Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Ekologiczna uprawa roślin cieszy się ostatnio coraz większym uznaniem, a tam króluje nawóz ze skorupek jajek. Jego zrobienie jest proste, ale warto wiedzieć, na jakie rośliny można go stosować.
O niezwykłych właściwościach skorupek jaj kurzych wiedziano już wieki temu. Wtedy też używano ich między innymi jako nawozu pod wybrane rośliny. Nowoczesne rozwiązania wyparły stare metody, ale obecnie – w dobie powrotu do ekologicznej uprawy – wiele osób zaczyna na nowo interesować się stosowanymi dawniej rozwiązaniami. I bardzo dobrze, bo są one zdrowsze dla środowiska, a jednocześnie dużo tańsze niż wsparcie chemiczne. Chcesz wiedzieć, jak zrobić nawóz ze skorupek jajek i gdzie będzie można go z powodzeniem zastosować? Zapraszamy do lektury!
Skorupki jaj jako nawóz – właściwości i działanie
W skorupkach jaj znajduje się wiele wartościowych minerałów. Są one bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, który niezbędny jest w procesie uprawy większości roślin. Dodatkowo zawiera magnez, żelazo, cynk, siarkę czy krzem. One również są ważnym elementem w procesie uzdatniania gleby. Warto jednak wiedzieć, że nawóz ze skorupek jajek podnosi odczyn gleby, co oznacza, że nie może być stosowany w każdych okolicznościach.
Czy oznacza to zatem, że możemy użyć tego naturalnego nawozu w celu uzdatnienia bardzo kwaśnej gleby z myślą o uprawie roślin zasadolubnych? Niestety nie, ponieważ wymagałoby to użycia bardzo dużej ilości skorupek, co wpłynęłoby na zmianę właściwości podłoża. Do tak radykalnej zmiany pH gleby niezbędne będą specjalistyczne środki do odkwaszania.
Nawóz ze skorupek jajek – jak go zrobić? Sprawdzone sposoby
Nawóz ze skorupek jajek przybrać może różne formy. Wszystko dlatego, że wykorzystywany jest w zależności od określonych potrzeb. Poniżej znajdziesz cztery sposoby na przygotowanie skutecznego naturalnego nawozu.
Pokruszone
To zdecydowanie najprostsze rozwiązanie, a jedyne, co należy zrobić, to pokruszyć skorupki i rozsypać na ziemi wokół roślin. Z takiego rozwiązania płyną dwie korzyści. Przede wszystkim – pod wpływem wody – skorupki będą powoli się rozpuszczały, a w tym czasie będą uwalniały do gleby wapń i inne minerały, o których wspomniane zostało wcześniej. Jednocześnie ostre krawędzie skorupek będą skutecznie odstraszały ślimaki. Warto więc rozsypywać skorupki przy roślinach, które są często atakowane przez te mięczaki.
Wysuszone
Innym sposobem jest wysuszenie skorupek, najlepiej w piekarniku, a następnie ich zmielenie. Najlepiej skorzystać ze starego młynka do kawy, moździerza, ewentualnie blendera kuchennego. Powstały w ten sposób proszek wykorzystasz do posypania gleby wokół roślin albo do wymieszania z ziemią. To skuteczna metoda dostarczenia wapnia czy fosforu, ale jednocześnie – przynajmniej w przypadku większej grządki ogrodowej – bardzo czasochłonna. Stosowanie wysuszonych i zmielonych skorupek sprawdzi się najlepiej w przypadku roślin w doniczkach.
W płynie
Możliwy do przygotowania jest również płynny nawóz ze skorupek jajek. Aby uzyskać roztwór, którym będzie można później podlać rośliny, trzeba zalać większą ilość skorupek gotującą się wodą. W takiej formie odstawić na około tydzień. Woda zmętnieje, wyciągając ze skorupek wszystkie minerały. Przed podlewaniem płyn należy wstrząsnąć. Niektóre źródła mówią, że można wykorzystać również wodę z gotowania jaj (jeśli nie była solona) i ona rzeczywiście może mieć pozytywny wpływ na ziemię wokół roślin, ale będzie dużo mniej skuteczna niż płyn w formie odstanej.
Do kompostu
Jeśli masz kompost, koniecznie dodawaj do niego resztki jaj. Sprawią, że będzie on bogaty w wapń, a także będzie miał podwyższone pH. O tej ostatniej kwestii pamiętać musisz jednak w kontekście nawożenia roślin, które nie będą potrzebowały takiego odczynu – wówczas niech skorupki trafiają tam rzadziej. Warto wiedzieć, że zanim resztki jajka wylądują na kompoście, najlepiej je drobno skruszyć. Szybciej się przekompostują.
Kiedy go stosować?
Wspomnieliśmy już, że nawóz ze skorupek jajek powinieneś wykorzystywać tylko do uprawy roślin preferujących podłoże o odczynie zbliżonym do zasadowego. Ewentualnie takich, które mają duże zapotrzebowanie na wapń. Należą do nich:
- rośliny ozdobne ogrodowe, np. lawenda, bluszcz, dzwonek karpacki i skupiony, piwonia, jeżówka, przetacznik kłosowy, żurawka, aster nowoangielski, goździki, żagwin, orlik;
- warzywa, np. ogórki, kapusta, jarmuż, fasola;
- owoce, np. winogrona;
- wybrane rośliny w doniczkach, np. grubosz, oleandry, bugenwille.
Jak nietrudno się domyślić, są również rośliny, w przypadku których nawóz ze skorupek jajek nie będzie optymalnym rozwiązaniem. Są to:
- azalie;
- różaneczniki;
- hortensje;
- wrzosy;
- paprocie (w tym doniczkowe).
Stosowanie nawozów do roślin domowych i ogrodowych to powszechne rozwiązanie, które pozwoli ci na uprawę bardziej wybujałych okazów. Zamiast stawiać na wsparcie chemiczne, zastanów się nad wykorzystaniem naturalnych środków – jak chociażby tych podchodzących z resztek jaj. To tania i, jak się okazuje, bardzo skuteczna alternatywa. Przygotowanie nawozu nie wymaga również dużego nakładu czasu. Nawet woda po gotowaniu jajek może okazać się skutecznym rozwiązaniem. Po co ją wylewać? Podobnych możliwości, które z powodzeniem stosowały nasze prababcie, jest więcej. Nie ma sensu zatruwać środowiska, skoro naturalnymi metodami można osiągnąć ten sam efekt.
Powiązane artykuły:
- Skorupki jajek jako nawóz do roślin
- Naturalny nawóz domowej roboty, który sprawdzi się do nawożenia roślin doniczkowych – jak zrobić nawóz do kwiatów?
- Domowy nawóz do kwiatów i roślin: jak zrobić go samemu
- Jak zrobić nawóz z pokrzywy? Gnojówka z pokrzyw – naturalny nawóz do ogrodu
- Nawóz z kawy i banana to znana odżywka do roślin – fusy z kawy i skórki bananów jako naturalne sposoby na nawożenie