Orzech pistacjowy ma długą historię stosowania zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach, a jego wyjątkowy smak uczynił go popularnym składnikiem wielu kuchni. Jakie ma wartości odżywcze? Jak można go wykorzystać w kuchni?
Pistacje są bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto orzechy te zawierają dużo białka i wapnia – dobrego dla mięśni i kości, a potas znajdujący się w pistacjach jest korzystny zarówno dla mięśni jak i dla ciśnienia krwi. Jak jeszcze orzech pistacjowy wpływa na ludzki organizm?
Orzech pistacjowy – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | lekka, sucha, piaszczysta |
ODCZYN GLEBY: | obojętny, zasadowy |
WILGOTNOŚĆ: | gleba lekko wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | III, IV |
Orzech pistacjowy – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 550 |
BIAŁKO: | 13 |
WĘGLOWODANY: | 20 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,001 |
POTAS: | 1 |
Orzech pistacjowy jest wysokokaloryczny, ale jest również dobrym źródłem białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Dodatkowo jest dobrym źródłem kilku witamin i minerałów, w tym miedzi, magnezu i potasu.
Spożywanie pistacji wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, w tym poprawą kontroli cukru we krwi, zmniejszeniem stanów zapalnych i obniżeniem poziomu cholesterolu. Pistacje mogą również poprawić zdrowie serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i ochronę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Jakie są skutki uboczne spożywania nadmiernej ilości pistacji?
Pistacje to rodzaj orzechów, które są często spożywane jako przekąska. Są one dobrym źródłem białka i zdrowych tłuszczów. Jednak, jak wszystkie orzechy, pistacje zawierają dużą ilość tłuszczu i powinny być spożywane z umiarem.
Jedzenie zbyt wielu pistacji może prowadzić do przyrostu masy ciała. Pistacje mogą również powodować problemy trawienne takie jak gazy i wzdęcia, jeśli są spożywane w dużych ilościach. Dlatego ważne jest, aby spożywać je z umiarem. Dodatkowo niektóre osoby mają alergie na orzechy, dlatego przed ich spożyciem warto skonsultować się z lekarzem.
Skąd pochodzi pistacja? W jakich krajach jest powszechnie uprawiana?
Uważa się, że drzewo pistacjowe pochodzi z Iranu. Jest szeroko uprawiane od Afganistanu do regionu śródziemnomorskiego. Jądra nasion można jeść na surowo lub po uprażeniu i są one powszechnie stosowane w różnych deserach, w tym baklavie, halvah i lodach.
Pistacja jest powszechnie uprawiana nie tylko w Iranie, ale również w Stanach Zjednoczonych, Turcji, Syrii, Indiach, Włoszech, Chinach i Grecji.
Najpopularniejsze odmiany pistacji to: kerman, golden hills i lost hills. Podstawowa różnica między różnymi odmianami pistacji jest związana z zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Orzech pistacjowy – uprawa
W przypadku rozwoju drzew pistacjowych najważniejsze są specyficzne warunki klimatyczne – mogą one rosnąć tylko w miejscach, gdzie lato jest długie i upalne, a zima łagodna. Korzenie pistacji są bardzo podatne na choroby grzybowe, ale za to są mało wymagające jeśli chodzi o żyzność gleby.
Pistacje zbiera się zazwyczaj jesienią. Rosną na drzewach Pistacia lentiscus. Drzewa pistacjowe mogą żyć przez setki lat i zazwyczaj zaczynają owocować po około 10 latach. Wytwarzają one skupiska strąków nasiennych, z których każdy zawiera od jednej do czterech pistacji. Gdy strąki dojrzeją, zbiera się je i wydobywa pistacje. Orzechy są następnie czyszczone i prażone przed zapakowaniem do sprzedaży.
Zastosowanie w kuchni
Orzech pistacjowy to popularny składnik zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań. Można go dodawać do ciast, ciasteczek i lodów. Pistacje są również powszechnie dodawane do dań z ryżem i makaronem. Można je też posiekać i dodać do pożywnych sałatek.
Orzech pistacjowy świetnie komponuje się z czekoladą, owocami cytrusowymi, daktylami i miodem. Lubi towarzystwo goździków i kardamonu. Można go też dodawać do owsianki.
Orzech pistacjowy to nie tylko wszechstronny składnik spożywczy, ale również cenne źródło składników odżywczych. Jest bogaty w kwas foliowy i zawiera wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które pomagają obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Zawiera też dużo błonnika i białka oraz jest dobrym źródłem witamin A i E.
Powiązane artykuły:
- Orzech piniowy – dlaczego warto go spożywać?
- Orzech ziemny – dlaczego jest tak bardzo ceniony?
- Orzech laskowy – dlaczego powinien być elementem codziennej diety?
- Orzech włoski – dlaczego warto go spożywać?
- Kokos – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze