Kapusta pekińska na stałe zagościła w naszej diecie. To popularne zielone warzywo wyróżnia się delikatnym smakiem i jest idealne jako podstawa sałatek. Zamiast kupować, można je z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jak to robić.
Zielone liście są stałym elementem menu. Hodowla amatorska warzyw kapustnych nie jest trudna, dlatego warto znaleźć dla nich miejsce w swoim ogrodzie. Sprawdź, kiedy wysiewać nasiona i jakie warunki należy zapewnić roślinie, aby doczekać się zbioru smacznych liści.
Uprawa kapusty pekińskiej – stanowisko i wymagania, polecane odmiany
W uprawie tego gatunku warto zwrócić uwagę na jego wymagania. Pora siewu, sadzenia i zbiorów może nieco różnić się u poszczególnych odmian.
Wymagania kapusty pekińskiej – temperatura, nawadnianie, nawożenie
Rośliny kapustne mają duże wymagania wodne i równie spore wymagania pokarmowe. Gatunek ten najlepiej rośnie w temperaturze 16-20 stopni Celsjusza. Kapusta pekińska to roślina o krótkim okresie wegetacji i już po kilkudziesięciu dniach od siewu jest gotowa do zbioru.
Podłoże powinno być żyzne i bogate w próchnicę, o pH 6,5-7,5. Przed uprawą polową zastosuj obornik lub kompost. Jako przedplon wykorzystaj sałatę.
Odmiany do ogródka przydomowego
Wśród odmian kapusty pekińskiej znajdują się wczesne i średnio wczesne ‘Bristol’, ‘Hilton’ i ‘Optico’. Późną odmianą jest ‘Bilko F1’. Oznaczenie F1 wskazuje na to, że odmiana jest mieszańcem. W praktyce oznacza to, że pozyskany z nasion takich roślin plon nie będzie tak obfity. Aby zachować dobrą plenność w kolejnym sezonie, trzeba zakupić nowe nasiona.
Nasiona kapusty pekińskiej – kiedy siać i prowadzić uprawę z rozsady?
Uprawę kapusty pekińskiej można założyć na dwa sposoby: siew wprost do gruntu i uprawa z rozsady. Koniecznie pamiętaj też o odpowiednim czasie siewu.
Uprawa kapusty na zbiór wiosenny
Jeśli chcesz spróbować uprawy wiosennej, nasiona zacznij wysiewać w marcu. Wschodzącym roślinom zapewnij stałą, w miarę wysoką temperaturę. Optymalnie jest to 20 stopni Celsjusza. Rozsadę przeniesiesz na miejsce docelowe nieco później, w kwietniu. W przypadku wiosennej uprawy stosowanie siewu nasion bezpośrednio do gruntu może wiązać się z jarowizacją, czyli wybijaniem w pędy kwiatostanowe.
Siewy i produkcja rozsady na zbiór jesienny
Gdy wybierzesz uprawę jesienną, wysiew nasion rozpoczynaj w połowie lipca. Po upływie 4 tygodni młode rośliny są gotowe, aby je przenieść na stałe miejsce. Gotową rozsadę można sadzić na początku sierpnia. Końcowa faza wzrostu charakteryzuje się odpornością na niewielkie przymrozki.
Właściwa technika, czyli jak siać kapustę pekińską na rozsadę?
Jak prawidłowo siać Brassica rapa? Nasiona siej pojedynczo do wielodoniczek. Po wschodach, w kolejnej fazie wzrostu młode rośliny ostrożnie przenosi się na zagon. Z uwagi na słaby system korzeniowy kapusty pekińskiej, nie stosuje się zabiegu pikowania.
Siew bezpośrednio do gruntu – rozstawa i pielęgnacja młodych roślin
Siewy wprost do gruntu wykonuje się w rzędach. Nasiona kapusty pekińskiej należy wysiać na głębokość 1,5 cm w glebę. Siać należy w rozstawie 45 cm x 35 cm. Gdy pojawią się 2-3 liście kapusty pekińskiej, dobrze jest zostawić tylko najsilniejsze siewki.
Nawożenie kapusty pekińskiej – jaki nawóz wybrać dla tego warzywa?
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze zmieniają się w trakcie wegetacji. Rośliny dobrze reagują na nawozy bogate w mikroskładniki, ze sporą dawką fosforu. Dolistnie należy dostarczać wapń, aby zapobiegać chorobie tipburn. Podczas zawiązywania główek warto uzupełniać mangan oraz żelazo.
Znaczenie odpowiedniej dawki nawozów mineralnych
Dawki nawozów mineralnych w uprawie kapusty pekińskiej należy poprzedzić analizą chemiczną gleby. Trzeba w niej oznaczyć ilość dostępnego azotu, fosforu, potasu, magnezu i wapnia. Wszystkie te składniki są ważne dla wzrostu i rozwoju liści.
Choroby i szkodniki w uprawie kapusty pekińskiej
Z uwagi na ryzyko przeniesienia szkodników i chorób, m.in. kiły kapusty, nie należy uprawiać kapusty pekińskiej w miejscu, w którym wcześniej były rośliny z rodziny krzyżowych. Do typowych szkodników zagrażających uprawie zaliczyć trzeba pchełki, śmietkę kapuścianą, tantnisia krzyżowiaczka oraz mszyce.
Z częstych chorób warto wymienić czarną zgniliznę kapustowatych, alternariozę i czerń krzyżowych. Często spotykana jest choroba tipburn, która powoduje ciemnienie liści w środku główki kapusty.
Posiej to cenne warzywo na działce i przygotuj się na zbiory kapusty pekińskiej z własnego ogrodu.
Powiązane artykuły:
- Uprawa kapusty głowiastej, brukselki i kalafiora. Jak stworzyć rozsadę kapusty i jak uprawiać te warzywa?
- Kalafior – uprawa w ogrodzie. Wysiew, choroby i szkodniki i uprawa kalafiora w tunelu. Wartości odżywcze warzyw kapustnych
- Patison – uprawa gatunków warzyw, które są odmianami botanicznymi dyni zwyczajnej Cucurbita pepo
- Choroby kapusty – jak rozpoznać i zwalczać choroby warzyw kapustnych?
- Czarnuszka siewna i czarnuszka damasceńska – jak uprawiać tę roślinę leczniczą o ozdobnych kwiatach w swoim ogrodzie?