Mango jest owocem, który w Polsce zyskuje coraz większą popularność. Jest chętnie wykorzystywane do przygotowywania sałatek owocowych i pożywnych koktajli. Jednak oprócz walorów smaków owoc ten ma wiele witamin. Jakich? Odpowiedź poniżej!
Czy mango jest zdrowe? Tak, jest ono dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, co oznacza, że pomaga ono wspierać układ odpornościowy i zwalczać choroby przewlekłe oraz zapalne. Zawiera też składniki odżywcze, które wspierają zdrowie oczu i skóry. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego pysznego i bardzo zdrowego owocu!
Mango – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | bardzo żyzna, przepuszczalna |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba lekko wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | między listopadem a marcem |
Mango – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 65 |
BIAŁKO: | 0,51 |
WĘGLOWODANY: | 17 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,001 |
POTAS: | 0,156 |
Mango jest owocem bogatym w składniki odżywcze. Stanowi cenne źródło węglowodanów i witaminy C. Ma niską zawartość tłuszczu, sodu i cholesterolu. Zawiera też witaminy A, E i K oraz potas, magnez i miedź.
Spożywanie go wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Owoc ten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływa na odporność, zdrowe trawienie i pomaga zwalczać stany zapalne. Zawiera również składniki odżywcze, które wspierają zdrowie oczu i skóry.
Zastosowanie w kuchni
Możesz cieszyć się mango jako słodką przekąską, ale jego tropikalny smak bardzo dobrze komponuje się także z wieloma innymi, słonymi potrawami.
W Azji używa się go do przyrządzania sosów (np. chutney), pikli, przystawek lub spożywa surowe jako przekąskę z dodatkiem soli, chili lub sosem sojowym. Mango jest również wykorzystywane do przygotowywania curry. Robi się z niego także galaretki, lody, koktajle i drinki.
Pokrój owoc w kostkę i dodaj go do smoothie, płatków owsianych, jogurtu lub deserów. Spróbuj też przygotować orzeźwiający sorbet z mango lub pudding.
Czy istnieją jakieś zagrożenia związane ze spożywaniem mango?
Nie da się ukryć, że mango jest pyszne, słodkie i bardzo lubiane, ale czy wiesz, że ten popularny owoc może też powodować pewne skutki uboczne, które mogą zaszkodzić twojemu zdrowiu? Owoc ten jest bogaty w naturalne cukry, dlatego może spowodować skoki poziomu cukru we krwi, jeśli jest nadmiernie spożywany.
Jedzenie mango w nadmiarze może też spowodować biegunkę. Jeśli zmagasz się z chorobą żołądkowo-jelitową taką jak zespół jelita drażliwego, unikaj lub ogranicz spożywanie mango.
Najpopularniejsze odmiany mango
Chociaż istnieją setki rodzajów mango, tylko kilka z nich można zazwyczaj spotkać w supermarketach. Najpopularniejsza jest odmiana zwana Tommy Atkins. Jest ona dostępna przez cały rok. Inne popularne odmiany to: kesar, banganapalli, dasheri, kent, sindhri, mahachanok i iangra. Można też spotkać odmiany ataulfo i alphonse (jest często używana w wielu potrawach kuchni indyjskiej). Każdy rodzaj mango ma unikalny smak i teksturę.
Jak uprawia się mango?
Mango po raz pierwszy uprawiano w Indiach ponad 5 000 lat temu. Jego słodki, złoty miąższ jest obecnie uwielbiany na całym świecie. Niektóre z najpopularniejszych odmian tego owocu są uprawiane w Meksyku, Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Peru i Ekwadorze. Nasiona mango zostały sprowadzone z Azji na Bliski Wschód, do Afryki Wschodniej i Ameryki Południowej około 300 lub 400 roku n.e.
Gdzie rosną drzewa mango? Ich strefa jest ograniczona do klimatu tropikalnego. Przedłużona ekspozycja na temperatury poniżej 30 stopni Celsjusza może negatywnie wpłynąć na drzewo mango, ponieważ jego tolerancja na zimno jest niska.
Mango lubi ciepło, więc najlepiej sadzenie rozpocząć na wiosnę, aby pierwsze miesiące życia rośliny były ciepłe. Potrzebuje ona też dużo słońca i wilgoci.
Mango jest bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jego spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami dla organizmu człowieka, m.in. działaniem przeciwnowotworowym, poprawą odporności, poprawą zdrowia układu pokarmowego i oczu. Soczysty, słodki owoc z wyczuwalną nutą kwaskowatości stanowi cenne źródło witamin A, B, C, E, K oraz minerałów takich jak miedź, potas i magnez. Zawiera również prebiotyczny błonnik, który wspomaga pracę jelit. Zdecydowanie warto włączyć ten cenny owoc do codziennej diety!
Powiązane artykuły:
- Melon – dlaczego jest tak bardzo ceniony?
- Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
- Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Nektarynka – bomba witaminowa, która powinna się znaleźć w twojej diecie
- Wiśnia – dlaczego warto ją spożywać? Za co jest ceniona?