Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Uprawa

    Uprawa brukselki – co koniecznie musisz wiedzieć?

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski7 maja, 2024Brak komentarzy5 Mins Read
    brukselka uprawa

    Brukselka posiada niezwykle cenne właściwości odżywcze. Ze względu na charakterystyczny smak, niewiele osób po nią sięga w kuchni. Jeśli jednak chciałbyś zgłębić swoją wiedzę na temat uprawy brukselki, koniecznie zobacz, jakie warunki należy jej zapewnić.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Brukselka – charakterystyka i jej właściwości
    1.1 Brukselka – charakterystyka
    1.2 Brukselka – cenne właściwości
    2 Brukselka – temperatura i nasłonecznienie
    3 Brukselka – rodzaj gleby i optymalna ilość wody
    4 Odpowiednie nawożenie brukselki
    5 W jaki sposób rozmnaża się brukselkę?
    6 Prawidłowe ogławianie kapusty
    7 Odpowiedni zbiór kapusty
    8 Najczęstsze choroby spotykające roślinę
    8.1 Czarna pierścieniowa plamistość kapusty
    8.2 Zgnilizna
    8.3 Mączniak prawdziwy
    8.4 Śmietka kapuściana

    Brukselka – charakterystyka i jej właściwości

    Brukselka nie cieszy się dobrą sławą, szczególnie wśród dzieci. Posiada jednak szereg właściwości, dzięki którym warto włączyć ją do swojej codziennej diety.

    Brukselka – charakterystyka

    Roślina ta należy do rodziny kapustowatych. Powstała ona w Belgii ze skrzyżowania kapusty głowiastej i jarmużu. Brukselka jest rośliną dwuletnią i jej uprawa jest stosunkowo prosta. Bez problemu można ją uprawiać nawet w przydomowym ogródku. Dorosła łodyga osiąga od 50 do 100 cm. Pomiędzy liśćmi natomiast można znaleźć część jadalną w postaci charakterystycznych główek. W drugim roku hodowli zaobserwować można pędy kwiatowe.

    Brukselka – cenne właściwości

    Brukselka jest doskonałym źródłem cennych witamin i minerałów. Zawiera między innymi witaminę A, C oraz te z grupy B. Dodatkowo znaleźć w niej można potas, magnez, wapń oraz błonnik i kwas foliowy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

    Brukselka – temperatura i nasłonecznienie

    Brukselka lepiej rozwija się przy niższej temperaturze. Optymalna temperatura to 12 stopni i nie powinna ona przekraczać 18. Gdy temperatura będzie zbyt wysoka, roślina nie wytworzy prawidłowo główek. Co ciekawe, brukselka dobrze znosi mrozy, a nawet, co więcej, przemrożone warzywo smakuje lepiej, gdyż nie zawiera gorzkich substancji.

    Zobacz też:
    Imbir w warunkach domowych – uprawa imbiru w doniczkach i gruncie

    Brukselka nie lubi zbyt dużego nasłonecznienia, dlatego lepiej jest trzymać ją w zacienionym miejscu. 5-6 godzin ekspozycji na słońce dziennie jest zdecydowanie wystarczająca.

    Brukselka – rodzaj gleby i optymalna ilość wody

    Jeśli chodzi o wymagania glebowe, są one dość spore. Najlepiej sprawdzi się żyzna gleba o optymalnym pH 6,5-7. Należy pamiętać, że brukselka nie będzie rosła prawidłowo w ziemi, w której wcześniej rosły inne warzywa kapustne. Odstęp powinien wynosić co najmniej 4-5 lat. Można natomiast sadzić ją po rzodkiewce, sałacie czy fasoli.

    Jeśli chodzi o podlewanie kapusty brukselskiej, należy zachować tutaj umiar. Roślina nie będzie rozwijała się prawidło zarówno gdy gleba będzie zbyt wilgotna, jak również w przypadku niedoboru wody. Intensywne nawadnianie powinno mieć miejsce jedynie po zasadzeniu.

    Odpowiednie nawożenie brukselki

    Brukselkę najlepiej sadzić jest w drugim roku po oborniku. Aby warzywo to rozwijało się prawidłowo, kapusta brukselska wymaga nawożenia. Pierwszy nawóz najlepiej zastosować jest zaraz po posadzeniu roślin, a następne na początku wiązania główek. Jeśli natomiast zaobserwujesz, że ziemia jest zbyt kwaśna, konieczne jest zastosowanie preparatów wapniowych. Należy pamiętać, by nie nadużywać preparatów z azotem, gdyż główka kapusty nie rozwinie się wówczas prawidłowo.

    W jaki sposób rozmnaża się brukselkę?

    Jeśli chodzi o uprawę kapusty, najczęściej dokonuje się tego z rozsady. Pierwszym etapem jest siew nasion na rozsadniku. Następnie, po upływie pewnego czasu, rozsadę należy rozsadzić w odstępach co 60 cm, a odległość pomiędzy rzędami powinna wynosić 75 cm. Niezwykle ważną kwestią jest odpowiednie umieszczenie rośliny w ziemi. Należy zrobić to odpowiednio głęboko i pamiętać, by przez pierwszy miesiąc podlewać ją codziennie.

