Kwaśna gleba to problem wielu rolników w Polsce. Rozwiązaniem w tej sytuacji – przynajmniej tym najczęściej stosowanym – jest wapnowanie gleby. Jak prawidłowo przeprowadzić ten proces? Między innymi tego dowiesz się z naszego artykułu.
Polskie gleby są zwykle kwaśne i bardzo kwaśne. Z tego powodu rolnicy, czy osoby uprawiające przydomowy ogródek, mają poważny problem, jeśli chodzi o zbiory wielu popularnych warzyw oraz owoców. Te bowiem nie przyjmują się dobrze w glebie z niskim odczynem pH. W tych okolicznościach nie pozostaje nic innego, jak zastosowanie różnego rodzaju rozwiązań, które mają na celu podwyższenie wspomnianego współczynnika. Najpopularniejsze jest wapnowanie gleby. Czym się charakteryzuje i jak je poprawnie wykonać?
Dlaczego wapnowanie gleby jest tak ważne?
Jak już zostało wspomniane – odczyn pH ma kluczowe znaczenie w uprawie wielu roślin. Jeśli gleba jest kwaśna, nie są one w sanie pobierać składników pokarmowych, co doprowadza do ich powolnego obumierania. Jest niewiele roślin, które mogą rosnąć w kwaśnej glebie, a zalicza się do nich między innymi szczaw. To jednak nie jest warzywo, które jest pierwszym wyborem rolników czy posiadaczy ogródków.
Rośliny, które muszą mieć pH gleby wyższe, niż 6:
- Brokuł;
- Bób;
- Jarmuż;
- Sałata;
- Pomidor;
- Fasola;
- Por;
- Seler;
- Groch;
- Cebula;
- Papryka;
- Marchew.
I wiele innych! Nie powinno zatem dziwić, że zabieg wapnowania gleby jest tak powszechnie stosowane. To dla niektórych jedyna szansa, żeby otrzymać satysfakcjonujące plony.
Poznaj odczyn gleby
Już z powyższego opisu wynika jasno, że kluczowym elementem w całym opisywanym procesie jest odczyn pH gleby. Choć są regiony w Polsce, w których ziemie są bardziej kwaśne, niż w innych, nie można w żadnym wypadku zakładać, że akurat na twoim skrawku będzie podobnie. Przeprowadzenie pomiarów jest kluczowe. Zastosowanie wapnowania na glebie, która tego nie wymaga, oznaczało będzie zniszczenie podłoża. Jej ponownie zakwaszenie to kolejne wydatki i strata czasu. Poznanie odczynu glebowego jest kluczem do sukcesu. Również w kontekście dawkowania konkretnych nawozów.
Jak wapnować glebę? Termin i dawka
Zabieg wapnowania gleby jest stosunkowo prosty, ale i przy nim trzeba pamiętać o kilku złotych zasadach. Przede wszystkim należy go przeprowadzać przy suchej pogodzie – najlepiej podczas krótkotrwałej suszy, ponieważ ziemia również nie powinna zawierać wilgoci. Nawozy wapniowe musisz mieszać z górną warstwą gleby, dbając jednocześnie, żeby były one rozprowadzone równomiernie na całej interesującej cię powierzchni.
Kiedy stosować wapno?
Zgodnie ze sztuką, wapnowanie gleb lekkich powinno przeprowadzać się co dwa lata, natomiast gleb ciężkich – co cztery. Powód jest prozaiczny. Na ziemiach piaszczystych wapń jest szybciej wymywany przez deszcze, co sprawia, że musi być częściej uzupełniany. Najoptymalniej jest przeprowadzić cały proces jesienią, ale w ostateczności można również wiosną – na przykład przed założeniem ogródka. Wtedy najlepiej sprawdzają się kreda.
Na pewno jednak lepiej jest przeprowadzić nawożenie jesienne. Będzie ono zwyczajnie skuteczniejsze i bardziej efektywne. Oczywiście optymalniej zrobić ten zabieg, niż nie robić go w ogóle, ale po prostu lepiej nie zapomnieć o tym jesienią, jeszcze przed pierwszymi przymrozkami.
