Stół wiejski to nowa, świecka tradycja, która świetnie uzupełnia menu na wesele. W tym zakątku imprezy zazwyczaj znajdziemy wędliny i kiełbasy. Często towarzyszą im też ogórki kiszone oraz alkohole.
Menu na wesele zazwyczaj jest dosyć bogate. Zgodnie z polską tradycją w trakcie imprezy po zaślubinach przed gośćmi pojawi się rosół i dwa dania główne. Do tego po północy często serwowany jest barszcz.
Stół weselny ma urozmaicić wybór jeszcze bardziej. Ten mebel coraz częściej pojawia się na naszych weselach. Ma przede wszystkim kojarzyć się ze swojskością. Na stole leżą kiełbasy jak od babci i wędliny często owinięte w charakterystyczną siatkę. Obok nich zobaczymy świeże chleby – miękkie, ale syte. Ze skórką chrupiącą, ale opruszoną warstwą mąki. W optymalnej wersji na początku wesela chleb powinien być ciepły. Dowiedz się więcej o organizacji wesela z serwisu LovelyWedding.pl!
Z pieczywa możemy skorzystać jako z zakąski do wymienionych powyżej wędlin. Bardzo często na stole znajduje się jednak także garnuszek ze smalcem. Możemy więc posmarować kromkę i delektować się smakiem, który kojarzy się z dzieciństwem spędzonym na wsi.
Jakie wędliny i mięsa na stół wiejski?
Menu na wesele często uzupełniają szynki i kiełbasy. Te najwykwintniejsze znajdują się właśnie na wiejskim stole. Komponując produkty do tego gastronomicznego zakątka możemy wziąć pod uwagę:
- Szynki i polędwice. Wysokiej jakości – najlepiej jeszcze pachnące wędzeniem.
- Kiełbasy – swojskie. Część powinna leżeć na deskach do krojenia. Druga – dla klimatu – niech wisi na ramie stołu wiejskiego.
- Kabanosy – mocno wysuszone i aromatyczne. Będą stanowiły świetną przekąskę dla wszystkich gości mijających stół podczas przerw w tańcu.
- Udka z kurczaka na zimno. Kojarzą się z rodzinnymi wycieczkami i na pewno sprawią gościom wiele radości.
Sery na stół wiejski
Stoły wiejskie zazwyczaj wręcz uginają się od wędlin. Aby menu na wesele było jednak bogatsze, warto uzupełnić mięsa również serami. W wariancie podhalańskim oczywiście w zakątku powinny gościć oscypki i korbacze.
Pamiętajmy jednak, że nie są to jedyne polskie sery. Dobrym pomysłem może okazać się też dobry, swojski twaróg. Obok niego możemy także umieścić sery korycińskie. Pochodzą one z Podlasia i mają dosyć ciekawą historię. Rzekomo receptury zostały przywiezione do wschodniej Polski przez najemników ze Szwajcarii, którzy brali udział w potopie szwedzkim. Żołnierze walczyli w tym konflikcie po stronie polskiej.
Część najemników została ranna i była doglądana przez lokalną ludność. Odchodząc zostawili po sobie sposoby na przyrządzanie wybornych serów podpuszczkowych. Dzisiaj oprócz wersji podstawowej są one też produkowane także z suszonymi pomidorami czy czarnuszką.
Alkohole na stole wiejskim
Podczas wesela to właśnie często przy stole wiejskim zachodzi integracja. Stają przy nim goście z całej Polski. Smakują poszczególnych wędlin i zaczynają dyskutować na ich temat. Regularnie pojawia się też potrzeba, aby coś wypić i przypieczętować świeżo nawiązaną znajomość.
I dlatego właśnie na stołach wiejskich regularnie pojawiają się alkohole. Stoją tutaj nalewki smakowe. Wiśniówka czy malinówka. Regularnie obok nich pojawia się również pigwówka.
Dla miłośników mocnych wrażeń, obok można postawić też inne swojskie alkohole – na przykład śliwowicę z Łącka. Pamiętajmy jednak, że ma ona dużą moc i nie każdemu przypadnie do gustu.
Jak uzupełnić stół wiejski?
Menu na wesele coraz częściej obfituje w elementy spoza naszej tradycji. W końcu Polacy obecnie dużo jeżdżą po świecie i nawet na rodzinnych imprezach czasami mają ochotę na prosciutto czy salami.
Oczywiście takie naleciałości z innych krajów można też umieścić na wiejskim stole. Mogą się na nim znaleźć na przykład:
- włoskie szynki dojrzewające
- kindziuk – mocno aromatyczna wędlina dojrzewająca z Litwy
- mocno paprykowe kiełbasy z Węgier (w końcu” Polak Węgier…”)
- włoskie sery – na przykład słona ricotta czy scamorza
- faszerowane oliwki czy kapary
- amerykańskie beef jerky – mocno suszone paski wołowiny
Powiązane artykuły:
- Lubczyk choroby, które go atakują, mogą zniszczyć przydomowe ogrody – profilaktyka oraz rozpoznawanie schorzeń
- Mangalica – węgierska rasa świni domowej
- Ziemia do szklarni – jakie podłoże będzie najlepsze?
- Jarmuż – uprawa, pielęgnacja, wartości odżywcze. Dlaczego warto włączyć to warzywo do diety?
- Domowy nawóz do winogron – z czego i jak można go zrobić?