Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Owoce

    Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Karol JankowskiBy Karol Jankowski5 kwietnia, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    granat

    Granat pochodzi z rodziny krwawnicowatych. Owoce drzewa granatowca swoją wielkością przypominają jabłka. Jadalną częścią owoców są małe, czerwone nasiona. Jakie witaminy i wartości odżywcze znajdują się w granacie? Dlaczego warto go włączyć do diety?

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Granat – podstawowe informacje
    2 Granat – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania granatu?
    3 Kto nie powinien spożywać granatu?
    4 Zastosowanie w kuchni

     

    Granat to bardzo zdrowy owoc. Stanowi cenne źródło witamin A, C, E i beta-karotenu. Zawiera też witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), kwas foliowy i kwas pantotenowy. W granacie jest także potas, wapń, miedź, cynk i selen. Oprócz tego granat ma dużo związków fenolowych i flawonoidów.

    Granat – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  żyzna, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:   od lekko kwaśnej do zasadowej
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne, półcieniste
    KWITNIENIE:    V, VI, VII, VIII

     

    Granat to owoc, który od wieków cieszy się dużą popularnością. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i Azji Południowej i ma długą historię stosowania zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Od dawna jest też używany w medycynie. 

     

    Owoc ten ma charakterystyczny kształt, który może mieć kolor od głębokiej czerwieni do jasnoróżowego. Wewnątrz granatu znajdują się dziesiątki jadalnych nasion. Są one otoczone słodkim, soczystym miąższem i można je spożywać na świeżo lub stosować w przepisach. 

     

    Granaty są doskonałym źródłem witamin C i K, a także błonnika i przeciwutleniaczy. Można je spożywać samodzielnie lub dodawać do różnych potraw. 

     

    Najpopularniejsze odmiany granatu to: almadyn, pirop, spessartyn, mandaryn, uwarowit, grossular i andradyt. Najbardziej znaną i najczęściej stosowaną odmianą w celach zdobniczych jest pirop, który ma piękną rubinowoczerwoną barwę.

     

    Granat uprawia się w doniczkach lub pojemnikach z żyzną ziemią kompostową o odczynie od lekko kwaśnego do zasadowego. Od połowy maja, gdy już zazwyczaj mija ryzyko przymrozków, roślinę można wystawić do ogrodu lub na taras w miejsce osłonięte od wiatru i dobrze nasłonecznione.

    Zobacz też:
    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Granat – jakie ma wartości odżywcze? Jakie są korzyści ze spożywania granatu?

    Granat jest doskonałym źródłem witamin C i K, a także zawiera duże ilości antyoksydantów. Te składniki odżywcze sprawiają, że granat jest korzystny dla zdrowia serca, siły kości i funkcji poznawczych. Dodatkowo wykazano, że granat wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. 

     

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 68
    BIAŁKO: 0,95
    WĘGLOWODANY: 17,17
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,003
    POTAS: 0,259

     

    Wykazano też, że granat poprawia zdrowie serca, zmniejsza stany zapalne i zapobiega nowotworom. Włączenie granatu do codziennej diety jest świetnym sposobem na poprawę zdrowia i dobrego samopoczucia. Gdy następnym razem będziesz w sklepie szukał zdrowego dodatku do swojego menu, sięgnij po granat!

    Kto nie powinien spożywać granatu?

    Jedno z najważniejszych przeciwwskazań do przyjmowania soku z granatu, to choroby układu pokarmowego, w tym choroba wrzodowa, nadkwaśność i zapalenie błony śluzowej. Osoby cierpiące na chorobę dwunastnicy także powinny zrezygnować ze spożywania soku z tego owocu. Nie jest on również zalecany osobom mającym tendencję do zaparć.

    Zastosowanie w kuchni

    Granat to owoc od wieków używany w kuchni. Jest to wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Dziś granat najczęściej występuje w sałatkach, deserach i koktajlach. Jest również często używany jako ozdoba lub dekoracja.

     

    Soku granatu używa się do produkcji słodyczy i zwiększania kwasowości sosów, zup i gulaszy. Nasiona można wykorzystać jako posypkę do sałatek lub grillowanych mięs. Ze skórki owocu można zrobić gęsty syrop, który jest często używany w kuchni Bliskiego Wschodu. 

     

    Niezależnie od tego, w jaki sposób go wykorzystasz w kuchni, granat jest pysznym sposobem na dodanie do diety większej ilości cennych składników odżywczych.

     

    Granat to owoc pochodzący z regionu Morza Śródziemnego. Zawiera wiele nasion otoczonych soczystym, różowym miąższem. Stanowi świetnie źródło witamin C i K, a także zawiera duże ilości antyoksydantów. Te składniki odżywcze sprawiają, że granat jest korzystny dla zdrowia serca, siły kości i funkcji poznawczych. Niezależnie od tego, czy szukasz zastrzyku wartości odżywczych, czy po prostu chcesz cieszyć się smakiem orzeźwiającego owocu, warto kupić granat. Na pewno odwdzięczy się twojemu organizmowi!

    Zobacz też:
    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Powiązane artykuły:

    • Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Liczi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Kiwi – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Kumkwat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
    • Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Archiwum: kwiecień 2024
    Karol Jankowski
    Karol Jankowski

    Rolnictwem zajmuje się od najmłodszych lat. Razem z ojcem prowadzi duże gospodarstwo w okolicach Poznania. Miłośnik nowinek technologicznych, jako pierwszy w gminie zakładał ekologiczne uprawy. W wolnych chwilach lubi dzielić się z czytelnikami swoją wiedzą i doświadczeniem.

    Zobacz także

    Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Limonka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Renkloda – co warto wiedzieć o tej odmianie śliwki?

    Kaki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Ananas – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Porzeczka – co warto o niej wiedzieć?

    Jabłoń jonagold – uprawa. Co warto wiedzieć o tej nowej odmianie?

    Banan – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Arbuz – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.