Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Warzywa

    Czosnek zimowy harnaś – jak sadzić tę ozimą odmianę

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski30 kwietnia, 2024Brak komentarzy2 Mins Read
    czosnek harnaś
    Czosnek to świetne warzywo – ma nie tylko właściwości lecznicze. Stanowi także idealny dodatek do dań. Nadaje im aromatu oraz zwiększa zawartość witamin. Jedną z odmian tego gatunku jest czosnek harnaś. Przekonaj się, co warto o nim wiedzieć.
    Czosnek harnaś to jedna z najpopularniejszych roślin uprawianych na terenie naszego kraju. Z tego też powodu odmiana ta nazywana jest czosnkiem polskim. Standardowa masa główki tego warzywa wynosi ok. 60-80 g.

    Czosnek harnaś – opis. Dlaczego jest najlepszy? Czym różni się od pozostałych odmian?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Czosnek harnaś – opis. Dlaczego jest najlepszy? Czym różni się od pozostałych odmian?
    2 Czosnek harnaś – zastosowanie

    Spośród innych odmian, czosnek harnaś wyróżnia się przede wszystkim kolorem – zwykle skórka przybiera barwę fioletową. W pozostałych odmianach z kolei najczęściej są one koloru białego.

    Kolejna różnica dotyczy terminu dojrzewania – jest to wczesna odmiana, która od pozostałych warzyw tego gatunku dojrzewa o ok. tydzień wcześniej.

    Termin ten przypada w październiku, choć wszystko zależy od warunków atmosferycznych panujących na terenie upraw.

    Ostatnia różnica to wielkość – czosnek harnaś ma duże ząbki, których ilość jest zdumiewająca – jest ich ok. 8-13 sztuk. Standardowo czosnki ważą około 50 g przed obraniem i 45 g po obraniu. Czosnek polski z kolei waży od 60 do nawet 80 g.

    Wiesz już, jakie są różnice między naszym czosnkiem a pozostałymi odmianami rosnącymi na świecie. Dlaczego jednak istnieje przekonanie, że to właśnie czosnek harnaś jest najlepszy? Przede wszystkim chodzi o intensywny smak, ponadto w pojedynczej główce znajduje się więcej warzywa w porównaniu do pozostałych czosnków. Warto także zwrócić uwagę na bogactwo witamin i składników odżywczych. Spożywając ten czosnek, wzbogacasz swój organizm o witaminę A, B oraz C. Jest to także źródło wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

    Zobacz też:
    Ogórek – najważniejsze informacje o warzywie

    Czosnek harnaś – zastosowanie

    Odmiana harnaś to najlepszy wybór do wyrobów farmaceutycznych. Ich dobrą jakość przy zastosowaniu tego czosnku zapewniają składniki czynne, których harnasiowi nie brakuje (m.in. allicyna czy allina aktywna). Równie dobrze nada się on do przetworów oraz w szeroko pojętej gastronomii w celu podbicia innych walorów smakowych pozostałych składników potraw.

    Czosnek harnaś wykorzystać możesz także w trakcie infekcji wirusowej. Spożycie go wraz z miodem szybko postawi cię na nogi.

    Powiązane artykuły:

    • Odmiany czosnku — jakie uprawia się w Polsce?
    • Czosnek – zdrowe i bardzo cenione warzywo
    • Ile czosnku na litr wody dla kur? Zdrowie drobiu w twoich rękach
    • Jak sadzić i uprawiać czosnek? Dobry nawóz pod czosnek zimowy gwarancją sukcesu
    • Uprawa czosnku – gdzie sadzić i jak uprawiać czosnek w ogrodzie?

    Archiwum: kwiecień 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Fasola – za co jest ceniona?

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.