Podobnie jak ogórek i dynia, cukinia należy do charakterystycznych roślin dyniowatych. Możesz jednak być spokojny o jej owoce – uprawa cukinii jest bowiem najprostsza ze wszystkich ww. warzyw. Za chwilę dowiesz się, jaki jest przepis na to wyjątkowo smaczne warzywo.
Czym charakteryzuje się cukinia i dlaczego warto po nią sięgać?
Na początku warto zaznaczyć, że cukinia i kabaczek nie są tymi samymi roślinami. Chociaż pochodzą z tej samej rodziny i wyraźnie korelują wyglądem, cukinia ma bardziej wyrazistą barwę i nieco mniej zaokrąglone kształty owocu. Pod względem kulinarnym owoce cukinii są kochane szczególnie za swój delikatny smak i niską kaloryczność. Rosną bardzo szybko i trzeba dokładnie zaglądać pod ich krzaki niemal codziennie w poszukiwaniu gotowych do zbioru owoców. Poza tym roślina posiada również jadalne kwiaty. Najlepiej w tym celu wybierać egzemplarze męskie, które można zapiekać i swobodnie spożywać. Cukinia trafiła do Polski z krajów południowych, co tłumaczy jej wyjątkowo niską odporność na przymrozki i chłód.
W jaki sposób wygląda uprawa cukinii w ogrodzie?
Szybki wzrost powoduje, że nasiona można wysiewać w połowie maja. Najlepiej robić to pojedynczo na głębokości 2-3 cm i w odległości 60 cm od siebie. Dystans między rzędami może sięgać 1 metra. Dla osób, które chcą jak najszybciej cieszyć się plonem, polecane jest przygotowanie rozsady. Można to zrobić w połowie marca i do każdej doniczki włożyć przynajmniej 2-3 nasionka. Po ich wzejściu i pierwotnym wzroście (ok. 3-4 tygodnie) słabsze rośliny można usunąć, a do gleby posadzić tylko te najsilniejsze. Wymagania uprawowe tej rośliny nie są zbyt wysokie. Dobrze jest zapewnić jej przepuszczalną i próchniczą glebę. W tym celu można posłużyć się dobrze przerobionym kompostem, który umieszcza się w dołkach, mieszając z ziemią gruntową.
Zanim wykonasz sadzenie cukinii w glebie
Zanim sadzonki cukinii umieścisz w gruncie, zapewnij swoim małym roślinkom hartowanie. Temperatura w domu lub innym ogrzewanym pomieszczeniu jest stała, co może osłabić odporność rośliny na zmienne warunki i skoki ciepła. Dlatego pielęgnacja cukinii w początkowej fazie polega na kilkugodzinnym wystawianiu jej na zewnątrz. Cukinia potrzebuje, by padało na nią światło słoneczne i omiatał ją delikatny wiatr. Nie przesadzaj jednak ze zbyt długim przetrzymywaniem cukinii w ogrodzie podczas fazy hartowania. Kilka godzin dziennie wystarczy. Stroń również od miejsc, w których działanie słońca jest bardzo silne.
Podlewanie i pielęgnacja cukinii posadzonej w ogrodzie
Roślina, której owoce składają się w ogromnej większości z wody, obfite podlewanie cukinii jest niezbędne. Dlatego staraj się regularnie podlewać ją rano lub wieczorami jak najbliżej gruntu. Szczególnie w początkowej fazie wzrostu cukinia wymaga usuwania chwastów. Ze względu na ryzyko wystąpienia chorób np. mączniaka prawdziwego i rzekomego lub alternariozy i kanciastej plamistości bakteryjnej, warto decydować się na regularne opryskiwanie. Oczywiście w warunkach ekologicznych upraw dobrze jest postawić na w pełni naturalne środki. Jeżeli jednak wybierasz produkty chemiczne, nigdy nie stosuj ich rano, bo to uniemożliwi owadom na zapylanie kwiatów damskich.
Jak uprawiać i zapylać cukinię w szklarni?
Jeżeli do wysadzenia cukinii wybrany został tunel lub szklarnia, kwiaty cukinii warto zapylać ręcznie. W tym celu można posłużyć się pędzelkiem i najpierw obtoczyć jego włosie wokół pręcików kwiatu męskiego. W dalszej kolejności czynność tę należy powtórzyć w kwiatach żeńskich, by je zapylić. Drugi sposób to urwanie kwiatów męskich i pozbawienie ich płatków, by zmieściły się do wnętrza kwiatów damskich. Należy skierować pręcik w pobliże drugiego i dotknąć go z każdej strony. Młode cukinie zostaną w ten sposób zapylone równomiernie. Nie ma jednak konieczności przeprowadzania takiego zabiegu na wsadzonych roślinach do gruntu.
W jaki sposób nawozić cukinię i czy warto to robić?
W zasadzie wszystkie z dostępnych odmian cukinii uwielbiają pochłanianie wartości odżywczych z gleby. Dlatego dobrze jest regularnie wzbogacać je przy pomocy samodzielnie przygotowanych substancji. Wykorzystaj do tego nawóz z pokrzywy lub środki zakupione w sklepie. Najlepiej stosować te uniwersalne lub skierowane szczególnie do warzyw. Gdy wsadzisz krzaczek wprost do gruntu w połowie maja, możesz zdecydować się na rozpoczęcie nawożenia po miesiącu. Żyzny grunt będzie potrzebny szczególnie w okresie intensywnej wegetacji, która przypada na lipiec. Cukinia to warzywo, które lubi potas i fosfor. Częstotliwość mineralizowania powinna być nie częstsza niż raz w tygodniu.
Jak i kiedy zbierać plon?
Gdy w twoim ogrodzie zagości to warzywo, zauważysz, że cukinia rośnie nadzwyczaj szybko. Dlatego regularnie sprawdzaj stan owoców i ich wielkość. Do zbierania wykorzystaj sekator, którym odetniesz cukinię od rośliny w miejscu charakterystycznego zgrubienia zaraz za owocem. Najlepszy moment na zbieranie plonów jest wtedy, gdy pojedyncze cukinie osiągają rozmiar ok. 20 cm. Są wtedy w środku niezwykle delikatne, a ich skórna nadaje się do jedzenia ze względu na miękkość i brak goryczy. Częste zbiory powodują również, że pozostałe cukinie rosną szybciej.
Jak uprawiać cukinię w domowych grządkach – podsumowanie
Pamiętaj, że cukinia lubi sporo wody, słoneczne stanowiska i sporo przestrzeni. Gdy zastosowujesz się do powyższych wskazówek, twoje zbiory na pewno będą pokaźne!
Powiązane artykuły:
- Cukinia – dlaczego warto ją spożywać?
- Patison – uprawa gatunków warzyw, które są odmianami botanicznymi dyni zwyczajnej Cucurbita pepo
- Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie
- Warzywa w szklarni – domowy i aromatyczny warzywniak na wyciągnięcie ręki!
- Kurkuma jako nawóz – korzenne złoto dla ogrodu