Hodowla danieli jest jedną z bardziej opłacalnych, zwłaszcza w porównaniu z innymi gatunkami trzody. Sprawdź, jak należy ją rozpocząć i na co musisz zwrócić uwagę, opiekując się tymi zwierzętami.
Im mniejsza jest inwestycja w dane przedsięwzięcie, tym lepiej dla gospodarstwa – tymczasem w tym przypadku w parze z nią idzie także duża opłacalność. Mięso, skóry czy łopaty – te produkty sprawiają, że hodowla danieli jest korzystna finansowo dla rolnika. Sprawdź, jak powinna wyglądać i o czym musisz pamiętać.
Hodowla danieli – podstawowe informacje
W Polsce hodowla danieli opiera się przede wszystkim na gatunku daniela zwyczajnego, zwanego również europejskim (Dama dama). Istnieje kilka przyczyn, dla których daniele i jelenie są hodowane na fermach. Zazwyczaj pozyskuje się z nich:
- mięso – szczególnie cenione na rynku delikatesowym jako produkt ekskluzywny;
- skóry – do wytwarzania galanterii, jako ozdobę i element wyposażenia wnętrza;
- poroże – pozyskiwane jako eksponaty i trofea.
Niekiedy gatunki te są wykarmiane również w celu dalszej odsprzedaży. Dotyczy to przede wszystkim samic, które sprzedawane są do agroturystyk i hodowli w celu powiększenia puli genowej grupy. Niekiedy sprzedaje się też zwierzynę płową myśliwym, w celu organizacji pozorowanych polowań.
Jak hodować daniele?
Z zasady do hodowli danieli potrzebujesz pastwiska, w którym przynajmniej część terenu będzie zalesiona – jest to najbardziej zbliżone do naturalnego środowiska bytowania zwierząt. Bardzo ważne jest, aby teren miał mocne ogrodzenie o wysokości przynajmniej 2 m. Zwierzęta te mogą bardzo wysoko skakać. Nie mniej ważne jest wkopanie siatki przynajmniej 30 cm w ziemię.
W systemie zagrodowym musisz ująć miejsce na paśniki i zadaszone wiaty. Niezbędny jest też stały dostęp do wody. Daniele wymagają spokoju, dlatego fermę warto założyć z dala od ulic i zabudowań. Jeśli zdecydujesz się na wypas kwaterowy, zadbaj o to, aby na terenie znalazła się odłownia. Ułatwi ona przegonienie zwierząt w inne miejsce, a także ich przegląd weterynaryjny, gdy będzie to konieczne.
Żywienie danieli
Hodowca powinien dbać o dobrostan zwierząt również poprzez ich odpowiednie żywienie. W warunkach fermowych najlepiej stale trzymaj rękę na pulsie, zwłaszcza że zwierzęta mają do dyspozycji jedynie ograniczony obszar wypasu. W okresie letnim zazwyczaj zwierzęta większość pożywienia zdobywają samodzielnie. Jeśli to niemożliwe, powinny zjadać:
- zielonkę pastwiskową;
- dodatek paszy treściwej;
- odpowiednie mieszanki mineralne.
Inaczej sytuacja wygląda zimą. Wtedy powinieneś dokarmiać zwierzęta:
- ok. 2 kg siana na pojedynczego osobnika;
- owsem i jęczmieniem jako paszami treściwymi;
- sianokiszonką;
- dodatkami mineralno-witaminowymi;
- gałęziami drzew iglastych.
Przez cały rok warto dostarczać danielom lizawki solne z jodem i selenem. Pamiętaj, że jeśli chcesz, aby twoje gospodarstwo miało status ekologicznego, takie musi być również pożywienie dla zwierząt.
Stado podstawowe danieli – jak powinno wyglądać?
Podstawowe stado liczy zazwyczaj maksymalnie do 52 sztuk danieli, choć w najmniejszych gospodarstwach można spotkać i 5 zwierząt. Pojedyncza ferma powinna mieć przynajmniej hektar powierzchni. Uważa się, że na takiej powierzchni optymalna liczebność grupy wynosi 15 zwierząt.
Rozród danieli
Bekowisko zazwyczaj następuje w okolicach października. Jest zauważalne nawet przez amatora. U byków pojawia się powiększone podgardle, a zwierzęta wydają z siebie charakterystyczne dźwięki. Ciąża trwa mniej więcej 220 dni, a następnie, zwykle w okolicach czerwca, rodzą się cielęta – zazwyczaj jedno na samicę w trakcie pojedynczego wycielenia.
Hodowla danieli – ile kosztują zwierzęta?
Najlepiej szukać zwierząt na dobrej jakości fermach i osobiście sprawdzić, czy warunki są tam odpowiednie. Sprawdź, czy miejsce jest zarejestrowane w Polskim Związku Hodowców Jeleniowatych. Założenie hodowli danieli jest możliwe przy małym stadzie, choć poleca się, aby na jednego samca przypadało nawet 25 łań. Sprawdź, czy zwierzęta są oswojone, co ułatwi ci realizację planu hodowlanego i opiekę nad nimi.
Jakie są ceny zwierząt? Przykładowe koszty zakupu to:
- cielaki – od 600 do 1200 zł;
- łanie zacielone – ok. 1500 zł;
- samce młode – od 900 do 1500 zł;
- samce dorosłe – nawet kilka tysięcy złotych.
Czy inwestycja się opłaca?
Nowe hodowle danieli wciąż powstają, co potwierdza, że prowadzenie takiej fermy jest opłacalne. Przykładowe ceny sprzedaży produktów hodowli to:
- ok. 30 zł za 1 kg dziczyzny tego gatunku;
- ok. 10 zł za 1 kg żywca w skupie;
- ok. 200 zł za dorodne poroże;
- ok. 150 zł za wyprawioną skórę z dorosłego zwierzęcia.
Daniele mają niewielkie wymagania, a inwestycja związana z przygotowaniem przestrzeni do ich chowu szybko się zwraca. Opieka nad zwierzętami jest mało pracochłonna, co stanowi kolejną zaletę. Należy jednak liczyć się ze stałymi wydatkami, np. na opiekę lekarza weterynarii czy żywienie w okresie zimowym.
Powiązane artykuły:
- Hodowla jeleni – jak wygląda jej prowadzenie?
- Hodowla zwierząt futerkowych w Polsce – jak wygląda? Czy zakaz hodowli wszedł w życie?
- Hodowla gęsi – wszystko, co musisz wiedzieć. Czy przyzagrodowy chów gęsi się opłaca?
- Hodowla pawi – czy warto hodować te ptaki?
- Domowa hodowla fretek – jak powinna wyglądać? Sprawdź, jak hodować te drapieżniki