    Prawidłowe ogławianie kapusty

    W okolicach połowy września należy przeprowadzić ogławianie. Proces ten polega na odcinaniu wierzchołka pędu. Dzięki wykonaniu tej czynności główki urosną zdecydowanie większe, a plon będzie bardziej równomierny. Należy jednak pamiętać, że nie wolno przeprowadzać tej czynności, gdy planujesz zbieranie zimą, gdyż proces ten sprawia, że brukselka będzie mniej odporna na niskie temperatury.

    Zobacz też:
    Łubin wąskolistny – jak uprawia się tę roślinę na nasiona?

    Odpowiedni zbiór kapusty

    Kapustę najlepiej jest zbierać w okresie późnej jesieni bądź zimy. Jeśli masz wątpliwości, czy jest ona już gotowa, koniecznie zaobserwuj wygląd całej rośliny, jak i główki. Plon jest gotowy do zebrania, gdy brukselka posiada średnicę ok. 2-3 cm. Co więcej, liście powinny posiadać kolor ciemnozielony i powinny ściśle do siebie przylegać.

    Zbioru brukselki można dokonać na dwa sposoby. Po pierwsze można zbierać pojedyncze główki bądź ściąć całą roślinę. Pamiętaj, że jeśli nie przeprowadziłeś ogławiania, bez problemu możesz dokonać zebrania zimą, gdyż roślina ta jest odporna nawet na wielokrotne zamrażanie i rozmrażanie bez utraty cennych właściwości.

    Najczęstsze choroby spotykające roślinę

    W przypadku brukselki popularne są zarówno choroby wirusowe, grzybicze, jak i bakteryjne. Niestety często zaobserwować można również różnego rodzaju szkodniki. Zobacz, czym się one objawiają i jak najlepiej z nimi walczyć.

    Czarna pierścieniowa plamistość kapusty

    W przypadku tej choroby zaobserwować można charakterystyczne pierścienie, szczególnie w obrębie młodych liści. W jej wyniku roślina nie rozwija się prawidłowo i jest znacznie mniejsza od tej zdrowej. W celu leczenia rośliny stosuje się specjalistyczne środki, które dostaniesz w wielu sklepach ogrodniczych.

    Zgnilizna

    W przypadku tej choroby zaobserwować można niewielkiej wielkości plamki, które z czasem powiększają się. Zjawisko to jest niezwykle niebezpieczne, a zakażenie łatwo przechodzi z jednej główki na drugą.

    Mączniak prawdziwy

    Przyczyną tej choroby są nieodpowiednie warunki atmosferyczne, jak zbyt duże nasłonecznienie lub zbyt duża wilgotność. Zaobserwować można wówczas charakterystyczny nalot na wierzchołku, natomiast liście stają się żółte, aż w końcu obumierają.

    Śmietka kapuściana

    Jest to rodzaj szkodnika, który często atakuje rośliny z rodziny kapustowatych. Atakuje on głównie podziemne części roślin, przez co nie mogą one pobierać wody i cennych substancji odżywczych, czego wynikiem jest obumieranie rośliny.

    Zobacz też:
    KOWR (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa) – najważniejsze informacje i zadania w sprawie rozwoju wsi

    Uprawa kapusty brukselskiej nie jest trudna. Jeśli chciałbyś zdobyć niezbędne informacje na temat jej uprawy, koniecznie zapoznaj się z powyższym artykułem!



    Powiązane artykuły:
    • Brukselka – dlaczego warto ją jeść?
    • Uprawa rzepaku — to koniecznie musisz wiedzieć!
    • Uprawa batatów — dowiedz się jak to zrobić krok po kroku!
    • Uprawa awokado — o tym koniecznie musisz pamiętać!
    • Uprawa cebuli — o czym należy pamiętać, by efekty były satysfakcjonujące
    Archiwum: maj 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Lekarski rozmaryn. Uprawa, właściwości i zastosowanie rośliny

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    Uprawa pomidorów – jak i kiedy sadzić pomidory? Amatorski siew pomidorów w ogrodzie.

    Jak prowadzić uprawę grochu w ogrodzie? Polecane odmiany (groch zwyczajny, groch pastewny, cukrowy, łuskowy) i uprawa grochu siewnego

    Gryka zwyczajna – siew, uprawa, wymagania

    Jagody goji – uprawa, sadzenie, nawożenie. Jak uprawiać kolcowój?

    Uprawa marchwi – jak siać i sadzić marchew, aby uzyskać ekologiczny plon prosto z grządki?

    Imbir w warunkach domowych – uprawa imbiru w doniczkach i gruncie

    Erozja gleby – czym jest spowodowana i co można w tej kwestii zrobić, by jej zapobiec?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.