Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Warzywa

    Ogórek – najważniejsze informacje o warzywie

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski13 kwietnia, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    ogórek

    Ogórek ma działanie moczopędne, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu i tym samym zapobiega pojawieniu się obrzęków, zwłaszcza nóg. Jak jeszcze wpływa na nasz organizm? Jakie ma witaminy? Wyjaśniamy w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Ogórek – podstawowe informacje
    2 Ogórek – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Ogórek – wartościowy dodatek do posiłków
    4 Ogórek – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi ogórek?
    6 Kiedy sadzić ogórki?

    Ogórek jest bardzo popularnym warzywem w polskiej kuchni i jednocześnie trochę niedocenianym pod względem wartości odżywczych. Jest niskokaloryczny, zawiera sporo witamin i ma pozytywny wpływ na cały organizm. Oczyszcza go z toksyn, przyspiesza metabolizm i działa przeciwzapalnie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o innych właściwościach tego warzywa!

    Ogórek – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  próchnicza
    ODCZYN GLEBY:   lekko zasadowy
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    odmiany wczesne – miesiąc po wschodach, odmiany późne – nawet dwa miesiące

    Ogórek – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 12
    BIAŁKO: 0,59
    WĘGLOWODANY: 2,16
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,002
    POTAS: 0,136

    Ogórek to orzeźwiające i wszechstronne warzywo. Jest nie tylko pyszny w sałatkach i na kanapkach, ale ma też wiele zalet zdrowotnych. Ogórki mają mało kalorii i tłuszczu, za to dużo wody i błonnika. Zawierają także wiele witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C i K, potas i magnez. Ponadto ogórki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami komórek. 

    Choć większość ludzi kojarzy ogórki z kolorem zielonym, w rzeczywistości występują one w różnych kolorach, w tym żółtym, białym, a nawet czarnym. Bez względu na kolor, ogórki są pożywnym i smacznym dodatkiem do każdej diety.

    Ogórek – wartościowy dodatek do posiłków

    Ogórek to zdrowy dodatek do każdego posiłku. Można go jeść na surowo, kiszonego lub gotowanego, a ponadto stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów. Wybierając ogórka, szukaj takiego, który jest jędrny i ma gładką, równomiernie zabarwioną skórkę. Unikaj ogórków, które są miękkie lub mają siniaki. Aby przygotować ogórka do jedzenia, wystarczy umyć go pod chłodną wodą. Następnie można go pokroić w plastry lub kostkę, wedle uznania. 

    Zobacz też:
    Cukinia – dlaczego warto ją spożywać?

    Jeśli zamierzasz jeść ogórka na surowo, możesz usunąć z niego nasiona. Krój warzywo wzdłuż na pół i wydłub nasiona łyżką. Ogórki można spożywać jako składnik sałatki lub kanapki, a także jako orzeźwiającą przekąskę. Niezależnie od sposobu spożycia, ogórki to pyszny i zdrowy sposób na utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia i ochłody w letnie upały.

    Ogórek – najpopularniejsze odmiany

    Bardzo popularnymi odmianami ogórka są: Hermes (wczesne ogórki zielone, lekko błyszczące z jasnymi smugami), Cezar (średnio wczesna odmiana przeznaczona do przetworów), Parys (średnio wczesna odmiana, dobra do przetworów i sałatek), Izyd (bardzo dobrze nadaje się do konserwowania) i Odys (średnio wczesna odmiana o silnym wzroście, odporna na chłody). Odmiany te są bardzo polecane do uprawy na działce.

    Skąd pochodzi ogórek?

    Ogórek jest pnączem, które zwykle osiąga długość od 3 do 4,5 m. Jest to pnącze rozłogowe, które zakorzenia się w ziemi i rozrasta się na kratkach lub innych konstrukcjach wsporczych, owijając się wokół nich w miarę wzrostu. Roślina wytwarza żółte kwiaty o średnicy ok. 2,5 cm, które mają pięć płatków. Ogórek jest mieszańcem dwóch gatunków z rodziny dyniowatych: Cucurbita pepo i Curcurbita lagenaria. Roślina pochodzi z Indii, gdzie jest uprawiana od ponad 3000 lat. Do innych części Azji, a następnie do Europy, wprowadzili ją wcześni kupcy i odkrywcy. 

    Obecnie ogórek jest uprawiany w wielu częściach świata, w tym w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Afryce i Australii. Największym producentem ogórków na świecie są Chiny. Innymi ważnymi producentami są Iran, Turcja, Hiszpania i Egipt.

    Kiedy sadzić ogórki?

    Ogórek jest rośliną ciepłolubną, którą należy sadzić w ogrodzie po ustąpieniu niebezpieczeństwa przymrozków i ogrzaniu się gleby. Nasiona można wysiewać bezpośrednio w ogrodzie lub w pomieszczeniach zamkniętych na 3–4 tygodnie przed wysadzeniem na zewnątrz. W przypadku wysiewu w pomieszczeniach zamkniętych należy używać doniczek torfowych, które można wysadzać bezpośrednio do ogrodu, aby nie naruszyć korzeni. Rośliny ogórka powinny być rozmieszczone w odległości 30–45 cm w rzędach oddalonych od siebie o 1,5–1,8 m. 

    Zobacz też:
    Papryka – bogactwo smaków, kolorów i witamin

    Aby uzyskać ciągłe zbiory, ogórki należy sadzić co 2–3 tygodnie do połowy lipca. Rośliny ogórka zaczną kwitnąć po 60–70 dniach od posadzenia. W kwiatach żeńskich u podstawy kwiatu znajduje się mały, niedojrzały ogórek, natomiast w kwiatach męskich nie ma go wcale. Aby doszło do zawiązania owoców, muszą być obecne zarówno kwiaty męskie, jak i żeńskie. Ogórki są gotowe do zbioru, gdy mają 15–20 cm długości i wciąż głęboki, szmaragdowozielony kolor. 

    Z domowych ogródków warzywo warto zbierać co 2–3 dni, aby zapobiec nadmiernemu dojrzewaniu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób. Gdy ogórki zaczynają żółknąć, są przejrzałe. Takie ogórki są często łykowate i mają duże pestki. Świeżo zebrane ogórki należy przechowywać w lodówce.

    Ogórek to doskonale znane i bardzo często używane warzywo w polskiej kuchni, jednak nie wszyscy wiedzą o jego korzystnym wpływie na zdrowie. Jest on bardzo dobrym źródłem witamin oraz minerałów, a przy tym wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Warzywo to między innymi zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, reguluje ciśnienie krwi, korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy i wspomaga odchudzanie. To tylko niektóre z powodów, które powinny cię przekonać do włączenia ogórka do diety na stałe!

    Powiązane artykuły:

    • Rzodkiewka – najważniejsze informacje o warzywie
    • Marchew – popularny składnik polskiej kuchni
    • Kalarepa – niedoceniane źródło witamin
    • Rzeżucha – najważniejsze informacje o warzywie
    • Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Archiwum: kwiecień 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Fasola – za co jest ceniona?

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.