Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Choroby roślin

    Choroby selera korzeniowego i naciowego. Poznaj choroby i szkodniki, by chronić przed nimi uprawy

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski28 marca, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    choroby selera

    Choroby selera korzeniowego czy naciowego mogą skutecznie obniżyć plon i odebrać przyjemność płynącą z ich uprawy. Przeważnie choroby objawiają się poprzez przebarwienia liści. Rozpoznanie ich wymaga jednak większej wiedzy. Poznaj częste schorzenia roślin.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Choroby selera – septorioza selera
    1.1 Zwalczanie septoriozy selera
    2 Choroby selera – chwościk selera naciowego i korzennego
    2.1 Zwalczanie chwościka selera – pielęgnacja selera
    3 Zgorzel liści sercowych selera – brunatne plamy na liściach warzywa
    4 Parch selera – patogen atakujący uprawy selera
    5 Zgnilizna twardzikowa – gnijący seler korzeniowy

    Choroby selera zazwyczaj zauważa się w momencie, gdy schorzenie jest już mocno rozwinięte. W takiej sytuacji szansa na ocalenie rośliny jest niewielka. Im wcześniej uda ci się rozpoznać zagrożenie, tym lepiej. Być może nie uratujesz zarażonego egzemplarza, ale będziesz mógł podjąć działania, które pozwolą ochronić resztę uprawy. Jak widzisz, zwalczanie chorób roślin jest bardzo trudne. Lepsze rezultaty daje profilaktyka, która ma zmniejszyć ryzyko pojawienia się choroby. Dowiedz się więcej o patogenach atakujących selery i poznaj sposoby ochrony roślin przed nimi.

    Choroby selera – septorioza selera

    Nie ma lepiej opisanej choroby selera niż septorioza. To schorzenie powodowane jest przez grzyb Septoria apiicola, który wnika w tkanki rośliny.

    1. Pierwszym objawem, który możesz zaobserwować, są brunatnoszare plamy na liściach oraz liścieniach siewek.
    2. Następnie z plam wyrastają kuliste owocniki grzyba, które mogą powodować dalsze rozsianie się zarazy.
    3. Na blaszkach liści oraz ogonkach liściowych selera może znajdować ogromna ilość owocników.
    4. Rozwojowi patogenu sprzyjają ciepłe oraz wilgotne dni, szczególnie latem można go obserwować.

    Zwalczanie septoriozy selera

    Jeżeli zauważysz, że twoje uprawy zaatakowała septorioza, to nie powinieneś na tej samej ziemi sadzić selera naciowego lub korzeniowego przez następne 3 lata. W przeciwnym razie ryzykujesz nawrotem choroby. Po tym czasie warto wybrać odmiany, które wykazują się większą odpornością na taką chorobę. Jeżeli chcesz podjąć walkę z tą chorobą, możesz skorzystać ze środków grzybobójczych. Powinieneś je wykorzystać również podczas wysiewania nasion. Chore rośliny powinieneś bezzwłocznie usunąć. W sklepach ogrodniczych możesz znaleźć środki przeznaczone konkretnie pod tę chorobę selera.

    Zobacz też:
    Choroby marchwi, alternarioza naci, zgnilizna korzeni i inne szkodniki. Dowiedz się jak je zwalczać w uprawach!

    Choroby selera – chwościk selera naciowego i korzennego

    Chwościk selera to choroba wywoływana przez grzyb Cercospora apii. Poraża ona zarówno seler naciowy, jak i korzeniowy. Źródłem zakażenia przeważnie są nasiona, które zostały zarażone podczas niewłaściwego przechowywania. Grzyb może przebywać również w resztkach roślinnych, które nie zostały uprzątnięte po poprzednim sezonie. Objawy, które możesz obserwować to kanciaste plamy o nieregularnym kształcie, które powiększają się wraz z rozwojem choroby. Tkanki takiej rośliny żółkną, a następnie zapadają się i obumierają. Cała roślina jest osłabiona i podatna na inne choroby.

    Zwalczanie chwościka selera – pielęgnacja selera

    Choroby selera, takie jak chwościk, potrafią prześladować rolników lub ogrodników latami. Jeżeli nie podejmiesz odpowiednich działań, to seler co roku może być trawiony przez zarazę. Postępować należy podobnie jak w przypadku innych chorób grzybowych.

    1. Przede wszystkim musisz usunąć zarażone rośliny i je zutylizować.
    2. Na danej powierzchni nie powinieneś ponownie uprawiać selera przez około 3 lata.
    3. Po tym okresie wybierz odmiany, które są bardziej odporne na choroby grzybowe.
    4. Dodatkowo możesz skorzystać ze środków grzybobójczych, które zwiększą szansę na oczyszczenie powierzchni z patogenów.

