Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Hodowla

    Rasy kur w przydomowym gospodarstwie

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski4 kwietnia, 2024Brak komentarzy6 Mins Read
    rasy kur

    Każdy hodowca kur powinien skrupulatnie wybrać rasy, które będą idealnie współgrały z warunkami panującymi w jego gospodarstwie. Jakie są najpopularniejsze rasy kur? Ile znoszą jaj? Jakie je utrzymywać? Jeśli szukasz tych informacji, to czytaj dalej.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Rasy kur – czym powinny się wyróżniać?
    2 Rasy kur ogólnoużytkowych
    2.1 Zielononóżka kuropatwiana
    2.2 Żółtonóżka kuropatwiana
    2.3 Sussex
    2.4 Rhode island red
    2.5 Plymouth rock
    2.6 Rhode island white
    2.7 Leghorn
    3 Rasy kur ozdobnych
    3.1 Kury czubatki i jedwabiste
    3.2 Kura araukana i brodacz antwerpski
    3.3 Kura brahma

    Coraz większą popularnością cieszy się hodowla drobiu w warunkach przydomowych. Na szczęście, powoli odchodzi się od nieetycznych warunków hodowli, a jaja z chowu klatkowego są stopniowo usuwane ze sklepowych półek. Rolnicy i amatorzy ptaków decydują się na ich zakupów z dwóch powodów: ogólnoużytkowych i ozdobnych. Jakie rasy kur wybrać? Czym się wyróżniają? Przeczytaj!

    Rasy kur – czym powinny się wyróżniać?

    Decydując się na własne stado kur, warto wziąć pod uwagę kilka najważniejszych czynników. Kluczowe są:

    • wysoka roczna nieśność (dobra gatunkowo kura powinna znosić ok. 160–180 jaj rocznie) – zależy to przede wszystkim od czasu ekspozycji na światło słoneczne, temperatur panujących w kurniku, a także od dostępu do gniazd;
    • niewielkie wymagania względem warunków środowiskowych i paszy;
    • przywiązanie do własnego gospodarstwa;
    • rozwinięty instynkt macierzyński kwok (opieka nad pisklęciem);
    • dobra zdrowotność;
    • wysoka jakość i ilość mięsa;
    • umiejętność samodzielnego wyszukiwania pokarmu roślinnego;
    • niskie wymagania względem pomieszczeń hodowlanych;
    • odporność na choroby drobiu.

    Rasy kur ogólnoużytkowych

    Do najpopularniejszych ras kur ogólnoużytkowych zaliczają się żółtonóżka kuropatwiana, zielononóżka kuropatwiana, sussex, rhode island red (inaczej karmazyn), plymouth rock, leghorn, a także rhode island white. Poniżej znajduje się charakterystyka poszczególnych ras kurek niosek.

    Zobacz też:
    Domowa hodowla grzybów - łatwy sposób na smaczne grzyby w domu

    Na terenie polskich hodowli ekologicznych największą popularnością cieszą się rodzime rasy kur, w tym przede wszystkim kuropatwiane.

    Zielononóżka kuropatwiana

    Została wyhodowana na przełomie XIX i XX wieku. Kogut wyróżnia się wielobarwnym upierzeniem. Jest to rasa kur wyjątkowo odporna na niskie temperatury, a wyróżnia się zielonym kolorem skoków. Zielononóżki kuropatwiane uzyskują dojrzałość płciową w wieku 6 miesięcy. Waga kury oscyluje między 1,8–2,3 kg, natomiast koguta mieści się w granicach 2,2–2,7 kg. Kury mają dobrze rozwinięty instynkt macierzyński i znoszą rocznie do ok. 180 jaj, co czyni je rasą wyjątkowo pożądaną w przydomowych gospodarstwach. Ich jajka mają kremowo-szarą skorupkę i ważą około 58 gramów. Co ciekawe, w zawartość cholesterolu w jajach zielononóżek jest o ok. 30% niższa w porównaniu z innymi rasami.

    Żółtonóżka kuropatwiana

    Jest to rodzima krzyżówka zielononóżki kuropatwianej z rasą new hampshire. Najbardziej widoczna różnica to żółte skoki. Ich wybór jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Ma to związek z niewielkimi wymaganiami środowiskowymi i żywieniowymi. Charakteryzuje się dobrą nieśnością i dobrym żerem nawet w niewielkich liczebnie stadkach.

    Sussex

    Te ogólnoużytkowe ptaki zaliczane są do kur niosek wyhodowanych pierwotnie w hrabstwie Sussex w Anglii. Tym, co je wyróżnia to wysoka masa mięśniowa i wysoki stopień produkcji jaj (nawet do 200 sztuk rocznie). Na wiejskich podwórkach w Polsce dominuje odmiana gronostajowa – białe upierzenie z czarną lotką i grzywą. Są stosunkowo duże, ponieważ kury osiągają masę do 2,2 kg, a koguty do 3,2 kg. Znane są z wysiadywania jaj o masie 62 g z kremową lub delikatnie brązową skorupką.

    Rhode island red

    Inaczej karmazyn. Nazwa rasy kur nawiązuje do miejsca ich wyhodowania – Rhode Island w Stanach Zjednoczonych. Są niepłochliwe i skutecznie żerują na wybiegach. Są zdolne zarówno do skubania trawy, jak i jedzenia drobnych owadów, a nawet gryzoni. Kury tej rasy znoszą łącznie nawet do 230 jaj o masie 59 gramów. Pióra mają typowe zabarwienie od brązowego do czerwonawego.

