Choroby winogron szara pleśń lub mączniak rzekomy, stanowią duże zagrożenie dla ogrodników. Niestety ilość środków ochrony, które można stosować do oprysku winogron, jest niewielka. Dowiedz się więcej o ochronie winogron.
Choroby winogron szara pleśń lub inne zarazy mogą drastycznie zmniejszyć plony. Niestety ciężko jest opanować choroby, które już się pojawiły na uprawie. Zwalczanie takowych chorób polega przede wszystkim na odpowiednie profilaktyce. Znacznie lepiej jest przeciwdziałać niż leczyć. Przeprowadzając zabiegi ochronne, takie jak cięcia sanitarne oraz opryski możesz zahamować rozwój chorób. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, w jaki sposób chronić owoce.
Warunki do uprawy winogron
Zanim zajmiemy się chorobami, które towarzyszą uprawie winogron, warto poruszyć kwestię warunków. Jest to roślina, która lubi ciepło. W naszym klimacie ciężko zapewnić jej odpowiednią ilość słońca. Z tego powodu musisz zwrócić uwagę, na to, jaką odmianę wybierasz. Dobrze jest dodatkowo osłonić rośliny przed silnym wiatrem. Preferują gleby żyzne, jednak nie lubią kwasowego pH. Im bardziej żyzne gleby, tym bardziej obfite plony.
Choroby winogron szara pleśń
Choroby winogron szara pleśń jest chorobą grzybową, która atakuje rośliny uprawiane w ogrodzie. Wywoływana jest przez Botrytis cinerea, który zaliczany jest do workowców. Zaobserwować można go wiosną oraz jesienią. Wtedy pojawia się na nadziemnych częściach winorośli. Przeważnie pierwsze infekowane są młode pędy oraz pąki. Po zarażeniu szarą pleśnią bardzo szybko zamierają. Następnie zarażane są kwiaty i owoce. Szara pleśń jest szczególnie widoczna na liściach. Pojawiają się wtedy czerwone plamy na brzegach blaszki. Są one nieregularne oraz zajmują dużą powierzchnię.
Szara pleśń – dalszy przebieg choroby
Szara pleśń atakuje również szypułki. Jest to szczególnie groźne. Grzyb infekuje owoce, które następnie spadają na podłoże. W ten sposób choroba może się rozprzestrzeniać po dalszej części uprawy. Na gnijących owocach pojawia się nalot z grzybni. Następnie zarodniki wraz z wiatrem zostają rozprowadzone. W ten sposób patogeny szybko zarażają inne części roślin. Co ciekawe choroba, rozwijają się nawet po zbiorze owoców. W wysokich temperaturach zaczynają gnić, a następnie tworzy się nalot. Grzyby zimują w martwych szczątkach roślin. Dotyczy to zarówno ściółki, jak i chwastów.
Choroby winogron szara pleśń – zwalczanie
Choroby winogron szara pleśń jest ciężka do zwalczenia. Znacznie lepiej jest zapobiegać jej rozwojowi. Przede wszystkim konieczne jest przycinanie obumierającej części roślin. Przycinanie ma na celu przerzedzanie latorośli, aby zapewnić dobry przepływ powietrza. Warto nawozić winorośle, ale jednak należy unikać przenawożeniem, szczególnie azotem. Jeżeli masz taką możliwość, to możesz usunąć zalegające owoce oraz fragmenty rośliny, które mogą powodować powtórną infekcję. Unikaj dodatkowego namaczania liści przez podlewanie po ich powierzchni. Zwiększona wilgoć, zwiększa ryzyko rozwoju pleśni.
Mączniak rzekomy
Jest to schorzenie, które wywoływane jest przez Plasmopara viticola. Grzyb rozwijają się gwałtownie późną wiosną lub latem. Optymalna temperatura dla tego patogenu to 20°C. Oczywiście istotny jest również poziom wilgoci. Im większa wilgotność powietrza, tym lepsze warunki dla grzybów. Mączniak pokrywa liście plamami. Wraz z rozwojem patogenu zmienia się ich kolor na brunatnoczerwony. Ze spodu liści możesz obserwować biały nalot. Kwiaty, które zostały porażone, żółkną, a następnie usychają. Owoce brązowieją oraz odpadają. Patogen znacznie osłabia odporność rośliny na inne choroby oraz mróz.
