Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Owoce

    Opuncja – niepozorne źródło witamin

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski30 maja, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    opuncja

    Opuncja to gatunek kaktusa, którego owoce charakteryzują się wysoką wartością odżywczą oraz licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Jakie witaminy ma ten owoc? Dlaczego warto go spożywać? Odpowiadamy w artykule!

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Opuncja – podstawowe informacje
    2 Opuncja – wartości odżywcze
    3 Pochodzenie opuncji
    4 Co warto wiedzieć o uprawie opuncji?
    5 Zastosowanie w kuchni i nie tylko

     

    Czy opuncja jest zdrowa? Tak! Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, np. B-karoten i witaminę E. Stanowi również cenne źródło żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu i sodu. Czy dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat tego owocu!

    Opuncja – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  lekka, piaszczysta, umiarkowanie żyzna, przewiewna, z drenażem
    ODCZYN GLEBY:   obojętny
    WILGOTNOŚĆ:    gleba sucha
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    V, VI

     

    Roślina opuncji osiąga wysokość 6 metrów. Ma duże, żółte kwiaty o średnicy 7–10 cm. Jej owoce są białe, żółte lub czerwono-fioletowe. Ma spłaszczone pędy pokryte woskową skórką i kolcami, które chronią roślinę przed nadmierną utratą wody i zwierzętami.

    Opuncja – wartości odżywcze

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 55
    BIAŁKO: 0,73
    WĘGLOWODANY: 6
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,004
    POTAS: 0,175

     

    Opuncja jest często nazywana „przyjacielem wątroby”. Wykazano, że jej spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tego organu. W 2014 roku opublikowano wyniki badań, które wykazały, że gdy szczury spożywały opuncję, chroniła ona ich wątroby przed stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym.

    Spożywanie opuncji daje też inne korzyści. Zawartość błonnika w owocu może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co oznacza, że warto ją spożywać, gdy ma się problemy z cukrzycą. Ponadto opuncja zawiera witaminy C i E, które nadają włosom ładny połysk i poprawiają stan skóry. Inną zaletą tego owocu jest to, że może pomóc w utracie wagi.

    Zobacz też:
    Niezwykłe owoce ukryte w ozdobnych lampionach. Miechunka: jak ją sadzić i czy można uprawiać ją w doniczce na balkonie?

    Opuncja jest też używana do leczenia wysokiego cholesterolu i kaca. Roślina ta ma również właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Udowodniono również, że składniki zawarte w miąższu działają przeciwdepresyjnie.

    Miąższ opuncji stosuje się także w przypadku występowania dolegliwości żołądkowo-jelitowych, ponieważ wspomaga procesy trawienia i ułatwia wypróżnianie. Miąższ stymuluje też trzustkę do wydzielania insuliny.

    Pochodzenie opuncji

    Opuncja jest rośliną, która należy do rodziny kaktusowatych. Znana jest także jako figa kaktusowa i figa indyjska. Bardzo często jest używana jako ozdoba ogrodów nadmorskich kurortów. Większość gatunków opuncji pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Północnej. Do Europy roślina ta została sprowadzona przez Krzysztofa Kolumba. Na Starym Kontynencie występuje m.in. we Włoszech, Portugalii i Hiszpanii. Znajduje się także w takich krajach jak Kanada, Chile, Meksyk, Argentyna, Brazylia i Izrael.

    Najpopularniejsze odmiany tego owocu to: opuncja figowa, opuncja siwowłosa, opuncja długa i opuncja główna.

    Co warto wiedzieć o uprawie opuncji?

    Opuncja może być uprawiana jako roślina doniczkowa, jednak musisz pamiętać, że warunki domowe nigdy nie pozwolą jej osiągnąć równie pokaźnych rozmiarów, jakie osiąga w swoim naturalnym środowisku. Nie ma też co liczyć na uprawę słodkich i soczystych owoców. 

    Do uprawy tej rośliny potrzebna jest piaszczysta i lekka gleba, która musi być systematycznie podlewana, aczkolwiek niezbyt obficie. Roślinę powinno się nawozić raz w miesiącu. Dodatkowo warto kilka razy w roku dodać do jej podłoża specjalistyczną odżywkę dla kaktusów, która pomaga zaspokoić potrzeby rośliny.

    Zastosowanie w kuchni i nie tylko

    Opuncja jest bardzo popularnym owocem w kuchni meksykańskiej. Jej owoce są bardzo soczyste i słodkie, dlatego są często spożywane w formie surowej. Kucharze wykorzystują zarówno owoce, jak i kwiaty oraz liście tej rośliny. Płatki kwiatów opuncji mogą być używane jako dekoracja lub dodawane do sałatek. Podczas sezonu owocowania z opuncji można zrobić musy, dżemy i soki.

    Zobacz też:
    Aronia – kiedy zbiory? Jak zrywać aronię i gdzie ją przechowywać?

    Opuncja jest też bardzo cenionym składnikiem kosmetyków i preparatów przeciwzmarszczkowych. Jej liście zawierają substancje, które znajdują zastosowanie w produkcji kremów, balsamów i mydeł. Z kolei w medycynie opuncja jest znana jako silnie nawilżający środek. Od lat jest używana jako naturalny lek do użytku zewnętrznego (m.in. przyspiesza gojenie się ran skórnych i redukcję blizn).

    Owoc opuncji jest też składnikiem suplementów, które pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów.

    Natomiast twarde nasiona rośliny są wykorzystywane do produkcji oleju. Ze względu na dużą zawartość wody, łodygi, zwłaszcza odmian bezkolcowych, są wykorzystywane do produkcji paszy dla zwierząt w czasie suszy.

     

    Opuncja to cenne źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Zawiera witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B. Stanowi też źródło potasu, żelaza, magnezu, sodu i fosforu. Owoc ten z powodzeniem znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Warto wprowadzić do jadłospisu np. sok z opuncji lub zieloną herbatę z opuncją. Prozdrowotne właściwości tej rośliny mogą bardzo pomóc twojemu organizmowi!

    Powiązane artykuły:

    • Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?
    • Pomarańcza – bogate źródło witamin i cenny składnik kulinarny w jednym
    • Papaja – co warto o niej widzieć? Czy jest zdrowa?
    • Truskawka – pyszny i bardzo wartościowy owoc
    • Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Archiwum: maj 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Limonka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?

    Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Banan – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Arbuz – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.