitnika są wskazane w leczeniu stanów zapalnych dziąseł.
Pochodzenie i uprawa
Rokitnik pochodzi z wyżyn Tybetu i Qinghai w środkowej Azji. Jest rośliną, którą można uprawiać nawet na niezbyt żyznych, piaszczystych i wapiennych podłożach. Rokitnik jest odporny na mróz, suszę oraz zanieczyszczenia powietrza. Warto jednak pamiętać, że krzew nie powinien rosnąć na glebach wilgotnych, bo może to doprowadzić do szybkiego gnicia jego korzeni.
Zastosowanie w kuchni i nie tylko
Rokitnik jest używany do robienia marmolad, galaretek, dżemów, przypraw, a nawet mlecznych napojów fermentowanych. Jest też wykorzystywany do produkcji wina, wódki i likierów.
Przeważnie jest mieszany z miodem, dzięki czemu łagodzi się jego cierpki smak. Z rokitnika można robić sosy i podawać je do pieczonych mięs (np. do kaczki, z którą świetnie się komponuje). Pasuje też do wędlin, ryb i ryżu.
Rokitnik jest często wykorzystywany zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i spożywczym. Jego cenne właściwości były już znane w starożytnej Grecji. W naszym kraju rokitnik nie cieszy się zbytnią popularnością. Tak naprawdę mało osób zdaje sobie sprawę z istnienia tej rośliny, a jeszcze mniej zdaje sobie sprawę z tego, jakie cenne właściwości posiada.
Powiązane artykuły:
- Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
- Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
- Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?
- Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
- Świdośliwa – uprawa krzewu. Czym jest Amelanchier i jak dbać o tę roślinę?