Melon ma szerokie zastosowanie w gastronomii i kosmetyce. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju przekąsek, deserów, sałatek i koktajli. Czy owoc ten jest dobrym uzupełnieniem codziennej diety? Jakie ma witaminy i wartości odżywcze?
Melon to bardzo zdrowy owoc. Jest bogatym źródłem witamin A i C oraz witamin z grupy B. Zawiera też potrzebne organizmowi mikro- i makroelementy. Szereg ich dobroczynnych właściwości wpływa na zdecydowanie lepsze funkcjonowanie naszego organizmu. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego wartościowego owocu!
Melon – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | próchnicza, kompostowa, żyzna |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny, obojętny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne, półcieniste |
KWITNIENIE: | V, VI |
Melon – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 34 |
BIAŁKO: | 0,84 |
WĘGLOWODANY: | 8,16 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,016 |
POTAS: | 0,267 |
Melon to słodki owoc, który jest łatwo dostępny w sklepach. Jego miąższ jest jasnozielony, a skórka biało-żółta. Owoc zawiera wiele składników odżywczych, witamin, minerałów i innych prozdrowotnych elementów, które mają zróżnicowane korzyści zdrowotne.
Jest on źródłem witaminy K, magnezu i folianu, który jest kluczowy dla rozkładu homocysteiny. Melon zawiera też witaminy A i C oraz przeciwutleniacze takie jak likopen i cucurbitacin E. Ponadto melon wspiera funkcje odpornościowe, pomaga utrzymać nawodnienie ze względu na wysoką zawartość wody i zawiera cenne elektrolity.
Spożywanie melona miodowego może też wspomagać zdrowie skóry. Ma on wysoką zawartość witaminy C, która jest kluczowa dla odpowiedniej produkcji kolagenu. Jest on głównym białkiem strukturalnym, niezbędnym do naprawy i utrzymania tkanki skórnej. Ponadto jest to fantastyczny przeciwutleniacz.
Dodatkowo regularne spożywanie melona obniża ciśnienie krwi, zapobiega chorobom układu krążenia, poprawia wzrok, cerę, stan paznokci oraz włosów. Owoc ten oczyszcza również organizm z toksyn i nadmiaru wody, dzięki czemu znacznie łatwiej można pozbyć się zbędnych kilogramów i cellulitu.
Wykazano też, że melony pomagają zapobiegać stanom depresyjnym i tworzeniu się nowotworów. Dodatkowo wzmacniają pamięć oraz inne funkcje poznawcze naszego mózgu. Natomiast latem spożywanie tych owoców sprawia, że nasza opalenizna dłużej się utrzyma.
Melon jest też zalecany osobom, które zmagają się z dolegliwościami wątroby i nerek. Zaleca się go osobom z bólami reumatycznymi oraz podczas rekonwalescencji po długotrwałych chorobach. Oprócz tego zawartość karotenoidów w melonie sprawia, że jego spożywanie opóźnia starzenie, wzmacnia proces widzenia i działa przeciw nowotworowo.
Jakie są skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości melona?
Melon to bardzo smaczny i zdrowy owoc, jednak spożywany w nadmiarze może powodować problemy trawienne. Nadmierne spożycie melonów może rozregulować twój żołądek i doprowadzić do problemów takich jak luźne stolce, gazy, wzdęcia i biegunka, która jest dość częstym efektem ubocznym jedzenia zbyt dużej ilości tego owocu.
Najpopularniejsze odmiany
Wyróżnia się kilka odmian melonów, które różnią się wyglądem, wielkością i kolorem miąższu. Najpopularniejsze odmiany to:
- Melon żółty miodowy. Jest soczysty i bardzo słodki. Ma żółtą skórkę i jasny, pomarańczowy miąższ.
- Melon galia. Ma żółtobrązową skórkę, która jest pokryta charakterystycznym siatkowaniem. Jego miąższ jest biało-zielony, aromatyczny i słodki.
- Cantaloup. Jego miąższ jest żółto-pomarańczowy, natomiast kolor skórki różni się – może być szary, brązowy lub zielonkawy.
Jak uprawia się melona?
Melon jest uprawiany podobnie jak ogórki, z którymi w końcu jest blisko spokrewniony. Uprawę zaczyna się od przygotowania rozsady (zajmuje to około miesiąca). W tym celu nasiona melona wysiewa się w kwietniu na rozsadniku albo parapecie okiennym (po dwie sztuki do doniczki). Warto zapewnić owocom temperaturę co najmniej na poziomie 15 stopni Celsjusza.
Gdy mija ryzyko przymrozków (zazwyczaj jest to połowa maja), rozsadę wysadza się do gruntu lub pod tunele foliowe. Warto pamiętać, że owoc ten potrzebuje ciepłej gleby i słonecznego stanowiska, które jest osłonięte od wiatru. Przed wysadzeniem rozsady, warto wzbogacić glebę kompostem albo obornikiem. Rośliny sadzi się w odstępach co 50 cm.
Zastosowanie w kuchni
Melony można jeść w ich naturalnej postaci lub jako część innych potraw i napojów takich jak smoothie, zupy, desery i sałatki. Soczysty miąższ melona jest świetnym dodatkiem do sałatek owocowych. Melon pasuje również do dań z owocami morza. Jest również bardzo dobrym dodatkiem do lodów i deserów. Natomiast melon miodowy znakomicie komponuje się z szynką parmeńską.
Melon jest owocem bogatym w błonnik, który wspiera zdrowie układu trawiennego. Badania wykazały, że wystarczające spożycie błonnika pozytywnie wpływa na regularność jelit i wzrost zdrowych bakterii jelitowych. Dodatkowo owoc ten zawiera beta-karoten, witaminę C i potas, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i utrzymać serce w dobrym stanie. Gdy następnym razem będziesz w sklepie, koniecznie kup kilka melonów i przygotuj z nich pożywny posiłek. Twój organizm będzie ci za to wdzięczny!
Powiązane artykuły:
- Mango – dlaczego jest tak bardzo cenione?
- Orzech ziemny – dlaczego jest tak bardzo ceniony?
- Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
- Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
- Morela – za co jest ceniona?