Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Orzechy

    Orzech ziemny – dlaczego jest tak bardzo ceniony?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski26 czerwca, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    orzech ziemny

    Orzech ziemny, znany też jako orzech arachidowy i fistaszek, to jadalne nasiono roślin strączkowych uprawianych na całym świecie, w szczególności w Indiach, Nigerii, Chinach oraz Stanach Zjednoczonych. Jakie ma wartości odżywcze? Czy warto go spożywać?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Orzech ziemny – podstawowe informacje
    2 Orzech ziemny – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie i uprawa orzecha ziemnego
    4 Czy orzech ziemny może być szkodliwy?
    5 Zastosowanie w kuchni

     

    Orzech ziemny jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym biotyny, miedzi, niacyny, manganu, witaminy E, tiaminy, fosforu i magnezu. Jego spożywanie pomaga zapobiegać chorobom serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu. Pomaga również powstrzymać tworzenie się zakrzepów krwi i zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat orzecha ziemnego!

    Orzech ziemny – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, piaszczysta
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  ciepłe, słoneczne
    KWITNIENIE:    VI, VII, VIII

    Orzech ziemny – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 567
    BIAŁKO: 25,8
    WĘGLOWODANY: 16,13
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,018
    POTAS: 0,705

    Orzech ziemny jest wartościowym źródłem pożywienia, które dostarcza organizmowi kilku niezbędnych witamin i minerałów. Na przykład, jest dobrym źródłem witaminy E, która jest ważnym przeciwutleniaczem. Zawiera również inne składniki odżywcze takie jak magnez, fosfor i niacyna.

    Spożycie orzeszków ziemnych zostało powiązane z niższym ryzykiem chorób serca. Orzechy ziemne są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin PP oraz selenu. Zawierają także spore ilości błonnika, przez co powinny znaleźć się w diecie osób z problemami trawiennymi.

    Pochodzenie i uprawa orzecha ziemnego

    Orzech ziemny prawdopodobnie pochodzi z Ameryki Południowej i rozprzestrzenił się w Nowym Świecie, gdy hiszpańscy odkrywcy odkryli wszechstronność orzeszków ziemnych. Hiszpanie przywieźli ze sobą orzeszki ziemne do Europy.

    Zobacz też:
    Orzech włoski – dlaczego warto go spożywać?

    Sadzonki orzeszków ziemnych wyrastają z gleby około 10 dni po posadzeniu. Wyrastają z nich zielone, owalne rośliny o wysokości około 45 cm. W przeciwieństwie do większości roślin orzech ziemny kwitnie nad ziemią, ale owocuje pod ziemią. Żółte kwiaty pojawiają się wokół dolnej części rośliny około 40 dni po posadzeniu.

    Orzeszki ziemne rosną najlepiej w piaszczystych glebach w ciepłym klimacie.

    Uprawa orzeszków ziemnych w domu jest zaskakująco łatwa, ponieważ rośliny wymagają minimalnej opieki i zapewniają plony wystarczająco duże, aby starczyły na cały rok.

    Najpopularniejsze odmiany orzecha ziemnego to: wilson, kadłub, shulamit, dixie hiszpański, dixie runner, kometa, tamspan, tamran i egipski gigant.

    Czy orzech ziemny może być szkodliwy?

    Chociaż orzechy są bardzo pożywne i zdrowe, ich spożywanie może czasami wiązać się z negatywnymi skutkami. Spożycie dużej ilości surowych orzechów ziemnych może prowadzić do zaburzeń przewodu pokarmowego. Oprócz tego niektóre osoby mogą być uczulone na orzechy. Nawet niewielka ilość orzeszków ziemnych może wywołać reakcję u niektórych osób i może prowadzić do szeregu objawów takich jak katar, mrowienie w gardle i ustach, problemów skórnych, duszności i problemów trawiennych. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na te objawy i podjąć natychmiastowe działanie.

    Pamiętaj też, że jeśli zjesz zepsutego orzecha, może to spowodować poważne zatrucie, dlatego przed zjedzeniem go musisz mu się dokładnie przyjrzeć.

    Zastosowanie w kuchni

    Orzech ziemny jest uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Podczas gdy powszechnie kojarzy się go z kanapkami z masłem orzechowym i słonymi przekąskami, orzeszki ziemne mogą być również używane do robienia zup, sosów, a nawet deserów. 

    Masło orzechowe może być używane jako smarowidło na chleb lub krakersy albo mieszane w przepisach na ciasteczka, ciasta i placki. Masło orzechowe jest również częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, gdzie często używa się go do robienia sosu satay. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na wykorzystanie masła orzechowego, czy po prostu chcesz dodać więcej orzeszków ziemnych do swojej diety, istnieją nieskończone możliwości, jeśli chodzi o gotowanie z tym smacznym i pożywnym produktem.

    Zobacz też:
    Orzech brazylijski – dlaczego warto go włączyć do codziennej diety?

     

    Orzech ziemny jest dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, białka i błonnika. Zawiera również dużo potasu, fosforu, magnezu i witamin z grupy B. Pomimo wysokiej kaloryczności, orzeszki ziemne są bogate w cenne składniki odżywcze. Spożywane z umiarem są bardzo dobrym wzbogaceniem codziennej diety.

    Powiązane artykuły:

    • Uprawa orzeszka ziemnego arachidowego. Fistaszki sadzone w doniczce z nasion i zasady pielęgnacji
    • Orzech piniowy – dlaczego warto go spożywać?
    • Orzech włoski – dlaczego warto go spożywać?
    • Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?
    • Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?

    Archiwum: czerwiec 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Orzech piniowy – dlaczego warto go spożywać?

    Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?

    Orzech brazylijski – dlaczego warto go włączyć do codziennej diety?

    Orzech włoski – dlaczego warto go spożywać?

    Orzech pistacjowy – co warto o nim wiedzieć?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.