Hodowla pszczół staje się coraz popularniejsza. Można założyć ją właściwie bez większego doświadczenia, choć nie jest to dobry pomysł. Sprawdź, jak wygląda prowadzenie gospodarstwa pszczelego i co powinieneś wiedzieć o pszczołach.
Rolnictwo w dużej mierze osiąga zyski dzięki zapylaczom. Hodowla pszczół coraz częściej prowadzona jest nie tylko stacjonarnie, ale również objazdowo, aby zwiększyć plony w danym obszarze. Sprawdź, o co musisz zadbać, aby zapewnić tym owadom bezpieczeństwo, a sobie – zarobek.
Jak zostać pszczelarzem?
Jeśli interesuje cię hodowla pszczół, na pewno zadajesz sobie to pytanie. Jak zawsze niezwykle przydatna jest praktyka, nawet w cudzej pasiece. Warto też uzyskać wiedzę teoretyczną. Możesz to zrobić już na etapie szkoły średniej albo zawodowej, uczestnicząc w prowadzonych w zgodzie z prawem zajęciach. Dowiedz się, jak zagadać do chłopaka w szkole na stronie: https://nasto.pl/jak-zagadac-do-chlopaka-w-szkole. Uzyskasz tam niezbędną wiedzę z zakresu biologii pszczoły i społeczności pszczelej, w tym na temat zachowania rodziny w nowoczesnym ulu czy prowadzenia własnej pasieki. Zdobędziesz wiedzę o tworzeniu rodziny pszczelej oraz informacje na temat utrzymania jej w zdrowiu.
Dobrym pomysłem jest samodzielne przyswojenie kilku lektur i uczestnictwo w kursach. Warto sięgać po literaturę takich specjalistów jak Franz Lampeitl, z którym możesz zgłębić tajniki pszczelarstwa efektywnego i prowadzonego w zgodzie ze środowiskiem. Mając informacje na temat znaczenia pszczół w środowisku naturalnym, jesteś w stanie prawidłowo zaplanować pracę pszczoły miodnej w swojej pasiece.
Hodowla pszczół – jak stworzyć pasiekę?
Zanim rozpoczniesz hodowlę pszczół, zorientuj się, czy teren temu sprzyja. Najlepiej, aby okolica była spokojna, a miejsce, w którym ustawisz pszczele domy – osłonięte od zgiełku i wiatru. W okolicy powinny znajdować się pożytki, czyli uprawy lub skupiska roślin miododajnych, takich jak na przykład:
- mniszek lekarski;
- rzepak;
- lipa;
- leszczyna;
- owoce jagodowe, np. truskawki, maliny, poziomki;
- krzewy i drzewa owocowe;
- chaber bławatek.
Jeśli chcesz założyć kilka pasiek na dużym terenie, np. z odkładu, zachowaj między nimi bufor bezpieczeństwa o szerokości 5 km. Zapobiegnie to walkom osobników i ich zarażeniu się od siebie w razie choroby. Krajobraz pasieczny powinien też zawierać źródło wody, nawet w formie sztucznego stawu albo niewielkiego strumienia.
Wybierz odpowiedni ul
Tutaj można wyróżnić takie modele jak:
- ule-stojaki – wyższe niż pozostałe; szczególnie popularne są wersje wielokorpusowe;
- ule-leżaki – mniej popularne, uważane za przestarzałe, trudne do rozbudowania;
- ule kombinowane.
Mogą one różnić się budową pod kątem położenia plastrów. W tym przypadku dzielą się na ciepłe i zimne.
Choć spotyka się ule z tworzywa sztucznego, to jednak najpopularniejsze są te drewniane, które ułatwiają rodzinom zimowanie. Na zewnątrz stosuje się zabezpieczenie z blachy ocynkowanej na dach i farbę olejną na fasadę. To chroni przede wszystkim przed szkodliwą dla gniazda wilgocią.
Co jedzą pszczoły?
W naturze ich pożywieniem jest po prostu miód. W rzeczywistości w pszczelarskim interesie leży dokarmianie pszczół innymi produktami, takimi jak:
- cukier w formie syropu;
- ciasto dla pszczół;
- pierzga – dla młodych osobników.
Pasieka zimą – jak o nią dbać?
Przede wszystkim ważne jest dokarmianie pszczół, które nie są w stanie w tym okresie wytwarzać miodu. Na ten okres wykonuje się też ocieplenie z naturalnych materiałów, np. słomy i mchu, a także dba o odpowiednią wentylację. Niedostateczna opieka nad pszczołami może doprowadzić do rozwoju warrozy – choroby wywoływanej przez roztocza zimujące wewnątrz ula.
Rasy pszczół – najpopularniejsze w Polsce
Choć wielu osobom wydaje się to dziwne, w hodowli pszczół można używać ich konkretnych ras. Należą do nich pszczoły:
- kaukaska (Apis mellifera caucasica L.) – ciemno ubarwione osobniki z jasnymi włoskami, najmniejsze wśród tego gatunku; są przydatne w miejscach, w których zapylane są trudno dostępne kwiaty. Kiepsko znosi zimy w Polsce i jest podatna na niektóre choroby;
- kraińska (Apis mellifera carnica L.) – rasa austriacka o ciemnoszarej barwie i długich odnóżach; jest łagodna i dobra dla amatorów. Cechuje ją odporność na niskie temperatury i większość chorób, ale wymaga stałego dostępu do nektaru;
- środkowoeuropejska (Apis mellifera mellifera L.) – jedna z większych pszczół o ciemnym umaszczeniu. Jest odporna na mrozy, jednak nadaje się głównie do hodowli przy późnych uprawach. Robotnice są bardzo agresywne;
- włoska (Apis mellifera ligustica L.) – jest duża, jasno ubarwiona, z szarym i białymi włoskami. Zachowuje odporność na choroby i niskie temperatury, a dodatkowo utrzymuje silną rodzinę.
Oczywiście, prócz ras istnieją również mieszańce. Celem ich krzyżowania jest wydobycie najlepszych cech, gwarantujących trwałość hodowli pszczół.
Produkty pszczele
Do produktów, które uzyskuje się w pasiekach, należą:
- miód;
- wosk;
- obnóżę;
- pierzgę;
- propolis;
- mleczko pszczele;
- jad pszczeli.
Nie wszystkie produkty będą tak samo obficie występować, bo zależy to od położenia uli, a także tego, jak pracuje rodzina. Przykładowo, pyłek najczęściej pozyskiwany jest w obszarze, w którym kwitną rzepak, akacja i mniszki. Mleczko produkują pszczoły-karmicielki – każda tylko raz w życiu. Pozyskuje się je z mateczników. Z kolei kit pszczeli, czyli propolis, można uzyskać, montując odpowiednie wkładki.
Prowadzenie gospodarstwa, które oparte jest na surowcach pszczelich, wymaga odpowiedniego przygotowania. Aby uzyskać przychody, konieczne jest zdobycie wiedzy, a potem wprowadzenie jej w życie. Przy wielu ulach możesz zdobyć miód i inne produkty nie tylko na własne potrzeby, ale również na sprzedaż.
Powiązane artykuły:
- Pszczoły murarki – jak wygląda ich hodowla? O co trzeba zadbać? Czym wyróżnia się murarka ogrodowa?
- Choroby pszczół – czy problemy zdrowotne owadów są groźne? Jakie są popularne choroby pszczół? Jak je leczyć?
- Hodowla pszczół jako opłacalny biznes w 2023 roku
- Leczenie nosemozy na wiosnę. Zapobieganie infekcji, objawy zakażenia
- Pszczelarstwo – jak zacząć? Organizacja własnej pasieki