Sorgo – uprawa tej rośliny uważana jest za konkurencyjną dla kukurydzy. Choć faktycznie oba rodzaje mają ze sobą wiele wspólnego, to jednak trudno mówić tutaj o typowej konkurencji. Dowiedz się więcej o plantacjach sorgo!
Roślina z rodziny wiechlinowatych odporna na warunki atmosferyczne, zwłaszcza suszę – to właśnie sorgo. Uprawa tego rodzaju roślin w Polsce staje się coraz popularniejsza. Pochodzi on z Afryki, choć niektóre gatunki uprawiane są również w Chinach czy Indiach. Uważa się, że dzięki swojej zdolności do przystosowania sorgo może być uprawiane nawet na 80% powierzchni gruntów rolnych na świecie! Wyróżnia się bowiem niskimi wymaganiami wodnymi i jest jedną z bardziej wydajnych roślin uprawnych. Dowiedz się o niej więcej!
Sorgo – informacje ogólne o roślinie
Zanim dowiesz się, jak wygląda w przypadku sorgo uprawa, sprawdź informacje o tym rodzaju. Sorghum Moench najczęściej jest uprawiane przede wszystkim dla ziarna. Jego wartości odżywcze są zbliżone do tych cechujących ziarno kukurydzy. Podobnie wyglądają też łodyga i pokrój. Z tego powodu wykorzystuje się je zarówno w formie materiału pokarmowego dla ludzi, jak i paszy dla bydła, np. w postaci kiszonki z sorga.
Całe sorgo na świecie jest wykorzystywane m.in. do:
- wyrobu alkoholu;
- przygotowania mąki i kasz;
- wyrobu szczotek ryżowych;
- opalania systemów grzewczych;
- budowy płotów i domów.
Sorgo – uprawa i wymagania
Dlaczego uprawa kukurydzy staje się mniej popularna niż sorgo? Przede wszystkim z uwagi na brak podatności drugiej rośliny na suszę czy stonkę kukurydzianą. Dodatkowo doskonale dostosowuje się do niekorzystnego stanu gleby, nie chorując przy tym. To sprawia, że sorgo jest coraz częściej wybierane przez rolników.
Gleba i stanowisko
Jeśli chodzi o sorgo, uprawa w prawie każdym rodzaju gleby ma szanse powodzenia. Przede wszystkim jest to roślina idealna na podłoże raczej suche, lekkie, bez nadmierniej wilgotności. Rozwinięty system korzeniowy sprawia, że jest ona w stanie pobierać ze znacznej głębokości niezbędne składniki pokarmowe i wodę. Dobremu wzrostowi sprzyja wyższa temperatura gleby. Odczyn gleby powinien utrzymywać się na poziomie ok. 6,0.
Nawożenie sorgo
Warto zaplanować nawożenie pogłówne. Choć wymagania glebowe rośliny nie są wysokie, to jednak im lepsza pod względem jakości i zasobności w składniki pokarmowe gleba, tym wyższe plony sorgo. Uprawa najlepiej udaje się na podłożu przygotowanym jesienią z pomocą nawozu zawierającego fosfor i azot. Ten ostatni możesz podzielić na dwie dawki i drugą zastosować przy wschodach o wysokości ok. 10 cm.
Wysiew sorgo – jak wybrać materiał siewny?
Najlepiej stawiać na kwalifikowany materiał siewny, który jest po prostu dobrej jakości. Pamiętaj, aby wysiewać nasiona sorgo do przygotowanego podłoża w drugiej połowie maja, bo roślina nie jest odporna na przymrozki. Różne odmiany sorgo ziarnowego i nie tylko znajdziesz przede wszystkim w ramach Wspólnotowego Katalogu Odmian Roślin Rolniczych. Pamiętaj, aby zarejestrować uprawę, co pomoże ci w otrzymaniu odpowiednich dotacji.
Do siewu ziarna sorgo warto używać profesjonalnego siewnika punktowego z tarczami siewnymi. Odstęp między rzędami powinien wynosić ok. 45 cm a między nasionami w rzędzie – ok. 7 cm. Siew warto przeprowadzić na głębokości ok. 5 cm.
Problemy w uprawie
W okresie wegetacji trzeba chronić sorgo przed chwastami. O ile roślina jest odporna na choroby i szkodniki, o tyle zwalczanie chwastów jest wręcz niezbędne. Musisz jednak uważać, bo w Polsce nie ma żadnych herbicydów zarejestrowanych do walki z nimi w uprawie. Z tego powodu możesz stosować środki zatwierdzone w Unii Europejskiej.
Zbiór sorgo
Popularność sorgo wynika między innymi z jego plonowania w polskich warunkach klimatycznych. Małe wymagania glebowe sprawiają, że możesz prowadzić uprawę tego gatunku nawet na mało żyznej glebie. Oznacza to plon w wysokości ok. 5 t/ha. Jednakże na próchnicznym podłożu, na którym zostało zasiane sorgo, uprawa przynosi nawet do 10 t/ha plonów.
Jeśli chcesz uprawiać sorgo na ziarna, jest też dodatkowa zaleta. Na polu zostaje wiele elementów zielonych. Możesz używać ich w formie biomasy, aby następnie po rozdrobnieniu zasilić nimi podłoże.
Zbiór sorgo następuje po ok. 120 dniach od wysiewu, czyli zwykle w październiku, jeśli rośliny zakwitną w drugiej połowie lipca. Do zbioru nadają się ziarniaki o wilgotności poniżej 20%, najlepiej ok. 17%, co potem ułatwia przechowywanie przy wilgotności samego ziarna na poziomie ok. 10%.
Czy uprawa sorgo jest opłacalna?
Według specjalistów – tak, zwłaszcza w przypadku dobrej, próchniczej gleby. Wydłużony okres wegetacji sorgo sprzyja wydłużeniu okresu zbiorów. Uważa się, że w sorgo do uprawy trzeba zainwestować ok. 3000 zł/ha. Z kolei przy dobrym plonowaniu i jakości ziaren, zwłaszcza tych o wysokiej zawartości białka, można uzyskać nawet do 1000 zł zysku na tonie.
W przypadku sorgo uprawa nie sprawia wielu kłopotów. Zarówno plon zielonej masy, jak i ziarna gwarantuje zwykle przychody, co sprawia, że koszty uprawy łatwo się zwracają. Głęboki system korzeniowy i system przechodzenia roślin w stan uśpienia w razie suszy sprawiają, że nawet niedobór wody nie wpływa silnie na plony. W regionach, gdzie opady są mniejsze, udaje się zwykle uzyskać mniej ziarna i zielonki. Niemniej jednak nadal plantacja sorgo wydaje się wygodną alternatywą dla innych roślin w Polsce.
Powiązane artykuły:
- Jak uprawiać kukurydzę w ogródku warzywnym? Siew, wymagania glebowe, nawożenie i opłacalność uprawy kukurydzy na ziarno
- Suszenie kukurydzy — najważniejsze informacje
- Kukurydza – najważniejsze informacje
- Łubin wąskolistny – jak uprawia się tę roślinę na nasiona?
- Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie