Roszponka może kojarzyć się z baśniową postacią, Roszpunką. To jednak naprawdę istniejące warzywo, które jest bardzo łatwe w uprawie, dlatego wiele osób się na nie decyduje. Jej wysiew nie zajmie ci dużo czasu, a będziesz mógł cieszyć się zdrowymi posiłkami. W jaki sposób zajmować się nią na co dzień. Czy tę roślinę można przesadzać?
Roszponka warzywna (Valerianella locusta) – poznaj tę roślinę!
Roszponka to wytrzymała roślina, którą można spotkać m.in. w Europie, Azji Mniejszej i Afryce Północnej. Roślina charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji oraz lekko orzechowym smakiem. Właściwości roszponki sprawiają, że chętnie sadzi się ją w przydomowych ogródkach, ale w niektórych miejscach w Polsce można znaleźć ją w formie półdzikiej. Średnia wysokość jej łodygi to ok. 15 cm. Należy do rodziny kozłkowatych, dlatego inna jej nazwa to kozłek sałata. Liście roszponki mają łopatkowy kształt i tworzą rozetę. To tzw. warzywo liściowe – spożywa się właśnie jego zieloną część. Jest uprawiana w planowany sposób od XX w.
Roszponka – uprawa. Kiedy wysiewać roślinę?
Sadzenie roszponki możesz zacząć już w lutym, gdy tylko rozmarznie ziemia. Najlepiej nie czekać do kwietnia i robić to najpóźniej w marcu. Jeśli jednak przegapisz ten okres, możesz wysiać ją już na kolejny rok. Wtedy okienko czasowe nieco się poszerza. Niezależnie czy zrobisz to w sierpniu, czy w październiku, nasiona roszponki powinny bez problemu się przyjąć. Możesz ją posadzić zarówno w donicach, jak i w ogrodzie, na głębokość ok. 0,5-1 cm. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a istnieje duża szansa, że nie będziesz musiał tej czynności powtarzać! Roślina ta jest wytrzymała i łatwo się rozsiewa, dlatego prawdopodobnie co roku będziesz mógł cieszyć się jej właściwościami mimo tego, że większość odmian rośnie tylko przez jeden rok.
Nasiona roszponki – do jakich gleb jest najlepsza? Opis stanowiska
Roszponka lubi słoneczne lub lekko zacienione stanowiska. To sprawi, że będzie mogła szybko i sprawnie rosnąć. Ważne jest jednak to, aby odczyn gleby był możliwie neutralny. Nada się do wielu typów gleb, nie tylko żyznych, choć na nich czuje się najlepiej. Nie przepada jednak za podmokłymi terenami, które mogą negatywnie wpływać na jej system korzeniowy. Nawożenie nie jest konieczne, ale jeśli chcesz, możesz przed posadzeniem jej przekopać ziemię np. używając kompostownika bądź innej naturalnej substancji. Roszponka rośnie szybko niezależnie od tego, ale bez wątpienia odrobina pomocy jej nie zaszkodzi!
Uprawa roszponki – jak powinno wyglądać stanowisko i jak podlewać?
Uprawianie roszponki w ogrodzie jest naprawdę proste, ale warto przygotować dla niej odpowiednie stanowisko. To ważne, abyś nie musiał jej zbyt często odchwaszczać! Możesz posadzić ją w donicy (np. jeśli masz tylko balkon), bądź w grządce. Dobrze sprawdzą się w jej przypadku również szklarnie. W ten sposób plony będziesz mógł zebrać szybciej, a ponadto będą bardziej obfite. Najważniejsze jest jednak to, aby jej nie przesadzać. Nasiona wsadzamy wprost do gruntu, a następnie zostawiamy. Chcesz by urosła w innym miejscu? Po prostu posadź ją od początku. Zwykle nie wymaga podlewania.
Roszpunka – szczegóły dotyczące wysiewu
Jej nasiona przypominają ziarnka maku. Nim ją posadzisz, przygotuj rzędy. Jedno ziarno powinieneś sadzić co ok. 15-20 cm, jeśli chcesz uzyskać najlepsze efekty i zebrać jak największe plony. Oznacza to, że na 1 m² zużyjesz około 0,6 g. Dlatego oszacuj dokładnie, jak duża ma być twoja uprawa, aby jak najszybciej dokonać odpowiednich zakupów. Pamiętaj, że jeśli posadzisz rośliny zbyt blisko siebie, niektóre z nich mogą nie wyrosnąć i po prostu się zmarnować. Z kolei zbyt duże odległości nie wpłyną dobrze na efektywność uprawy.
Roszponka uprawa – zbierz plony na sałatkę
Okres wegetacji roszponki to zaledwie 6-8 tygodni. To sprawia, że naprawdę szybko będziesz mógł cieszyć się jej pysznym smakiem! Ważne jest jednak to, aby zbioru dokonać nim ta zacznie kwitnąć, ponieważ ten proces sprawia, że staje się łykowata i nie nadaje się już do spożywania. Na całe szczęście w ciągu roku będziesz mógł pozwolić sobie na więcej, niż jeden zbiór, a zimą nic nie będzie stało na przeszkodzie, aby wygrzebać ją spod śniegu.
Właściwości roszponki – warzywo zastępujące sałatę
Roszponka to roślina lubiana nie tylko przez wzgląd na swój orzechowy smak, ale także przez liczne właściwości prozdrowotne. Polecana jest w wielu różnych dietach. Roszponka zawiera m.in. wapń, potas, fosfor, beta-karoten, czy żelazo, dlatego sprawdzi się w przypadku osób cierpiących na anemię. Ponadto w jej składzie znajdziesz także liczne witaminy, które zadbają o twoją odporność. Jedzenie jej pomoże przy rozładowaniu stresu, czy pozbyciu się uczucia senności. To zielone warzywo doskonale nada się do sałatki, a jego listek może być ozdobą każdego dania, które przyrządzisz w okresie jej wzrostu!
Jak widzisz, nie masz na co czekać. Posadź tę roślinę prosto z bajki w swoim ogrodzie, a na pewno nie pożałujesz!
Powiązane artykuły:
- Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!
- Uprawa trawy cytrynowej w doniczce – sadzonki czy nasiona?
- Uprawa kalarepy – wczesny zbiór, sadzenie i rozsada
- Aronia – sadzenie, cięcie, dojrzewanie, uprawa i pielęgnacja
- Uprawa selera naciowego (Apium graveolens) – sadzenie i szkodniki grożące warzywu