Lubisz odkrywać nowe smaki? W takim razie w twoim ogrodzie koniecznie powinien się pojawić musztardowiec! Dowiedz się, jak uprawiać tę roślinę o jadalnych, wyrazistych w smaku liściach!
Nasiona gorczycy czarnej są wykorzystywane w kuchni od wieków. Od pewnego czasu w ogrodach pojawia się nowa odmiana tej rośliny. To musztardowiec, ceniony ze względu na liście o wyrazistym, pikantnym smaku. Dowiedz się, w jakich warunkach rośnie najlepiej i jakiej pielęgnacji wymaga.
Cechy charakterystyczne musztardowca
Musztardowiec (łacińska nazwa – Brassica juncea) to roślina z rodziny kapustowatych. Znany jest także jako kapusta sitowata lub gorczyca sarepska. Roślina pochodzi z Azji, ale jej naturalne stanowiska znajdują się także w Europie Wschodniej i Ameryce Północnej.
Nowe odmiany musztardowca
Roślina jest uprawiana w ogrodach od wieków. W Polsce do niedawna wykorzystywano głównie jej nasiona – stanowią one podstawę dla musztardy sarepskiej. Naukowcom udało się jednak stworzyć nowe odmiany, w których jadalne są również liście. Należą do nich dwie grupy podgatunków – integlifolia i alboglabra.
Jak wygląda musztardowiec?
Musztardowiec z jadalnymi liśćmi jest rośliną mocno rozgałęzioną, osiągającą wysokość do 1 metra. Kształt i kolor liści może być różny, w zależności od odmiany:
- Red Giant – w przypadku tej odmiany liście są duże, o długości nawet 60 cm, z blaszkami wybarwionymi na bordowo lub purpurowo;
- Miike Giant – to odmiana o fioletowych liściach;
- Golden Frill – intensywnie zielone, postrzępione liście o delikatnym smaku;
- Spicy Green – zielone karbowane liście, bardzo pikantne w smaku.
Uprawa musztardowca w ogrodzie
Musztardowce są łatwe w uprawie – to dobra wiadomość dla początkujących ogrodników i wszystkich, którzy lubią odkrywać nowe smaki w kuchni. Jego zaletą jest przede wszystkim bardzo krótki, trwający zaledwie 3 tygodnie okres wegetacji. Oznacza to, że siać i zbierać plony w postaci liści musztardowca można przez cały rok.
Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na temat stanowiska dla musztardowca, czasu siania i zbierania plonów, a także zasad pielęgnacji.
Wymagania glebowe musztardowca
To warzywo, które najlepiej rośnie na żyznej i przepuszczalnej glebie. Tak naprawdę jednak poradzi sobie w każdym miejscu, pod warunkiem, że będzie regularnie podlewane i nawożone. W przypadku musztardowca ważne jest także intensywne nasłonecznienie. Roślina nie lubi natomiast zastoisk wodnych.
Musztardowiec dobrze rośnie w otoczeniu niemal wszystkich roślin. Ze względu na jego ozdobne, żyłkowane lub karbowane liście, możesz go posiać nawet w pobliżu rabat kwiatowych lub grządek z ziołami.
Kiedy najlepiej siać nasiona musztardowca?
Roślina nadaje się do wysiewu praktycznie przez cały rok, najlepiej jednak siać ją wczesną wiosną. Pamiętaj, że gorczyca pochodzi z rejonów o chłodnym klimacie (np. Syberii). To właśnie dlatego najlepiej czuje się w tych porach roku, w których panują stosunkowo niskie temperatury. Bez problemu zniesie przymrozki do -5°C.
Jeśli chcesz prowadzić całoroczną uprawę musztardowca, wykorzystaj do tego tunele foliowe. Możesz go także posiać jako poplon w miejscu zebranych już warzyw.
