Pomarańcza dzięki swoim walorom smakowym znalazła szerokie zastosowanie w kulinariach. Spożywa się ją na surowo, a także w postaci soków, koktajli, konfitur i galaretek. Jakie wartości odżywcze ma ten owoc? Wyjaśniamy w artykule!
Pomarańcza jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera także błonnik, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i obniżyć wysoki poziom cholesterolu, co zapobiega chorobom układu krążenia. Pomarańcza zawiera około 55 miligramów wapnia, czyli 6% dziennego zapotrzebowania. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego popularnego owocu!
Pomarańcza – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | próchnicza, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | jasne, słoneczne |
KWITNIENIE: | od początku lata do jesieni |
Pomarańcza – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 47 |
BIAŁKO: | 0,94 |
WĘGLOWODANY: | 11,75 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0 |
POTAS: | 0,181 |
Pomarańcza stanowi cenne źródło witaminy C i folianów. Jej spożywanie dostarcza też organizmowi takich składników odżywczych jak wapń, potas i witamina B1. Jest też dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, pozytywnie wpływają na kondycję włosów i przyspieszają ich wzrost.
Pomarańcze zawierają również witaminę B12 i witaminę E, które dodatkowo pomagają w naprawie uszkodzonych mieszków włosowych. Owoce te mogą też zwiększyć ilość melatoniny w organizmie o około 47 procent, ale to nie jedyny powód, dla którego powinieneś je jeść. Jedna pomarańcza dostarcza ponad 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jest ona również dobrym źródłem potasu. Wartość odżywcza pomarańczy może się różnić w zależności od jej rodzaju i sposobu przygotowania.
Oprócz tego, że są dobrym źródłem niezbędnych składników odżywczych, pomarańcze są także niskokaloryczne i niskotłuszczowe. To sprawia, że są idealną przekąską dla osób chcących schudnąć lub utrzymać zdrową wagę.
Wybierając pomarańczę, należy szukać takiej, która jest ciężka jak na swój rozmiar i ma cienką, pomarańczową skórkę. Miąższ powinien być jędrny i soczysty, bez pestek i brązowych plam. Pomarańcze należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Można je spożywać na surowo, wyciskać z nich sok lub wykorzystywać w wielu przepisach kulinarnych.
Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie owoców cytrusowych obfitujących w witaminę C, może okazać się bardzo niekorzystne dla żołądka. Jeśli spożywasz zbyt wiele pomarańczy każdego dnia, możesz doświadczyć efektów ubocznych takich jak biegunka, wymioty, nudności, zgaga i wzdęcia.
Pochodzenie i uprawa
Najwcześniejsza wzmianka o tym owocu pojawiła się w literaturze chińskiej w 314 r. p.n.e. Uważa się, że pomarańcze pochodzą z tropikalnych regionów Azji, zwłaszcza z Archipelagu Malajskiego.
Obecnie pomarańcze uprawia się w subtropikalnej i tropikalnej Ameryce, północnych i wschodnich krajach śródziemnomorskich, Australii i Południowej Afryce.
Sady pomarańczowe są zazwyczaj sadzone na stosunkowo głębokich glebach, gdzie jest dobry drenaż. Drzewka pomarańczowe są zwykle zapuszczane na podkładkach wyhodowanych z nasion wybranych drzew.
Do najpopularniejszych odmian pomarańczy należą: lane late, valencia, naveline, tarocco, sanguinello i moro.
Zastosowanie w kuchni
Pomarańcze są wykorzystywane do robienia sałatek, deserów, lodów, sorbetów i niektórych dań wytrawnych. Używa się ich również jako dekoracji. Można wykorzystać ich sok, miąższ, jak również skórkę (np. kandyzowana skórka pomarańczy jest często dodawana do słodkich wypieków).
Owoc jest także często dodawany do różnych sosów, dressingów, naparów i koktajli.
Pomarańcza to pyszny i orzeźwiający owoc, który koniecznie powinien pojawić się w codziennej diecie. Spożywanie pomarańczy wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia skórę, pomaga utrzymywać odpowiedni poziom ciśnienia, obniża poziom cholesterolu i pomaga w przyswajaniu żelaza. Gdy będziesz następnym razem w sklepie, koniecznie wrzuć do koszyka kilka sztuk tego wspaniałego owocu. W końcu jest on nieocenionym sojusznikiem w walce z wieloma problemami zdrowotnymi!
Powiązane artykuły:
- Melon – dlaczego jest tak bardzo ceniony?
- Nektarynka – bomba witaminowa, która powinna się znaleźć w twojej diecie
- Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc
- Poziomka – wspaniały smak i bogactwo witamin