Dynia Hokkaido to popularne jesienne warzywo cenione ze względu na swoje właściwości. Znane jest wszechstronne wykorzystanie w kuchni smacznych owoców o pomarańczowym miąższu. Sprawdź, jakie warunki trzeba zapewnić, aby warzywa dyniowate plonowały w twoim ogrodzie.
Wśród różnych gatunków roślin warzywnych dynie charakteryzują się dużymi rozmiarami owoców i ich pokaźną wagą, choć Hokkaido jest w tym przypadku wyjątkiem. Owoce dyni osiągają wagę 2 do 3 kg i nie mają tak imponującej wielkości, jak dynia olbrzymia, którą dekoruje się na Halloween. Skórka jest twarda, a jej kolor to ciemny pomarańcz. Część jadalna ma zwartą konsystencję i lekko orzechowy, słodki smak. Charakterystyczny kształt przypominający gruszkę lub cebulę to kolejna cecha wyróżniająca Hokkaido wśród większości dyniowatych. Przeczytaj ten artykuł i poznaj zasady uprawy amatorskiej niewielkiej odmiany dyni.
Dynia Hokkaido – nasiona i rozmnażanie
Pochodząca z Japonii dynia olbrzymia typ Hokkaido jest popularna na całym świecie. Jej właściwości smakowe i zawarte w miąższu składniki odżywcze sprawiają, że jest często wykorzystywana w kuchni. Nasiona nadają się do spożycia – ich wnętrze kryje jasnozieloną pestkę, która jest smaczna i ma wiele właściwości prozdrowotnych. M.in. reguluje pracę jelit i korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zebrane nasiona dyni Hokkaido mogą także posłużyć do produkcji rozsady.
Siew i rozsada – jak zacząć uprawę?
Aby zacząć uprawiać dynię Hokkaido na działce, można ją wysiewać bezpośrednio do gruntu lub zakupić gotową rozsadę. Wysiew nasion bezpośrednio do gruntu można rozpocząć, gdy ryzyko wystąpienia przymrozków minie. Należy zagłębić je w ziemi na około 4 cm. Rozstawa powinna wynosić co najmniej 100 cm x 80 cm, ponieważ dynia wytwarza długie na około 10 m pędy.
Nasiona kiełkują, gdy temperatura powietrza przekracza 12 stopni Celsjusza. Proces przebiega sprawniej w cieplejszych warunkach. Aby przyspieszyć wegetację, sadzonki dobrze jest umieścić w doniczkach pod osłonami. Warto jest przerywać rozsadę i pozostawić tylko najsilniejsze siewki. Po zahartowaniu młode rośliny są gotowe do przesadzenia na stanowisko docelowe. Zazwyczaj ma to miejsce w drugiej połowie maja.
Uprawa dyni Hokkaido – pielęgnacja dyni w ogrodzie
Dynia jest rośliną, która preferuje ciepłe stanowiska. Wybieraj dla niej grządki dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Idealne podłoże dla roślin dyniowatych to żyzna gleba o dużej zawartości próchnicy, o pH w przedziale 6,0-7,0. Dynia Hokkaido wymaga nawożenia odżywką wieloskładnikowa do warzyw lub obornikiem. Wśród zabiegów pielęgnacyjnych na pierwszy plan wysuwa się podlewanie i nawożenie, szczególnie w początkowym okresie wzrostu roślin.
Optymalna temperatura wzrostu dla dyni Hokkaido to 20-25 stopni Celsjusza. Roślina ta jest wrażliwa na niskie temperatury poniżej 8 stopni, a gdy pojawiają się przymrozki – zamiera.
W celu rozkrzewienia poleca się skracanie pędów latem, aby pobudzić je do wytwarzania nowych odgałęzień. Takie cięcie można wykonać też w połowie sierpnia, gdy dynia ma zawiązane owoce. Należy przy tym zaznaczyć, że ograniczenie liczby zawiązków przez ich uszczykiwanie sprzyja wytwarzaniu większych owoców. Na pojedynczej roślinie powinny znaleźć się maksymalnie 3 owoce. Warto także postarać się o to, aby podłoże było wyściółkowane słomą. Dzięki temu ciężkie dojrzałe dynie nie będą miały kontaktu z podłożem.
Odmiany dyni Hokkaido do uprawy amatorskiej
Hokkaido to roślina idealnie nadająca się do hodowli na działce. Do uprawy w ogródkach polecane są odmiany ‘Orange’, ‘Amoro’ i ‘Dolores’. Ich owoce osiągają maksymalną wagę 1,5 kg. Rośliny te są dość łatwe w uprawie i nie wymagają dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych. Dobrze plonują i są stosunkowo odporne na choroby grzybicze.
Dynia olbrzymia Uchiki Kuri – wartości odżywcze i zastosowanie
Najbardziej znanym surowcem jest jadalny owoc dyni. Miąższ jest bogaty w karotenoidy, którym zawdzięcza swój pomarańczowy kolor. Jest niskokaloryczny i bardzo sycący. Jego wartości odżywcze są znane i doceniane na całym świecie. Porcja Hokkaido zawiera dawkę witaminy A, C, PP oraz fosfor, wapń, magnez, potas i żelazo. Dobrze nadaje się do sporządzania zup i puree. Wnętrze dyni jest pozbawione włókien, a ich konsystencja i smak sprawiają, że świetnie pasuje także do dań przyrządzanych na słodko. Jadalna skórka ułatwia proces przygotowywania zup i przecierów, ponieważ nie trzeba jej usuwać. Po upieczeniu miąższ wraz ze skórką można zblendować i zjeść. Oprócz owoców kwiaty dyni nadają się do spożycia. Wystarczy je wcześniej podsmażyć.
Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Podobnie jak arbuza, dynię można postukać. Gdy owoc wydaje głuchy dźwięk, prawdopodobnie nadaje się do spożycia. Zbiory następują jesienią, przed wystąpieniem pierwszych przymrozków. Owoce zbiera się ręcznie. Można je przechowywać do 6 miesięcy w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Dynia to warzywo cenne i chętnie spożywane. Posadź ją w swoim ogrodzie warzywnym. Roślina ta jest dobrym towarzystwem dla cebuli, kukurydzy oraz fasoli. Znajdź dla nich zaciszne i słoneczne miejsce, najlepiej o wystawie południowej, a następnie ciesz się efektami
Powiązane artykuły:
- Dynia olbrzymia może ważyć nawet 300 kg! Tajniki uprawy owoców dyni
- Dynia – kiedy zbiór? Wszystko, co warto o niej wiedzieć
- Dynia – dlaczego warto po nią sięgnąć?
- Jak powinna wyglądać uprawa dyni w ogrodzie? Podajemy sprawdzone sposoby i porady
- Patison – uprawa gatunków warzyw, które są odmianami botanicznymi dyni zwyczajnej Cucurbita pepo