    Zobacz też:
    Hodowla drobiu – czy warto zdecydować się na chów drobiu w swoim gospodarstwie rolnym?

    Plymouth rock

    Ogólnoużytkowa rasa kur o bardzo charakterystycznym upierzeniu. Była najbardziej rozpowszechnioną rasą kurczaków w Stanach Zjednoczonych na przełomie XIX i XX wieku. Cieszą się bardzo długim życiem, łagodnym usposobieniem i wysoką odpornością na warunki środowiskowe.

    Rhode island white

    Rasa niosek, które swoje korzenie ma w USA. Wyróżniają się wysoką produktywnością i białym upierzeniem.

    Leghorn

    To wyjątkowo ekonomiczny wybór i obecnie jedna z najczęściej wybieranych ras kur niosek. Wymagają ok. 40% mniej paszy niż inne rasy drobiu. W pierwszym roku cechują się bardzo wysoką nieśnością – nawet do 300 jaj o masie 63 gramów.

    Rasy kur ozdobnych

    Amatorzy barwnego i unikatowego upierzenia mają szeroki wybór ras kur ozdobnych, których wygląd cieszy oko bywalców gospodarstw agroturystycznych. Co ważne, ich hodowla nie jest trudniejsza niż kur ogólnoużytkowych hodowanych na jaja czy mięso. Warto pamiętać, że znoszą one jaja, jednak nie w takiej ilości, jak typowe nioski.

    Kury czubatki i jedwabiste

    Wybór ras kur ozdobnych jest bardzo duży – od liliputów do bardzo dużych okazów. Jednym z ciekawszych ras jest kura czubatka. Dawniej hodowana była jako rasa typowo użytkowa, a obecnie pełni funkcje wyłącznie estetyczne. Jednakże najczęściej wybieraną kurą ozdobą jest kura jedwabista. Jej pióra wyglądają jak futro, co nadaje jej bardzo ciekawego wyglądu. Legenda głosi, że po raz pierwszy zaobserwowali ją marynarze, którzy byli pewni, że zwierze jest krzyżówką królika z kurą. Jej historia sięga starożytnych Chin. Ich masa jest niewielka – od 1 kg do 1,6 kg. Kury jedwabiste mają wyjątkowo łagodne usposobienie i szybko przywiązują się do człowieka.

    Kura araukana i brodacz antwerpski

    Ciekawym rozwiązaniem jest wybór kury araukany znoszącej kolorowe jajka. Ma bardzo oryginalne upierzenie i charakteryzuje się brakiem ogona. Wywodzi się z Ameryki Południowej – z Chile. Estetyczne doznania zapewni miniaturowy brodacz antwerpski. Kura ta jest niewielkich rozmiarów (do 650 gramów) i wyróżnia się brodą z piór. Co więcej, rasa ta ma wysoko wysklepione i lekko zaokrąglone piersi, co nadaje im tzw. dumnej postawy.

    Zobacz też:
    Hodowla ryb w stawach – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

    Kura brahma

    Wśród ras olbrzymich, uwagę należy zwrócić na kurę brahma. Ze względu na swoje rozmiary, początkowo hodowana była na mięso, jednak z czasem dostrzeżono jej walory estetyczne. Koguty mogą osiągać masę nawet do 5 kilogramów. Ze względu na swój rozmiar, potrzebują bardzo dużo przestrzeni, a także paszy. Ich nieśność znajduje się na stosunkowo niskim poziomie. Aby utrzymać je w dobrej kondycji, konieczne jest hodowanie ich na dużej przestrzeni z dostępem do wolnego powietrza. Szacuje się, że na jednego ptaka powinno przypadać 10 m² terenu. Najczęściej spotyka się osobniku o upierzeniu biało-czarnym, a także srebrnym z podwójną obwódką.

    Osoby, które pragną hodować kury, powinno wcześniej zapoznać się ze szczegółową charakterystyką ras drobiu. Polskie rasy kur, jak i te sprowadzane zza granicy, różnią się między sobą nie tylko nieśnością, ale i wymaganymi warunkami środowiska, odpornością na choroby, a także masą. Częstą praktyką jest, że na terenie jednego gospodarstwa hoduje się rasy, które następnie można ze sobą krzyżować. Hodowanie drobiu może być piękną pasją i pomysłem na prowadzenie zrównoważonego gospodarstwa.

    Powiązane artykuły:

    • Karmazyn – rasa kur z Rhode Island o ciemnobrązowym upierzeniu. Charakterystyka
    • Hodowla kur niosek – od czego zacząć? Dowiedz się, jak prowadzić hodowlę drobiu
    • Kura czubatka – czubatka polska i inne rasy kur czubatych
    • Kury zielononóżki (zielononóżka kuropatwiana Z-11) – hodowla, nieśność
    • Żółtonóżka kuropatwiana (Ż-33). Charakterystyka

    Archiwum: kwiecień 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Nowoczesna i ekologiczna hodowla świń w polsce

    Opłacalna hodowla gęsi domowych – jak zacząć i na czym polega

    Hodowla danieli – alternatywa dla hodowli zwierząt gospodarskich

    Hodowla gęsi – wszystko, co musisz wiedzieć. Czy przyzagrodowy chów gęsi się opłaca?

    Żółtonóżka kuropatwiana (Ż-33). Charakterystyka

    Domowa hodowla grzybów – łatwy sposób na smaczne grzyby w domu

    Kura jedwabista — charakterystyka rasy ozdobnej

    Hodowla dżdżownic kalifornijskich jako dodatkowe źródło dochodu

    Jak często podlewać rzeżuchę – poradnik hodowcy

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.