Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Warzywa

    Cykoria – niedoceniane źródło witamin

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski9 kwietnia, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    cykoria

    Cykoria jest lekkostrawna, łagodna w smaku i łatwa do przyrządzenia. Można bez obaw podawać ją nawet małym dzieciom. Jakie korzyści daje spożywanie tego warzywa? Czy warto je uwzględniać w codziennej diecie? Odpowiadamy w artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Cykoria – podstawowe informacje
    2 Cykoria – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Cykoria – do jakich potraw pasuje?
    4 Cykoria – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi cykoria?
    6 Kiedy sadzić cykorię?

    Cykoria pojawia się na polskich stołach w formie surówek, sałatek i dodatek do dań. Choć wygląda niepozornie, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jest warzywem niskokalorycznym, polecanym osobom dbającym o linię. Jak można ją przygotować w kuchni? Jakie ma właściwości? Odpowiedzi poniżej!

    Cykoria – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:   obojętny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie sucha
    STANOWISKO:  słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:    od lipca do września

    Cykoria jest często stosowana jako bezkofeinowy substytut kawy. Jej korzeń można palić i mielić, aby uzyskać podobny w smaku napój. Pochodzi z Europy, ale obecnie jest uprawiana na całym świecie. Należy do rodziny astrowatych (Asteraceae), do której należą także słoneczniki, stokrotki i chryzantemy.

    Cykoria spożywana na surowo ma lekko gorzkawy smak. Gorycz ta znika jednak po ugotowaniu. Jest także powszechnie stosowana jako ziołowy środek leczniczy na problemy trawienne. 

    Cykoria – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 21
    BIAŁKO: 1,7
    WĘGLOWODANY: 4,1
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,003
    POTAS: 0,302

    Cykoria jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i zawiera kilka ważnych witamin i minerałów, w tym witaminę C, potas i wapń. Zawiera również inulinę, która jest rodzajem rozpuszczalnego błonnika, który może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i wspomóc zdrowie jelit. Ze względu na swoje wartości odżywcze, cykoria może być zdrowym dodatkiem do diety.

    Zobacz też:
    Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć

    Cykoria – do jakich potraw pasuje?

    Cykoria to roślina o wszechstronnym zastosowaniu, którą można spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Na surowo ma ona lekko gorzkawy smak, który dobrze komponuje się z sałatkami. Aby przygotować cykorię do sałatek, wystarczy umyć liście i pokroić je na kawałki. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, można dodać do liści łyżeczkę octu lub soku z cytryny przed ich posiekaniem. 

    Cykoria gotowana ma łagodniejszy smak, zbliżony do smaku szpinaku. Aby przygotować cykorię do gotowania, należy umyć liście i usunąć twarde łodygi. Następnie gotować liście we wrzącej wodzie przez 3–5 minut, aż zwiędną. Po ugotowaniu cykorię można dodawać do zup, gulaszu lub dań z makaronu. 

    Cykoria – najpopularniejsze odmiany

    Istnieje kilka popularnych odmian cykorii, z których każda ma odmienny smak i wygląd. Najbardziej rozpowszechnioną odmianą jest cykoria czerwonolistna, która ma lekko gorzki smak i mięsiste liście. Inną popularną odmianą cykorii jest cykoria endywia, która ma lekko gorzki smak i chrupiącą konsystencję. Kolejna popularna odmiana, to cykoria radicchio, często wykorzystywana w sałatkach ze względu na swój łagodniejszy smak i chrupiącą konsystencję.

    Skąd pochodzi cykoria?

    Cykoria pochodzi z Europy, Azji i Afryki Północnej. Naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego i w pozostałej części Europy, zachodniej Azji oraz w Etiopii. Obecnie jest powszechnie uprawiana w Belgii, Francji, Holandii i RPA. 

    Kiedy sadzić cykorię?

    Cykoria jest wspaniałym dodatkiem do każdego ogrodu. Jest tolerancyjna na ubogie gleby. Jest także znana ze swoich atrakcyjnych, niebieskich kwiatów, które kwitną od lipca do września. Cykorię najlepiej sadzić wiosną, po ustąpieniu ostatnich przymrozków. Roślina ta źle znosi mróz, dlatego przed wysadzeniem jej do gruntu należy odczekać, aż minie niebezpieczeństwo przymrozków. 

    Nasiona cykorii można wysiewać bezpośrednio na grządce w ogrodzie lub wysiewać w pomieszczeniu, a następnie przesadzać na zewnątrz. Niezależnie od wybranej metody należy pamiętać o zapewnieniu roślinom cykorii dużej ilości miejsca do wzrostu, ponieważ mogą one rozrastać się na szerokość nawet 60 cm. 

    Zobacz też:
    Cukinia – dlaczego warto ją spożywać?

    Cykoria jest doskonałym źródłem witamin A i C, co czyni ją zdrowym dodatkiem do każdej diety. Liście i kwiaty tej rośliny są wykorzystywane w wielu potrawach kulinarnych, a korzeń można prażyć i mielić, aby uzyskać substytut kawy. Cykoria jest także powszechnie stosowana jako ziołowy środek leczniczy na problemy trawienne. Dzięki swoim wartościom odżywczym zyskuje w Polsce coraz większe grono sympatyków!

    Powiązane artykuły:

    • Pasternak – niedoceniane źródło witamin
    • Kalarepa – niedoceniane źródło witamin
    • Rzepa – najważniejsze informacje o warzywie
    • Rzodkiewka – najważniejsze informacje o warzywie
    • Rukola – najważniejsze informacje o warzywie

    Archiwum: kwiecień 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Fasola – za co jest ceniona?

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.