Close Menu
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    • Kalendarz ogrodnika
    • Uprawa
      • Owoce
      • Warzywa
      • Zboża
        • Ceny zbóż
      • Orzechy
      • Choroby roślin
      • Szkodniki roślin
    • Hodowla
      • Choroby zwierząt hodowlanych
      • Rozmnażanie zwierząt
      • Zabiegi
    • Nawozy i opryski
      • Nawozy naturalne
      • Nawozy sztuczne
      • Opryski
    • Szklarnia
    • Aktualności
    • Porady
    Rolniknaobcasach.plRolniknaobcasach.pl
    Uprawa

    Rośliny okopowe – ziemniak, buraki, marchew i inne. Pielęgnacja, uprawa, ochrona

    Stanisław KozłowskiBy Stanisław Kozłowski20 czerwca, 2024Brak komentarzy3 Mins Read
    okopowe

    Rośliny okopowe, zwane też warzywami okopowymi, są licznie uprawiane w Polsce. Wszystko dlatego, że często lądują na polskich stołach. Oczywiście najbardziej znane są ziemniak i marchew, ale to niejedyne gatunki, które warto znać.

    Z tego artykułu dowiesz się:
    1 Warzywa okopowe – definicja
    2 Rośliny okopowe – klasyfikacja
    3 Charakterystyka roślin okopowych. Jak je uprawiać?
    4 Rośliny okopowe w gospodarce

    Rośliny okopowe stanowią źródło pożywienia tak dla ludzi, jak również dla zwierząt gospodarskich i dzikich. Choć mogłoby się zdawać, że pod kątem plonów wszystkie gatunki są takie same, nie jest to do końca prawda. Poznaj ich klasyfikację i ogólną charakterystykę.

    Warzywa okopowe – definicja

    warzywa okopowe definicja

    Pod pojęciem roślin okopowych kryją się wszystkie te rośliny uprawne, które węglowodany, czyli dwucukry i cukry proste, mają skumulowane w bulwie albo korzeniu. Te węglowodany są dla roślin substancjami zapasowymi. To właśnie z ich powodu wszystkie warzywa okopowe są tak świetnym źródłem pożywienia dla organizmów żywych.

    Rośliny okopowe – klasyfikacja

    rośliny okopowe klasyfikacja

    Wszystkie warzywa okopowe dzielą się według plonu, który oferują, na:

    • bulwiaste – w tej kategorii znajdują się topinambur i ziemniak;
    • korzeniowe – to szersza kategoria, w której znajdziesz na przykład rzepę, pietruszkę zwyczajną, marchew zwyczajną, brukiew, cykorię i buraka uprawnego.

    Dodatkowy podział, między innymi na rodzaje ze względu na przeznaczenie albo odmiany, dokonuje się wewnątrz poszczególnych gatunków. Przykładowo buraki dzielą się na aż cztery kategorie:

    • boćwinę – w jej przypadku jadalne są liście;
    • buraki cukrowe – służące do pozyskiwania cukru;
    • buraki pastewne – służące do produkcji paszy;
    • buraki ćwikłowe – służące jako pożywienie dla ludzi, o intensywnie czerwonej barwie.

    W obrębie tych rozmaitych klasyfikacji warzywa okopowe mogą mieć zróżnicowane wymagania związane z uprawą.

    Charakterystyka roślin okopowych. Jak je uprawiać?

    charakterystyka roślin okopowych jak je uprawiać

    Jak można się domyślać, konkretne gatunki roślin okopowych mają swoje wymagania. Przed rozpoczęciem uprawy musisz się z nimi zapoznać, podobnie jak z odmianami, które oferuje producent. Wszystkie rośliny z tej grupy mają jednak wspólne cechy:

    • zaczynają wytwarzać tak zwane spichrzowe korzenie w okresie maksymalnie do 60 dni od rozpoczęcia wegetacji;
    • ich częścią uprawną, która plonuje, są elementy podziemne, czyli bulwa lub korzeń;
    • mają wysokie wymagania, jeśli chodzi o nawożenie;
    • jednocześnie wymagają dość rzadkiej obsady, dzięki czemu można je w wygodny sposób pielęgnować mechanicznie;
    • są znane z niskiej jakości przechowywania, zwłaszcza mniej odporne odmiany;
    • ich uprawa wiąże się z dużymi stratami w razie niekorzystnych czynników; mogą one wynosić nawet do 70%, co stawia pod znakiem zapytania opłacalność przedsięwzięcia;
    • są dość wrażliwe na działanie chorób oraz szkodników.
    Zobacz też:
    Topinambur – uprawa słonecznika bulwiastego. Jak i po co sadzić, zbierać oraz pielęgnować tę roślinę?

    Rośliny okopowe w gospodarce

    Pomimo tych wad nie da się ukryć, że warzywa okopowe stanowią w Polsce jedno z głównych źródeł pożywienia. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i zwierząt hodowlanych, np. koni, i dzikich, np. dzików. Rośliny okopowe są cenione jako dobre źródło substancji odżywczych, jednocześnie dostatecznie tanie i dostępne praktycznie dla każdego. Coraz większe znaczenie mają warzywa uzyskiwane w uprawie ekologicznej. Wiele osób woli kupować do swojej kuchni warzywa z pól ekologicznych, dlatego takie uprawy stają się bardziej opłacalne.

    Warzywa okopowe to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Są cenione z uwagi na smak, a także wartości odżywcze. Zawsze warto jednak wykalkulować, czy ich uprawa faktycznie się opłaca.

    Powiązane artykuły:

    • Odmiany ziemniaków – charakterystyka odmian jadalnych
    • Obierki z ziemniaków jako nawóz – właściwości i metoda wykonania własnego, naturalnego nawozu
    • Marchew – popularny składnik polskiej kuchni
    • Zbiór marchwi – kiedy? Zbiory i przechowywanie
    • Wszystko o nawożeniu obornikiem. Jak stosować obornik i jaki rodzaj wybrać?

    Archiwum: czerwiec 2024
    Stanisław Kozłowski
    Stanisław Kozłowski
    • Website

    Pochodzi z Podkarpacia. Całe życie spędził na wsi. Po ojcu przejął duże gospodarstwo. Zwolennik nowoczesnych rozwiązań w rolnictwie.

    Zobacz także

    Lekarski rozmaryn. Uprawa, właściwości i zastosowanie rośliny

    Kiszone ziarno kukurydzy – wykorzystanie

    Uprawa pomidorów – jak i kiedy sadzić pomidory? Amatorski siew pomidorów w ogrodzie.

    Jak prowadzić uprawę grochu w ogrodzie? Polecane odmiany (groch zwyczajny, groch pastewny, cukrowy, łuskowy) i uprawa grochu siewnego

    Gryka zwyczajna – siew, uprawa, wymagania

    Jagody goji – uprawa, sadzenie, nawożenie. Jak uprawiać kolcowój?

    Uprawa marchwi – jak siać i sadzić marchew, aby uzyskać ekologiczny plon prosto z grządki?

    Imbir w warunkach domowych – uprawa imbiru w doniczkach i gruncie

    Erozja gleby – czym jest spowodowana i co można w tej kwestii zrobić, by jej zapobiec?

    Leave A Reply Cancel Reply

    Kontakt

    Redakcja

    Regulamin

    Polityka prywatności

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.