Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Warzywa

    Pietruszka – właściwości zdrowotne i zastosowanie

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski14 marca, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    pietruszka

    Pietruszka dostarcza substancji aromatyczno-smakowych, które pobudzają trawienie. Stosuje się ją do zup, surówek i sosów do mięsa. Jakie ma właściwości? Odpowiadamy w naszym artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Pietruszka – podstawowe informacje
    2 Pietruszka – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Pietruszka – aromatyczny dodatek do wielu potraw
    4 Pietruszka – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi pietruszka?
    6 Kiedy sadzić pietruszkę?

    Pietruszka jest powszechnie uprawiana w naszym kraju i dostępna w postaci świeżej, suszonej lub sproszkowanej. Jest niezbędnym składnikiem wielu kuchni, a jej popularność nie słabnie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o jej odmianach i wartościach odżywczych!

    Pietruszka – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  przepuszczalna, lekka, żyzna
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:    VII, VIII

    Pietruszka – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

    KCAL: 35
    BIAŁKO: 2,91
    WĘGLOWODANY: 6,21
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,056
    POTAS: 0,543

    Pietruszka jest popularnym warzywem, które często wykorzystuje się do przyozdabiania potraw. Ma ona jednak do zaoferowania więcej niż tylko ładny wygląd. Pietruszka jest bogata w składniki odżywcze, w tym witaminy A, C i K. Zawiera także foliany, żelazo, magnez i potas. 

    Oprócz tego, że jest dobrym źródłem witamin i minerałów, zawiera ona również przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne. Substancje te pomagają chronić organizm przed chorobami i wspierają zdrowe funkcjonowanie komórek. W rezultacie pietruszka może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia.

    Pietruszka – aromatyczny dodatek do wielu potraw

    Pietruszka to aromatyczne warzywo o jaskrawym kolorze, które jest popularne w wielu kuchniach na całym świecie. Chociaż pietruszka jest często używana jako dekoracja, może także ożywić każde danie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi. Po ugotowaniu ma lekko pieprzny smak, który dobrze komponuje się z innymi warzywami i przyprawami. 

    Aby przygotować pietruszkę do gotowania, wystarczy oderwać liście od łodygi i posiekać ją na małe kawałki. Natkę pietruszki można stosować w postaci świeżej lub mrożonej. Można ją dodawać do zup, gulaszu, sosów i sałatek. Jest także kluczowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw takich jak pesto i tabbouleh (libańska sałatka z natki pietruszki i kaszy bulgur). 

    Zobacz też:
    Jarmuż – wartościowy składnik w diecie

    Bez względu na sposób użycia, pietruszka to łatwy sposób na dodanie smaku i koloru do ulubionych potraw.

    Pietruszka – najpopularniejsze odmiany

    Dostępnych jest wiele różnych odmian pietruszki, jednak do najpopularniejszych należą: pietruszka włoska, pietruszka kędzierzawa i pietruszka płaskolistna. Pietruszka włoska jest często używana jako przyprawa, ponieważ jej delikatny smak dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Pietruszka kędzierzawa ma bardziej wyrazisty smak i jest często stosowana w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Pietruszka płaskolistna ma łagodniejszy smak i jest powszechnie stosowana w kuchni Bliskiego Wschodu. 

    Bez względu na to, czy chcesz dodać smaku swojemu daniu, czy po prostu ozdobić swój talerz, pietruszka jest warzywem, które warto używać.

    Skąd pochodzi pietruszka?

    Patrząc na pietruszkę w sklepie spożywczym, łatwo zapomnieć, że to skromne warzywo ma długą i ciekawą historię. Pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego pietruszka jest uprawiana od wieków, a wzmianki o niej pojawiają się już we wczesnych tekstach greckich i rzymskich. Lecznicze właściwości pietruszki poznali Iberowie, Gallowie, Germanie, a w końcu Słowianie. Nazwa „pietruszka” pochodzi od greckiego słowa oznaczającego „seler skalny”, co jest nawiązaniem do jej skalistego pochodzenia. Obecnie jest uprawiana na całym świecie i stanowi podstawowy składnik wielu kuchni.

    Kiedy sadzić pietruszkę?

    Pietruszkę można sadzić wczesną wiosną lub jesienią. W regionach o ciepłej pogodzie można ją także sadzić zimą. Pietruszka preferuje pełne słońce, ale toleruje też częściowy cień. Gleba powinna być dobrze zdrenowana i bogata w substancje organiczne. 

    Pietruszkę można wysiewać bezpośrednio lub w pomieszczeniach zamkniętych na 4–6 tygodni przed ostatnim dniem mrozów. Jeśli jest uprawiana w domu, należy wysiać nasiona na głębokość 1 cm do pojemników lub doniczek wypełnionych mieszanką do zaprawiania nasion. Utrzymuj glebę wilgotną i w temperaturze 21–23 stopni Celsjusza do momentu kiełkowania, które trwa zazwyczaj 7–14 dni. 

    Zobacz też:
    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Przy przesadzaniu na zewnątrz, rośliny należy rozstawić w odległości 45 cm. Pietruszka jest zwykle zbierana 40–60 dni po posadzeniu. Aby ją zebrać, należy ściąć łodygi nad ziemią, uważając, aby nie uszkodzić korzeni.

    Pietruszka to uniwersalne warzywo, które można stosować w wielu potrawach, od zup i gulaszów po sałatki i sosy. Była uprawiana przez starożytnych Greków i Rzymian. O jej działaniu wspomina między innymi Hipokrates. Liście pietruszki używa się jako dodatku smakowego do potraw lub jako ozdoby. Pietruszka jest także źródłem cennych witamin i minerałów. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej codziennej diety!

    Powiązane artykuły:

    • Domowy nawóz do pietruszki – jak można go zrobić?
    • Szalotka – dlaczego warto ją spożywać?
    • Cukinia – dlaczego warto ją spożywać?
    • Cykoria – niedoceniane źródło witamin
    • Rzeżucha – najważniejsze informacje o warzywie

    Archiwum: marzec 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Fasola – za co jest ceniona?

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.