Pielęgnacja musztardowca
Jedynym zabiegiem, jakiego potrzebuje roślina, jest regularne podlewanie. Cykl rozwojowy musztardowca jest niezwykle krótki – już po kilkunastu dniach od posiania będziesz mógł spróbować pierwszych niewielkich listków, tzw. baby leaf. Nie musisz jednak ich zbierać. Jeśli poczekasz jeszcze kilka dni, liście będą większe, zyskają także ostrzejszy smak.
Właściwości prozdrowotne liści gorczycy czarnej
To nie przypadek, że liście musztardowca cieszą się coraz większą popularnością wśród miłośników nowinek kulinarnych. Są cenione ze względu na swój charakterystyczny musztardowy smak i wygląd (przez który myli się je często z endywią), ale także z powodu właściwości prozdrowotnych.
Niewielkie listki i kiełki zaskoczą cię swoim bogatym składem! Są cennym źródłem witamin i mikroelementów, m.in.:
- kwasu foliowego;
- wapnia;
- witamin A, C, E, K;
- sulforafanu – składnika występującego w niektórych roślinach kapustnych, o właściwościach hamujących mutacje komórek, w tym rozwój nowotworów.
Trzeba przy tym pamiętać, że gorczyca jest zdrowa, ale są osoby, które powinny powstrzymywać się od jej spożywania. Unikaj musztardowca, jeśli cierpisz na chorobę wrzodową żołądka. Spożywanie tego przysmaku nie jest zalecane także w przypadku kobiet w ciąży – może powodować u nich poronienia.
Jak wykorzystać liście musztardowca w kuchni?
Liście musztardowca mają bardzo charakterystyczny smak. Niektóre odmiany są bardziej łagodne, inne ostrzejsze, ale zawsze można odnaleźć w nich posmak musztardy sarepskiej i pieprzu. Z tego względu mało kto decyduje się na spożywanie ich samodzielnie, bez dodatków.
Jeśli nie miałeś jeszcze okazji próbować liści tej rośliny o właściwościach leczniczych, oto kilka inspiracji:
- pesto – liście wystarczy zblendować z dodatkiem pestek słonecznika lub dyni, ząbkiem czosnku, oliwą lub olejem smakowym, parmezanem lub płatkami drożdżowymi, taką pastę można podawać z kanapkami, makaronem, risotto;
- przystawka lub dodatek do obiadu – liście możesz podać w formie duszonej, z odrobiną czosnku, pieprzu i masła;
- sałatka – liście gorczycy połącz z liśćmi sałaty o łagodnym smaku, dodaj ulubione warzywa, orzechy, pestki i olej lub oliwę;
- zupa – połącz liście szpinaku z liśćmi musztardowca, szalotką i czosnkiem podsmażonymi na maśle, zalej całość bulionem, zblenduj, dopraw solą, pieprzem i słodką śmietanką;
- dania kuchni azjatyckiej – musztardowiec stosuje się w nich jako przyprawę w formie wysuszonych i pokruszonych liści, najlepiej sprawdza się jako dodatek do dań jednogarnkowych;
- twaróg z liśćmi gorczycy – ulubiony biały ser połącz z posiekanymi listkami, możesz go podawać na kanapce lub jako przystawkę;
- dressing do sałatek – liście posiekaj lub zblenduj, dodaj cytrynę, miód, oliwę.
Lubisz smak musztardy sarepskiej? Wykorzystywane do jej produkcji ziarna gorczycy mają podobny smak, jak jej liście – bardzo możliwe zatem, że polubisz również dania z musztardowcem. Warto wprowadzić liście tej rośliny do swojej kuchni. To nie tylko sposób na wzbogacenie codziennych potraw, ale także na obecność cennych witamin i mikroelementów w twojej diecie!
Powiązane artykuły:
- Koper włoski – aromat i zdrowie w jednym
- Rzodkiewka – najważniejsze informacje o warzywie
- Jak siać gorczycę krok po kroku – poradnik
- Czarnuszka siewna i czarnuszka damasceńska – jak uprawiać tę roślinę leczniczą o ozdobnych kwiatach w swoim ogrodzie?
- Gorczyca – uprawa, pielęgnacja, zbiór