Mączniak prawdziwy
Choroba grzybowa, którą powoduje Oidium tuckeri. Dotyka ona szczególnie roślin uprawianych pod osłoną. W związku z tym znacznie częściej atakuje winorośle, które znajdują się w przydomowych ogrodach. Na masowych uprawach spotykana jest nieco rzadziej. Objawia się mączastym nalotem, który możesz zaobserwować na niezdrewniałych częściach rośliny. Zdecydowanie najsilniej porasta młode liście, które pod jej wpływem delikatni się podwijają. Na blaszce liści możesz dostrzec plamy, które przeważnie są w kolorze żółtym lub żółtozielonym. One również pokrywają się białym nalotem.
Biała zgnilizna
Choroba rozwija się głównie na uszkodzonych owocach. Jej objawy są bardzo proste w rozpoznaniu. Owoce przebarwiają się w nienaturalny sposób. Przybierają jasnobrązową barwę, a następnie marszczą się i zasychają. Latorośle stopniowo pokrywają się brązowymi plamkami. Zaraza potrafi pokryć całą roślinę, a w konsekwencji doprowadzić do obumarcia. Taka sytuacja wiąże się z koniecznością mechanicznego usunięcia. Najlepiej od razu zutylizować zarażone osobniki, aby uchronić pozostałą część uprawy. Jeżeli chcesz chronić swoje winogrona przed chorobą, musisz pilnować, aby owocniki nie były uszkodzone.
Antraknoza
Jest to schorzenie, które widoczne jest na zielonych częściach roślin. Jeżeli zauważysz na liściach brązowe, a nawet bordowe plamy, to musisz zachować czujność. Prawdopodobnie tkanki zostały porażone przez patogen. W konsekwencji zaczną czernieć, a później opadać. Zdrętwiałe pędy mogą zacząć pękać. Pojawią się liczne rany, które będą dodatkowo narażały roślinę na inne choroby. Na owocach możesz obserwować siwe plamy, które doprowadzają do pękania skórki. Owoce usychają na roślinie. Profilaktycznie możesz stosować opryski przeciw mączniakom. Pomogą one przeciwdziałać antraknozie.
Jak chronić winorośl przed chorobami?
Jeżeli chcesz, aby twoje winogrona rosły zdrowe i wolne od patogenów, musisz je właściwie pielęgnować. Konieczne będzie przeprowadzanie zabiegów profilaktycznych. Pamiętaj o tym, że pnącza nie powinny rosnąć zbyt gęsto. Warto je przycinać, zapobiega się wtedy tworzeniu warunków, które będą sprzyjały rozwojowi grzybów. Opadłe liście powinieneś regularnie grabić. Nigdy nie wiesz, czy właśnie w nich, nie rozwija się jakiś patogen, który w późniejszym czasie, może poważnie zaszkodzić twojej uprawie. Jeżeli masz możliwość, wybieraj odmiany, które charakteryzują się dużą odpornością na patogeny.
Jak nawozić winorośle?
Silne oraz odżywione winorośle to jednocześnie mniejsza szansa na pojawianie się chorób. Nawożenie winorośli jest stosunkowo proste. Rośliny te lubią nawozy oraz dobrze na nie reagują. Musisz jednak uważać z ilością azotu, który dostarczasz do podłoża. Nadmiar tego składnika powoduje bardzo bujny rozwój liści. Co w tym złego? To, że rośliny znacznie gorzej wtedy kwitną oraz owocują. Ograniczy więc to twoje plony. Dodatkowo liście osobników, które zostały przenawożone, są bardziej podatne na zniszczenia powodowane przez wiatr oraz deszcz. Zwiększa się także podatność na niektóre choroby.
Choroby winogron szara pleśń, mączniak prawdziwy, czy zgnilizna biała, mogą skutecznie ograniczyć plony. W przypadku chorób grzybowych wysoka wilgotność zwiększa ryzyko wystąpienia patogenu. Choroba winorośli może zostać sprowadzona do twojego ogrodu przez szkodniki. Jeżeli chcesz poprawić swój kunszt ogrodniczy oraz wyhodować bujne grona winogron, musisz stale podnosić swoje kwalifikacje. Zdobywaj wiedzę o chorobach oraz profilaktyce.
Powiązane artykuły:
- Choroby winogron wpływają bezpośrednio na kondycję winorośli oraz jej owocowanie. Poznaj najczęstsze choroby winorośli i sposoby ich zwalczania
- Uprawa winogrona w ogrodzie. Jak przygotować sadzonki, ciąć i sadzić winorośl
- Choroby winogron – jak rozpoznać i zwalczać zagrażające winoroślom patogeny
- Zbiory winogron – kiedy najlepiej je rozpocząć?
- Nawożenie winogron a obfite zbiory. Jaki jest najlepszy nawóz do winorośli?