Pigwa to podłużny, gruszkowaty owoc, który pochodzi z Azji i Bliskiego Wschodu. Ma twardą, żółtobrązową skórkę i gęsty, biały miąższ pełen pestek. Jakie ma wartości odżywcze? W jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!
Pigwa to owoc, który dostarcza naszemu organizmowi witaminy C i miedzi, a także niewielkich ilości witamin z grupy B, żelaza, potasu i magnezu. Do tego ma mało kalorii, co sprawia, że może być wartościowym składnikiem diety redukcyjnej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na temat pigwy!
Pigwa – podstawowe informacje
RODZAJ GLEBY: | próchnicza, żyzna |
ODCZYN GLEBY: | lekko kwaśny, obojętny |
WILGOTNOŚĆ: | gleba umiarkowanie wilgotna |
STANOWISKO: | słoneczne |
KWITNIENIE: | V, VI |
Pigwa – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 100 g:
KCAL: | 57 |
BIAŁKO: | 0,40 |
WĘGLOWODANY: | 15,30 |
CHOLESTEROL: | 0 |
SÓD: | 0,004 |
POTAS: | 0,197 |
Pigwa jest znana z wysokiej zawartości witaminy C, dzięki której jest doskonałym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Ponadto zawiera witaminy A i E, a także błonnik, potas i miedź. Zawiera też silne antyoksydanty.
Jej spożywanie pomaga w opanowaniu mdłości spowodowanych ciążą, łagodzi problemy trawienne, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zmniejsza objawy refluksu kwasowego, chroni przed niektórymi reakcjami alergicznymi i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Natomiast ekstrakt ze skórki pigwy może okazać się przydatny w leczeniu chorób zapalnych.
Niektórzy stosują pigwę bezpośrednio jako kompres lub okład na urazy oraz spuchnięte i bolące stawy.
Pochodzenie i uprawa
Pigwa to owoc spokrewniony z jabłkami i gruszkami, pochodzący z obszaru Kaukazu Południowego i Azji Mniejszej. Najczęściej uprawia się ją w zachodniej Azji, południowo-wschodniej Europie i części Ameryki Łacińskiej, gdzie jest wykorzystywana do produkcji przetworów, kompotów, przypraw i gulaszu.
Owoce pigwy mają silny aromat i są cierpkie w stanie surowym, ale doskonale nadają się na przetwory i są często używane do nadania smaku i ostrości duszonym lub pieczonym potrawom.
Pigwowce tolerują różne gleby, ale najlepiej rosną w głębokiej, żyznej, utrzymującej wilgoć glebie. Szczególnie dobrze rosną posadzone w pobliżu stawu lub strumienia, ale nie lubią nadmiernego podlewania. W przypadku sadzenia w glebach lekkich, płytkich i kredowych należy dodać dużo substancji organicznych przed posadzeniem, a następnie dobrze ściółkować.
Popularnymi odmianami pigwy są: pigwa wieloowocowa krzaczasta, pigwa pospolita gruszkowata i pigwa pospolita.
Zastosowanie w kuchni
Pigwa ma twardą, cytrusową skórkę i cierpki smak. Może być używana zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Po ugotowaniu staje się bardziej miękka i nabiera różowego odcienia. Można ją dodawać do ciast, dżemów i słodyczy. Może być również duszona lub pieczona i podawana jako dodatek do słonych potraw.
W niektórych kuchniach pigwa stosowana jest jako nadzienie do pikantnych tart lub jako składnik pikantnych sosów. Nadaje się także do robienia galaretek.
Ze względu na twardy miąższ i kwaśny smak, pigwy najlepiej spożywać ugotowane. Ugotowaną pigwę można wykorzystać jako dodatek do owsianki, jogurtu lub pieczonego mięsa.
Pigwa znajduje też zastosowanie w produkcji nalewek i wina. Natomiast gospodynie często robią z niej kompoty, marmolady i powidła.
Pigwa zawiera cenny błonnik, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca. Ma też pozytywny wpływ na gojenie się ran i jest przydatna w walce z bakteriami. Dodatkowo wspomaga regenerację wątroby. Natomiast dzięki dużej zawartości witaminy C jest chętnie stosowana przy przeziębieniach i grypie. Włączenie jej do codziennej diety będzie strzałem w dziesiątkę – odwdzięczy ci się swoimi prozdrowotnymi właściwościami.
Powiązane artykuły:
- Pigwa – przetwory. Sprawdzone przepisy na nalewkę, sok, dżem, konfiturę
- Granat – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Mandarynka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Kiedy zrywamy owoce pigwy? Poznaj lepiej ten intrygujący owoc
- Choroby pigwy pospolitej. Uprawa drzew owocowych w przydomowym ogrodzie i walka z chorobami i szkodnikami