Czym wapnować glebę? Wybór nawozu
Jeśli już wiesz, że musisz zastosować nawóz wapniowy, teraz musisz zdecydować, jaki będzie najlepszy. W sklepach znajdziesz wiele tego typu nawozów, ale nie wszystkie będą odpowiednie dla ciebie. Tutaj powracamy do punktu wyjścia, czyli pH gleby. To odczyn jest decydujący, jeśli chodzi o wybór konkretnego wsparcia dla ziemi pod uprawę. Aby zrozumieć, o jakich wartościach tutaj mówimy, warto wiedzieć, że średnio na 100 metrów kwartowych warzywnika używa się od 5 do 7 kilogramów kredy nawozowej.
Nawozy wapniowe dzielą się na dwa podstawowe rodzaje:
- Nawozy wapniowe węglanowe – w ich skład wchodzi wapń w postaci węglanów. Cechuje się tym, że działa wolno i nadaje się do wszystkich rodzajów gleb, w tym gleb lekkich. To na przykład kreda nawozowa. Tego rodzaju nawozy najczęściej stosuje się w uprawach amatorskich;
- Nawozy wapniowe tlenkowe – wapń ma postać tlenku. Nawozy z tej grupy działają szybko i polecane są do gleb ciężkich. To na przykład wapno palone rolnicze, które wykorzystywane jest w rolnictwie wielkoobszarowym.
Wapno a inne nawozy
Pamiętaj, żeby nie wapnować gleby świeżo nawożonej obornikiem, ale również gnojówką czy siarczanem amonu. Wszystko dlatego, że dodatki wapniowe powodują duże straty azotu, a także zmniejsza przyswajalności fosforu. Specjaliści zalecają, aby nie łączyć wapnowania z używaniem nawozów fosforowych, siarczanowych i potasowych.
Sugerowana przerwa pomiędzy ich zastosowaniem powinna wynosić przynajmniej dwa miesiące.
Zastosowanie wspomnianych nawozów w krótkim odstępie czasu sprawi, że składniki w nich zawarte nie będą dostępne dla roślin, co przełoży się na zauważalnie niższe plony. No i oczywiście stratę czasu i pieniędzy, ponieważ po odpowiednim czasie trzeba będzie ponowić nawożenie gleb. Lepiej więc nie popełniać tego błędu.
Alternatywa dla wapna
Co w sytuacji, gdy masz glebę z niskim pH, ale wapniowanie nie jest możliwym rozwiązaniem? Dzieje się tak w sytuacjach, gdy podniesienie poziomy wapna w ziemi nie jest wskazane w uprawie konkretnych gatunków roślin. Wtedy najlepszym wyborem będzie użycie odpowiednio dobranego odkwaszacza podłoża. Pozwoli on na obniżenie odczynu, ale jednocześnie nie sprawi, że w ziemi znajdzie się większa ilość wapnia. Co ciekawe, takie wsparcie może być stosowane również na rośliny już rosnące, jak na przykład drzewka lub krzewy owocowe.
Wapno jest dobrze przyswajalne, dlatego jego stosowanie jest tak powszechne. Kluczowa w doborze nawozu jest struktura gleby, którą masz w swoim ogrodzie lub na polu. Wtedy będziesz mógł dobrać odpowiednią dawkę. Bo jakość gleby jest czynnikiem kluczowym, o którym musisz pamiętać podczas wybierania konkretnego wsparcia. Gdy cały proces przeprowadzisz zgodnie ze sztuką, będziesz mógł sadzić rośliny. Pamiętaj, że stosowanie kolejnych nawozów i wzbogacanie o składniki mineralne (magnez, potas itd.) jest możliwe, ale po zrobieniu odpowiedniej przerwy. Pamiętając o tym, twoja gleba w ogrodzie będzie gotowa na wspaniałe zbiory warzyw i owoców.
Powiązane artykuły:
- Wapnowanie gleby wiosną. Dlaczego warto odkwaszać glebę i jak należy to zrobić?
- Nawozy wapniowe – czym są? Jakie są ich rodzaje? Jak składniki odżywcze wpływają na jakość i pH gleby uprawnej?
- Odkażanie gleby wapnem – korzyści dla zdrowia roślin i plonów
- Jaki nawóz warto zastosować pod uprawę żyta?
- Nawożenie winorośli to sztuka. W jaki sposób najlepiej nawozić winorośl i który nawóz wybrać?