Nawóz naturalny to środek pochodzenia odzwierzęcego lub powstały w wyniku rozkładu roślin. Najczęściej wykorzystywane to obornik, kompost i biohumus. Jak powstają oraz do czego są wykorzystywane? Czytaj dalej!
Nawożenie roślin ogrodowych za pomocą ekologicznych środków jest dobre dla ludzkiego zdrowia. Naturalny nawóz do warzyw pozwala poprawić właściwości gleby oraz poprawić plony. Organiczne preparaty dostarczają do podłoża azot, potas, fosfor oraz wzbogacają go w próchnicę. Sprawdź, jak nawóz naturalny wpływa na rośliny.
Czym jest nawóz organiczny?
Trzy najpopularniejsze nawozy naturalnego pochodzenia to obornik, kompost oraz nawozy zielone. Do tego należy uwzględnić biohumus, który staje się coraz bardziej popularny. Można powiedzieć, że są to preparaty pochodzenia naturalnego, przy produkcji których nie wykorzystuje się syntetycznie pozyskanych składników. Poprzez nawożenie roślin odpadami organicznymi możesz uzupełnić glebę o składniki odżywcze, które wykorzystują rośliny. Hodując warzywa na własny użytek, chcesz, aby miały jak najwyższą jakość. Organiczne substancje umożliwiają otrzymanie obfitych plonów bez stosowania sztucznych preparatów.
Cenny kompost, czyli sposób na wykorzystanie resztek
Czy wyobrażasz sobie jakikolwiek przydomowy ogródek bez kompostownika? Stał się on obowiązkowym wyposażeniem każdej uprawy. Nie ma co się dziwić. Jest to świetny sposób na zagospodarowanie wszystkich odpadów, które produkujemy w domu. Wrzucając resztki pożywienia do kompostownika, nie tylko nie marnujesz jedzenia, ale również zapewniasz sobie cenny, naturalny preparat, który poprawi twoje plony. Kompost może być wykorzystywany również jako podłoże lub ściółka. W zależności od tego, z czego został przygotowany, kompost może mieć różne właściwości oraz inną zawartość makroelementów.
Obornik z kału i moczu zwierząt
Zapach obornika jest bardzo intensywny – równie mocne jest działanie tego nawozu. Należy stosować go ostrożnie, ponieważ może doprowadzić do oparzenia roślin. Dla osób, które nie tolerują go w klasycznej formie, dostępne są preparaty granulowane. Właściwości obornika zależą w dużej mierze od tego, jakiego zwierzęcia odchody zostały wykorzystane. Wyróżniamy obornik koński, ptasi, świński oraz bydlęcy. Wszystkie rodzaje są bardzo bogate w azot, który przyspiesza rozwój roślin. Poza dostarczaniem azotu obornik poprawia strukturę gleby oraz wzbogaca ją w próchnicę.
Zielony nawóz, czyli poplon
Poplon to rośliny zielone, które wysiewane są w celu wzbogacenia gleby w azot. Zielony nawóz powstaje w kilku krokach. Pierwszym jest zasianie zielonych roślin, które rozrosną się po grządce. Drugim krokiem jest przekopanie ziemi w taki sposób, aby rośliny znalazły się pod ziemią. Istotne jest to, że proces ten trzeba koniecznie przeprowadzić przed rozwinięciem się nasion. W taki sposób, aby zielone rośliny się nie rozsiały. Ostatni etap to po prostu pozostawienie poplonu do rozłożenia się w glebie. Zakopane pod ziemią zielone części roślin wzbogacą podłoże o cenne składniki pokarmowe i azot.
Biohumus, czyli jak wykorzystać dżdżownicę kalifornijską?
Biohumus to substancja, która powstaje w skutek żerowania dżdżownic zazwyczaj podgatunku kalifornijskiego, ponieważ mają one bardzo duże możliwości przerabiania treści pokarmowej. Dżdżownice to bardzo pożyteczne w ogrodzie stworzenia, które spulchniają glebę oraz wzbogacają ją o cenne składniki. Są one w stanie również wytwarzać organiczny nawóz. W tym celu podaje się im bazę, którą może być torf, kompost, a nawet obornik. Następnie zwierzęta konsumują pokarm i wydalają cenny biohumus. Niestety częstą praktyką jest wzbogacanie biohumusu o sztuczne składniki.
Nic się nie zmarnuje! Wykorzystanie odpadów
Rolę naturalnych nawozów mogą pełnić produkty, które codziennie wyrzucasz. Świetnym przykładem są skorupy jajek. Są one cennym źródłem wapnia, świetnie sprawdza się jako nawóz dla roślin zasadolubnych. Wystarczy je drobno pokruszyć i zmieszać z podłożem. Również skórki od bananów są cenne. Zawierają potas, który poprawia kondycję systemu korzeniowego. Wystarczy ususzyć skórkę z banana, a następnie ją zmielić. Powstały w ten sposób proszek, można zmieszać z podłożem. Innym sposobem jest sporządzenie wywaru do podlewania roślin.
Fusy z kawy jako organiczny nawóz
Lubisz kawę? Czy po jej wypiciu wyrzucasz pozostałe po niej fusy? To błąd! Warto zmienić swoje przyzwyczajenia, ponieważ fusy po kawie to bardzo dobry nawóz naturalny do roślin kwasolubnych. Szczególnie ten rodzaj odżywiania docenią rododendrony, borówki oraz drzewa i krzewy iglaste. Dodatkowo zapach kawy odstrasza szkodniki takie jak mszyce oraz ślimaki. Ważne jednak, aby fusy pochodziły z gorzkiej kawy. Jeżeli napój był słodki, to mogą pojawić się mrówki, które przyciągnie cukier. Warto przeprowadzić serię testów, ponieważ różne rodzaje ziaren mają różne właściwości – obserwuj więc rośliny i ich reakcję.
Nawóz naturalny poprawia poziom próchnicy w glebie oraz wzbogaca ją w składniki odżywcze dla roślin ogrodowych. Takie rozwiązania jak kompost oraz obornik zazwyczaj są stosunkowo tanie. Co więcej, organiczne nawozy możesz przygotować samodzielnie, wykorzystując do tego resztki jedzenia. Materia organiczna podczas procesu rozkładu dostarcza związków mineralnych. Dzięki temu zwykłe skorupki po jajkach, fusy z kawy i skórki z bananów mogą stać się bardzo cennym dodatkiem do podłoża.
Powiązane artykuły:
- Kawa jako nawóz – rewitalizacja gleby na nowo
- Fusy z kawy jako nawóz, który możesz wykorzystać. Weź szklankę fusów i 10 litrów wody. Efekt Cię zaskoczy!
- Domowy nawóz do poziomek – prosty sposób na nawożenie roślin
- Nawóz organiczny – obornik, nawozy zielone, torf oraz inne metody na nawożenie gleby
- Nawóz z kawy – jak wykorzystać fusy z kawy jako nawóz do roślin?