    Zgorzel liści sercowych selera – brunatne plamy na liściach warzywa

    Zgorzel objawia się tym, że brzegi blaszki liścia stają się wodniste. Ogonki liściowe oraz same liście obumierają i odpadają. Choroba powodowana jest zbyt wysoką wilgotnością powietrza. Bardzo często pojawia się ona w lipcu lub sierpniu, kiedy to deszcz potrafi regularnie padać. Jeżeli chcesz wzmocnić swoje uprawy, możesz stosować nawozy wieloskładnikowe. Zawarte w nich pierwiastki zwiększą odporność rośliny. Pamiętaj, że takie objawy jak opadanie liści nie zawsze są wynikiem choroby. Czasem to może być błąd w nawożeniu. Nadmiar lub niedobór składników odżywczych może bowiem wywołać taki efekt.

    Zobacz też:
    Opuchlak – czym jest i jak go zwalczać?

    Parch selera – patogen atakujący uprawy selera

    Parch selera powodowany jest przez grzyby Phoma apiicola, które znajdują się w glebie wraz z resztkami porażonej rośliny. W związku z tym ryzyko zarażenia wzrasta w przypadku niedokładnego wyczyszczenia gleby po poprzednich plonach. Infekcja rozwija się szczególnie dobrze w warunkach sprzyjających grzybom, czyli wilgoci. Głównym objawem są jasnobrązowe plamy na bulwie, które mogą pojawiać się już podczas przechowywania. Choroba selera zwana parchem jest trudna do zauważenia, w związku z tym, jej kontrola okazuje się utrudniona. W celu zminimalizowania ryzyka możesz stosować opryski z fungicydów.

    Zgnilizna twardzikowa – gnijący seler korzeniowy

    To choroba grzybowa, która powodowana jest przez Sclerotinia sclerotiorum. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, ponieważ potrafi znacznie obniżyć jakość plonów. W okresach obfitych opadów może szybko się rozwijać. Warunki, które przyspieszają rozwój choroby to wysoka temperatura, wilgoć oraz duża ilość światła. Jest to bardzo trudna do usunięcia choroba. Patogeny mogą przebywać w glebie nawet do 15 lat. Sprawia to, że ponowna uprawa selera korzeniowego i naciowego na danej powierzchni może być niemożliwe. Głównym objawem jest biały grzyb, który rozwija się u podstawy rośliny.

    Nawet doświadczonym rolnikom jest ciężko uporać się z nawracającymi chorobami selera. Nic dziwnego, że amatorzy tak często tracą na tym większość swoich plonów. Szczególnie trudne do zwalczenia są choroby powodowane przez grzyby. Mogą one znajdować się w glebie jeszcze wiele lat po tym, jak na roślinie wystąpiły widoczne objawy ich obecności. Skoro walka z takimi chorobami jest tak trudna, to znak, że należy skupić się na działaniach profilaktycznych. Zmniejszą one prawdopodobieństwo wystąpienia schorzeń selera. Konieczne będzie rozsądne stosowanie płodozmianu.

    Powiązane artykuły:

    • Uprawa selera naciowego (Apium graveolens) – sadzenie i szkodniki grożące warzywu
    • Choroby buraka cukrowego, które atakują liście i korzeń. Poznaj sposoby na zwalczanie chorób takich jak chwościk buraka
    • Choroby śliwek takie jak brunatna zgnilizna i ospowatość śliwy. Sprawdź, jak zwalczać choroby drzew pestkowych
    • Uprawa selera korzeniowego – jak uprawiać selera w ogrodzie lub tunelu foliowym
    • Choroby marchwi, alternarioza naci, zgnilizna korzeni i inne szkodniki. Dowiedz się jak je zwalczać w uprawach!
    Zobacz też:
    Biały nalot na igłach chorobą iglaków

    Archiwum: marzec 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Choroby grzybowe roślin doniczkowych – objawy, leczenie i profilaktyka

    Choroby karpia hodowlanego: jak im zapobiegać i leczyć?

    Brunatna plamistość liści pomidorów – objawy, leczenie i zapobieganie

    Choroby winogron – jak rozpoznać i zwalczać zagrażające winoroślom patogeny

    Choroba jałowca – jak ją rozpoznać i zwalczać? Poznaj choroby takie jak rdza gruszy i jałowca

    Choroby clematisów: jak dbać o zdrowie powojników

    Choroby fasoli szparagowej. Szkodniki fasoli i choroby, czyli bakterioza obwódkowa i nie tylko

    Choroby fasoli szparagowej zagrażające uprawie – Poznaj antraknozę oraz inne choroby i szkodniki fasoli szparagowej. Naucz się je zwalczać

    Choroby buraków ćwikłowych – jak zwalczać chwościk buraka, brunatną plamistość liści i inne choroby i szkodniki zagrażające uprawom?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.