Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Warzywa

    Burak – źródło cennych witamin

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski21 czerwca, 2024Brak komentarzy4 Mins Read
    burak

    Na pierwszy rzut oka, burak wydaje się zwykłym i niepozornym warzywem, najczęściej jedzonym w okresie świątecznym i postnym w postaci barszczu. Jakie korzyści kryje w sobie to wspaniałe warzywo? Wyjaśniamy! 

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Burak – podstawowe informacje
    2 Burak – jakie ma wartości odżywcze?
    3 Burak – garść kulinarnych wskazówek
    4 Burak – najpopularniejsze odmiany
    5 Skąd pochodzi burak?
    6 Kiedy sadzić buraka?

    Burak zawiera wiele związków wykazujących bardzo szerokie spektrum działania. To niepozorne warzywo opóźnia starzenie, wzmacnia odporność organizmu, wspomaga leczenie anemii, działa przeciwwirusowo, obniża poziom cholesterolu i łagodzi przebieg różnych infekcji. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o zastosowaniu i właściwościach tego warzywa!

    Burak – podstawowe informacje

    RODZAJ GLEBY:  próchnicza, przepuszczalna
    ODCZYN GLEBY:   lekko kwaśna, obojętna
    WILGOTNOŚĆ:    gleba umiarkowanie wilgotna
    STANOWISKO:  słoneczne
    KWITNIENIE:    od 7 do 14 dni od posadzenia

    Burak – jakie ma wartości odżywcze?

    Wartości odżywcze w 100 g:

     

    KCAL: 43
    BIAŁKO: 1,61
    WĘGLOWODANY: 9,56
    CHOLESTEROL: 0
    SÓD: 0,078
    POTAS: 0,325

    Buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego i bardzo dobrym źródłem manganu. Są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu i magnezu. Kwas foliowy jest ważny dla kobiet w ciąży lub starających się zajść w ciążę, ponieważ pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej u rozwijającego się dziecka. Mangan jest ważny dla zdrowia kości i pomaga w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Błonnik wspomaga regularne spożywanie posiłków, a potas i magnez pomagają utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą. 

    Buraki są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, co czyni je idealnym pożywieniem dla osób dbających o wagę. Można je spożywać w postaci gotowanej lub surowej, a także wykorzystywać w wielu przepisach. Niezależnie od tego, czy szukasz pożywnego warzywa, które można dodać do swojego talerza, czy smacznego sposobu na dostarczenie dziennej dawki kwasu foliowego, buraki są pysznym i zdrowym rozwiązaniem!

    Zobacz też:
    Burak liściowy – co to za roślina? Czym charakteryzuje się ten burak? Jakie są odmiany boćwiny w Polsce?

    Burak – garść kulinarnych wskazówek

    Buraki to uniwersalne warzywo, które można spożywać zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej. Wybierając buraki, szukaj jędrnych, nieskazitelnych korzeni ze świeżo wyglądającą zielenią. Mniejsze buraki będą bardziej miękkie, więc są dobrym wyborem, jeśli zamierzasz jeść je na surowo. Aby przygotować buraki, wystarczy odciąć zieleninę, dobrze opłukać korzenie, a następnie ugotować je zgodnie z wybranym przepisem. Jeśli buraki są pieczone lub gotowane, nie ma potrzeby ich wcześniejszego obierania.

    Jeśli jednak zamierzasz spożywać je na surowo lub kisić, musisz obrać je ze skórki. W tym celu należy odciąć końcówki korzeni i łodyg buraków, a następnie użyć obieraczki do warzyw, aby usunąć skórkę. Po obraniu buraki można pokroić w kostkę, plasterki lub zetrzeć na tarce i dodać do sałatek, kanapek, zup i gulaszu. Buraka można również piec, gotować lub przecierać jako dodatek do potraw. Niezależnie od tego, jaki sposób spożywania wybierzesz, warzywo to z pewnością doda koloru i smaku twojemu posiłkowi.

    Burak – najpopularniejsze odmiany

    Istnieje wiele różnych odmian buraka. Jedną z nich jest burak czerwony, który jest często używany do sałatek i jako dodatek do potraw. Inną popularną odmianą jest burak cukrowy, który służy do produkcji cukru i alkoholu. I wreszcie, burak chioggia, czyli odmiana często wykorzystywana w przepisach na marynaty. Każda z tych odmian ma swój niepowtarzalny smak i konsystencję, co sprawia, że warto je wszystkie wypróbować.

    Skąd pochodzi burak?

    Każda znana odmiana buraka pochodzi od buraka dzikiego, który do dzisiaj rośnie na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Czarnego i Śródziemnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Obecnie jest uprawiany w wielu częściach świata, m.in. w Europie, Azji i Ameryce Północnej.

    Kiedy sadzić buraka?

    Buraki najlepiej jest sadzić późną wiosną lub wczesnym latem, kiedy gleba jest ciepła i istnieje niewielkie ryzyko przymrozków. Nasiona należy wysiewać bezpośrednio do gruntu, na głębokość około 2,5 cm. Po wzejściu siewek należy je przerzedzić, tak aby odstępy między nimi wynosiły około 15 cm. Buraki będą gotowe do zbioru po około 12 tygodniach. Jeśli jednak chcesz cieszyć się delikatnymi młodymi liśćmi, możesz zacząć je zbierać, gdy tylko będą wystarczająco duże, aby je zjeść. 

    Zobacz też:
    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu i nawożeniu roślin przez cały sezon wegetacyjny. Przy odrobinie troski i uwagi możesz cieszyć się świeżymi burakami przez całe lato.

    Burak jest świetnym źródłem witamin i minerałów, a jego spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi takimi jak obniżenie ciśnienia krwi i poprawa zdolności wysiłkowych. Burak to warzywo korzeniowe, które jest często używane do sałatek lub jako naturalny barwnik spożywczy. Jego głęboki, czerwony kolor wynika z wysokiego stężenia pigmentu, występującego również w innych czerwonych warzywach i owocach takich jak pomidory i wiśnie.

    Powiązane artykuły:

    • Burak cukrowy – uprawa i pielęgnacja. Odmiany buraka i jego przeznaczenie
    • Burak liściowy – co to za roślina? Czym charakteryzuje się ten burak? Jakie są odmiany boćwiny w Polsce?
    • Optymalny termin siewu buraka ćwikłowego zapewniający wysoki plon warzywa
    • Choroby buraków ćwikłowych – objawy, przyczyny, zwalczanie
    • Jak prawidłowo posiać buraki ćwikłowe w ogrodzie

    Archiwum: czerwiec 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Fasola – za co jest ceniona?

    Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych

    Brukselka – dlaczego warto ją jeść?

    Kalarepa – niedoceniane źródło witamin

    Bób – dlaczego warto go spożywać?

    Cebula zimowa. Polecane odmiany, wymagania i uprawa cebuli ozimej

    Wykopki ziemniaków – kiedy najlepiej zbierać ziemniaki?

    Roszponka – nieodzowny składnik zdrowej kuchni. Kiedy powinieneś ją wysiewać? Podkreśl smak sałatki orzechową nutą!

    Por – dlaczego warto go spożywać?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.