Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Choroby zwierząt hodowlanych

    Kwasica u krów – jak ją rozpoznać i jej przeciwdziałać? Objawy i profilaktyka schorzenia

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski15 marca, 2024Brak komentarzy2 Mins Read
    kwasica u krów

    Kwasica u krów spowodowana jest nieprawidłową, zbyt wysokoenergetyczną dietą. Na skutek obniżenia pH żołądka powstają nieprzyjemne i niebezpieczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego bydła.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Kwasica u krów – objawy
    2 Kwasica u krów – profilaktyka

     

    Kwasica u krów to jedna z najczęściej spotykanych chorób metabolicznych wśród bydła. Zakłóca ona stabilność ekosystemu żwacza, czyli części żołądka. Schorzenie to najbardziej zagraża krowom w okresie okołoporodowym. Głównym powodem przyczyniającym się do kwasicy bydła jest wprowadzenie nadmiernej ilości łatwo fermentujących węglowodanów do diety krowy.

    Kwasica u krów – objawy

    Kwasicę u krów najprościej zdiagnozować mierząc pH w ciele krowy – pojawia się, gdy jego wartość spada poniżej 5,6 na okres dłuższy niż 3 godziny. Do objawów, które widać gołym okiem należą:

    • biegunka – w postaci półpłynnego, papkowatego kału;
    • spadek masy ciała;
    • obniżona produkcja;
    • pogorszona kondycja;
    • kulawizna – nieprawidłowy rozwój rogu kopytowego w racicach. Schorzenie to powoduje wytwarzanie się aminy i innych toksycznych związków w organizmie;
    • mniejszy apetyt;
    • zaburzenia rozrodu.

    Kwasica u krów – profilaktyka

    Należy stale obserwować swoje stado, aby być w stanie jak najszybciej wykryć ewentualnie dolegliwości zdrowotne wśród krów i szybko na nie reagować. Jest to szczególnie istotne przy wprowadzaniu jakichkolwiek zmian żywieniowych. Do prawidłowego funkcjonowania, żwacz potrzebuje odpowiednich warunków beztlenowych, przy których mikroflora może się prawidłowo rozwijać.

    W ramach profilaktyki kwasicy u krów warto dodać do ich diety poniższe substancje wspomagające prawidłowe funkcjonowanie i stabilną pracę układu trawiennego:

    • węglan sodu;
    • tlenek magnezu;
    • kreda z polimorficznych alg morskich;
    • żywe kultury drożdży.

    Stymulują one wzrost bakterii celulolitycznych, wspomagają proces fermentacji oraz zwiększają pH zawartości żwacza. Do innych metod zapobiegania powstawaniu tego schorzenia należą:

    • zbilansowanie dawek pokarmowych i kontrola ich pobierania;
    • dostęp do stołu paszowego i wody;
    • unikanie stresu;
    • zapewnienie odpowiednich warunków i czasu odpoczynku;
    • stopniowe przyzwyczajanie zwierząt do nowych pasz;
    • na początku laktacji stosowanie związków buforujących treść żwacza.
    Zobacz też:
    Choroby przenoszone przez króliki na ludzi – jakiego zakażenia trzeba się obawiać? Jakie choroby przenoszą gryzonie na ludzi?

    Kwasica u krów jest stosunkowo często spotykanym problemem wśród hodowców bydła. Możesz jednak podjąć proste kroki, dzięki którym skutecznie zapobiegniesz tego typu problemom. Zdrowie twojego stada przekłada się nie tylko na dobrobyt krów, ale też większe zyski związane z ich dużą produktywnością oraz mniejsze koszty leczenia.

    Powiązane artykuły:

    • Wzdęcie żwacza – najczęściej spotykane schorzenie układu pokarmowego wśród polskich krów
    • Ketoza u krów – jak ją rozpoznać i leczyć? Poznaj objawy i sposoby zapobiegania ketozie u bydła
    • Ruja u krowy — jak rozpoznać jej objawy?
    • Ile żyją krowy? Jakie gatunki krów żyją najdłużej? Od czego zależy długość życia krowy?
    • Mastitis – zapalenie gruczołu mlekowego w wymionach u krów mlecznych

    Archiwum: marzec 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Wszoły u kur — czym są i jak się ich pozbyć?

    Grzybica u bydła – objawy i przyczyny powstawania skórnej grzybicy bydła

    Choroby gołębi – jakie choroby gołębi są niebezpieczne? Czy ptaki przenoszą choroby na ludzi?

    Myksomatoza królików – czym się objawia? Jak zapobiegać występowaniu choroby? Czy istnieje szczepionka na tego wirusa?

    Choroba niebieskiego języka — czym jest i jak ją zwalczać?

    Szakal złocisty – czy zagraża polskim zwierzętom hodowlanym? Myśliwi mogą polować na szakale

    Leczenie nosemozy na wiosnę. Zapobieganie infekcji, objawy zakażenia

    Bruceloza – rozpoznanie, dokładna diagnostyka i proces leczenia

    Choroby królików – jakie są najpopularniejsze schorzenia królików domowych i hodowlanych? Jak reagować na pierwsze objawy choroby?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.