Uprawa rzodkiewki nie wymaga wiele miejsca, dlatego warto zdecydować się na nią i posiać na swojej działce. Smaczne chrupiące owoce to niezastąpiony dodatek do wiosennych sałatek oraz kanapek. Przeczytaj ten artykuł i samodzielnie wyhoduj zdrowe warzywa.
Rzodkiewka to bardzo popularne warzywo, smaczne i wartościowe. Należy do rodziny kapustowatych. Jej smak w zależności od odmiany może być delikatny, ostry lub pośredni. Jadalne części to zgrubienia korzeniowe oraz młode liście rzodkiewki, które można spożywać na surowo jako dodatek do kanapek lub sałatek, a także robić zielone koktajle. Ta jednoroczna roślina dorasta do 20 cm i wytwarza kuliste (odmiana rzodkiewki ‘Krakowianka’, ‘Rowa’, ‘Zorza’) lub podłużne (‘Opolanka’) zgrubienia na korzeniu. Zwykle mają one kolor czerwony i biało-czerwony. Niektóre odmiany wytwarzają korzenie białe, żółte, różowe lub fioletowe.
Uprawa rzodkiewki – podstawowe wymagania
Gatunek Raphanus sativus najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. W takich warunkach wykształcane przez nią korzenie są grube, co przekłada się na obfite plonowanie. Rzodkiewka lubi podłoże żyzne i zasobne w próchnicę. Preferowany odczyn ziemi to pH 6,5-7. Optymalna temperatura wzrostu jest dość niska i wynosi poniżej 20 stopni Celsjusza. Rośliny znoszą spadki temperatury nawet do – 4 stopni Celsjusza, jednak najlepiej jest je okrywać np. za pomocą agrowłókniny w czasie trwania wiosennych przymrozków, zwłaszcza, gdy dopiero zaczynają kiełkować.
Jak i kiedy najlepiej siać rzodkiewkę?
Nasiona rzodkiewki należy siać wprost do gruntu umiarkowanie płytko, na głębokość około 1 cm. Gdy nasiona będą umieszczone głębiej, roślina prawdopodobnie wytworzy małe i zniekształcone korzenie, które nie będą się nadawały do jedzenia. Siewki doskonale rozwijają się także pod osłonami. Tunele foliowe i szklarnie to odpowiednie miejsca dla rozsady rzodkiewki.
Kiedy siać rzodkiewkę? Sporych rozmiarów nasiona można wysiewać przez długi okres czasu, dzięki czemu przez cały sezon dostępne są świeże jadalne części tych roślin. Siew można prowadzić od marca do początku maja, a kolejny termin to sierpień – połowa września. Rzodkiewka jest warzywem o krótkim okresie wegetacji, tzw. rośliną krótkiego dnia, dlatego nie należy rozpoczynać uprawy w miesiącach letnich. W wysokiej temperaturze, podczas długich słonecznych dni gatunek ten ma tendencję do wybijania w pędy kwiatostanowe. W związku z tym przestrzeganie terminów siewu jest niezwykle istotne.
Uprawa i pielęgnacja rzodkiewki – nawożenie
Ziemia pod uprawę rzodkiewki powinna być uprzednio zasilana kompostem lub obornikiem – należy wtedy nawożenie zastosować w sezonie poprzedzającym siew. Uprawiane w przydomowym ogródki rzodkiewki nie muszą być nawożone nawozami mineralnymi. Korzenie mają tendencję do magazynowania różnych związków (w tym szkodliwych!) w korzeniach. Dlatego początkującym ogrodnikom zaleca się zrezygnowanie z dodatkowego zasilania uprawy, nawet w przypadku słabszych gleb.
Jak uprawiać rzodkiewkę i kiedy prowadzić zbiór?
Zbiory rzodkiewki można rozpocząć już po 4 tygodniach od wysiewu. Nie poleca się spożywać roślin wykopanych po upływie 40 dni, ponieważ wtedy stają się one mniej smaczne. Należy też przestrzegać zasady umiarkowanego i regularnego podlewania. Zbyt obfite nawadnianie lub zbiór po ulewnych deszczach powoduje gorszy smak korzeni, które robią się przezroczyste. Warto więc utrzymywać odpowiednią wilgotność gleby. Rzodkiewka wymaga stałych warunków uprawy w gruncie. Susza może powodować, że korzenie zaczną parcieć i będą wyglądać nieestetycznie.
Rzodkiewki w gruncie – choroby i szkodniki
Uprawiane w gruncie rzodkiewki są dość odporne na choroby oraz szkodniki. Czasami uprawa jest atakowana przez pchełkę ziemną. Pchełki to niewielkie chrząszcze, które odżywiają się liśćmi warzyw ogrodowych. Gdy jest ich dużo, są w stanie zniszczyć całą uprawę. W hodowli amatorskiej poleca się przede wszystkim okrycie warzyw tuż po posadzeniu gęstą firanką lub agrowłókniną. Istnieją również inne ekologiczne sposoby zwalczania szkodników, jak np. żółte tabliczki lepowe, zraszanie ziemi, wywar z pomidorów lub wrotyczu oraz uprawa współrzędna z sałatą czy szpinakiem.
Bogatą w witaminy, niskokaloryczną rzodkiewkę najlepiej jest spożywać na surowo, choć można ją też marynować lub piec, uzyskując ciekawe efekty kulinarne. Warzywo jest łatwe w uprawie i nie wymaga zaawansowanej wiedzy. Nawet jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem, warto posiać rzodkiewkę w swoim ogrodzie i cieszyć się smacznym dodatkiem do posiłków.
Powiązane artykuły:
- Rzodkiewka – najważniejsze informacje o warzywie
- Kiedy i jak sadzić rzodkiewkę w ogródku by cieszyć się obfitymi plonami
- Rzodkiew zwyczajna: prosta w uprawie, niezastąpiona w surówkach i do kanapek. Czy rzodkiewkę w ogóle trzeba nawozić?
- Bakłażan uprawa w szklarni – wskazówki i porady
- Uprawa marchwi – jak siać i sadzić marchew, aby uzyskać ekologiczny plon prosto z grządki?